Странице

среда, 10. фебруар 2021.

5 grešaka pri renoviranju


Ko je renovirao svoj stan ili kuću zna da je to često teži zadatak nego da se gradi od temelja. U Srbiji iako se dosta gradi, stambeni fond je uglavnom starijeg datuma, tako da je renoviranje raširena pojava.

Renoviranje može da bude lako, a može stvarno da bude teško sve zavisi od toga kako je organizovan posao.

Prilikom renoviranja postoje neke greške koje se relativno često rade i koje treba izbeći kako bi renoviranje proteklo u najboljem redu.

Ovo su najčešćih pet.

Renoviranje stana


1. Rad bez plana


Planiranje je veoma važno. Renoviranje ima svoj red, odvija se po fazama koje ne smeju da se preskaču. Generalno pravilo je da se prvo izvode grubi radovi, pa se ide ka finijim. Više o tome imate u ovom tekstu.

Treba izbegavati raditi više stvari u isto vreme, zato što tako može doći do konfuzije, jedni majstori smetaju drugim i sve vodi ka trošenju vremena i vašeg novca.

Najbolje je da isti majstori rade više faza, ali to je veoma često nemoguće, tako da se moraju sinhronizovati više različitih profila: vodoinstalateri, zidari, električari, moleri, parketari, majstori za stolariju, keramičari itd. Oni treba da nastupaju po unapred utvrđenom redu, kada jedna grupa završi, nastupa druga, a važno je reći to da datumi moraju da se poštuju.

Zato kada se planira, za svaku fazu treba ostaviti nekoliko dana viška, u slučaju da se desi nešto nepredviđeno.


2. Odnos sa majstorima


Nemojte da požurujete majstore, ne samo da oni to ne vole, nego dižete tenzije i vršite im pritisak, pa je veća šansa da će oni odraditi nešto na brzinu, “isfušerisati” sa greškom i neuredno. Svakako ste na kraju vi gubitnik.

Sa majstorima se ništa ne podrazumeva, već morate jasno reći šta želite. Inače će oni raditi po svom, kako misle da treba ili kako im je lakše. I nemojte se stideti i bojati da ih ispravite. Oni rade za vas, dobro su plaćeni i moraju da ispunjavaju vaše zahteve.

Dosta često oni koriste svoj autoritet i iskustvo da nešto sugerišu, naravno da ima i opravdanih predloga koje treba saslušati, ali razmislite da li je to u skladu sa vašim željama i potrebama.


Renoviranje stana

3. Radite sami a nemate dovoljno znanja i iskustva


Naoko sve izgleda lako kada gledate kako drugi rade. I da biste uštedeli vi se sami laćate čekića i bušilice i krećete da sami radite. Posebno je sve lako na YouTube-u.

Velika greška.

Ukoliko ne znate dovoljno, onda ne samo što će neko morati da popravlja vaše greške, nego ćete narušiti faze u renoviranju, pa će radovi da kasne.

Mada mnogi naši ljudi to izbegavaju, preporučljivo je da pre renoviranja pozovete stručno lice koje radi enterijere ili unutrašnjeg arhitektu. Tačno je da oni malo koštaju, ali to se na kraju isplati, posebno ako vi nemate ideju kako da osmislite prostor.

Evo nekoliko primera: vi se nećete setiti gde sve treba da budu utikači za struju po sobama, gde treba da bude klima uređaj, gde treba da idu instalacije, kako rešiti vodovodne i kanalizacione cevi u kupatilo, itd. A kopati i štemovati zidove ponovo, nije ni lako ni jeftino.


4. Loše planiranje troškova


Ostati bez para usred renoviranja nije prijatno.

Zato pre nego što krenete sa renoviranjem, porazgovarajte sa majstorima, neka vam odrede svoju cenu, neka iskalkulišu materijal koji im je potreban i odvojite malu rezervu, po Marfijevim pravilima nešto će svakako zafaliti.

Nikako nemojte da pristanete na ono “lako čemo, na kraju ćemo se preračunati”. To će vas svakako koštati više nego što ste mislili.


Renoviranje stana


5. Manjak materijala


Kada kupujete materijale neka bude malo više nego što su vam rekli majstori. Jedan džak cementa, paket pločica, metar ili dva duže cevi, jedna ili dve plafonjerke više, 
vas neće  puno koštati, a imaćete rezervu u slučaju da nešto nestane.

I nemojte da štedite na materijalima. Često je jeftino zapravo skuplje, zato što će kraće trajati i pre će se pokvariti ili slomiti.

Naročito ne treba štedeti pri izboru stolarije, odaberite kvalitetne prozore i vrata, sa višeslojnim staklenim paketom i višekomornim ramovima, dobrim okovom, koji su energetski efikasni i koji će dugo trajati.



I na kraju...


Kada renovirate morate da znate šta hoćete i da se toga držite hrabro jasno i glasno. Nemojte da žurite, dobro osmislite prostor, izračunajte troškove i imajte u rezervi i materijal i novac i vreme.

I nemojte da pravite ove greške



2 коментара:

  1. Korisno je znati, uglavnom mi se desi lose planiranje troskova.

    ОдговориИзбриши
  2. Dobar plan je pola obavljenog posla. Ipak, kad majstori uđu u kuću, ja bih najradije pobegla što dalje. "Majstori, majstori, kuću ste mi rasturili", kako kaže pesma.

    ОдговориИзбриши