Странице

уторак, 9. март 2021.

Najveće greške pri kupovini PVC prozora

Prozori i vrata se kupuju jednom u 20 ili 30 godina, i svaka greška koja se napravi na početku, kasnije se teško ispravlja, ili se uopšte ne može ispraviti.

Koje su najveće greške pri kupovini prozora pročitajte u narednom tekstu:


prodaja stolarije
Prodavac stolarije

Gleda se samo kvalitet PVC ramova


Misli se, i to nije potpuno netačno, da kvalitet PVC ramova određuje kvalitet prozora.

Od prodavaca se zahteva informacija po proizvođaču (traži se najčešće nemački ramovi - Salamander, Schüco, Rehau, Veka, itd.) i veruje se da samo ime brenda garantuje kvalitet i ispunjavanje najstrožih standarda.

Ali kvalitet PVC ramova nije od presudne važnosti, dosta zavisi i od stakla, okova, dihtung guma, kao i od dosta potcenjenog kvaliteta montaže. Nije ni samo ime brenda garancija.

Na primer, nemački Schüco koji kod nas ima veliko renome, je ustvari inženjerska firma koja nema svoju proizvodnju, nego traži firme koje proizvode ramove, a oni svojim žigom garantuju za kvalitet. Ponekad, ovo ne funkcioniše, pa se pod ovim brendom proda i slabiji kvalitet.

Ima slučajeva, koji nisu tako ni retki, da je prozor sastavljen od najskupljih komponeti, ali firma koja ih isporučuje ne može kvalitetno da ih sastavi. Takvi prozori, sa tri stakla, između kojih je utisnut argon, sa najskupljim okovom (Siegenia, WinkHaus) i visokom cenom mogu da propuštaju vazduh, tako da se i najmanji povetarac oseća.

Serviseri mogu stalno (bezuspešno) da pokušavaju da našteluju te prozore, ali greška je napravljena još u proizvodnji i tu ništa ne pomaže.



Gleda se samo cena


Cene prozora zavise od cena komponenti, tehnologiji proizvodnje, i stručnosti radnika.

Ukoliko naiđete na prozore koji imaju dosta nižu cenu od proseka na tržištu, zastanite malo i budite veoma, veoma oprezni.


Niske cene mogu da znače da su nabavljene komponente lošeg kvaliteta, da se štedi na materijalima, da termopan nije dobro zaptiven, da radnici koji rade u proizvodnji nisu kvalifikovani za taj posao.



Loša montaža


I najmanja greška prilikom montaže može da bude dalekosežna. Loše montirani prozori mogu da se tokom vremena izobliče, da ne funkcioniu dobro, da se oštete, pa i polome.

Montažu treba da rade najbolji i najstručni radnici. Što nije uvek slučaj. Tu su klijenti u podređenom položaju, zato što oni ne mogu da kontrolišu montažu, zato što ne poznaju detalje, a o ne mogu stalno da budu tu.

Malu sigurnost može da donese RAL montaža, koja je malo skuplja ali nosi izvesnu garanciju kvaliteta.


Izbor lošeg proizvođača


Ovo je najveća greška koja može da se napravi. Na tržištu ima mnogo proizvođača, a još više trgovaca koji preprodaju stolariju.

Nije lako snaći se u tom miljeu. Svako ističe svoje kvalitete, vešti su trgovci, posebna pažnja se obraća na marketing, prezentaciju i na kvalitetne sajtove.

Nekada i najrenomiranije firme isporuče nekvalitetan proizvod i izvrše lošu montažu.



Loše održavanje



Niste napravili grešku pri kupovini, ali veoma lako se može napraviti sledeća greška, a to je njeno neodržavanje.

PVC stolarija je napravila bum na tržištu između ostalog zato što ne traži skupo i veliko održavanje (kao što je slučaj sa drvenom stolarijom). PVC prozori ne treba ni da se farbaju ni lakiraju.

Ali to ne znači da se oni ostave bez nikakvog održavanja. Ponekad treba da se obrišu, da se skloni nečistoća sa šarki i kvaka, da se podmažu, itd.

Kada se čiste treba izbegvati abrazivna sredstva, razređivači (posebno oni koji sadrže aceton) i kiseline koji oštećuju plastiku. Ne treba koristiti ni pregrube krpe i metalne sunđere koje mogu da ogrebu površinu profila.

Zna se dobro kako treba čistiti PVC – mekom krpom koja je natopljena običnim deterdžentom.

I sa čišćenjem treba početi odmah, a ne čekati da prođu meseci i godine.



Završna reč


Nabavka stolarije je odgovoran postupak koji treba da se radi sa puno pažnje. Kupac mora da se unapred dobro informiše i o stolariji i o firmama koji prodaju prozore i vrata. Ne žurite, budite istrajni i temeljiti.

Nadamo se da nećete napraviti ove greške, i da će vas prozori služiti mnogo godina.

2 коментара: