Странице

петак, 30. април 2021.

Koju boju izabrati za PVC stolariju?


Većina misli da je PVC stolarija isključivo bela, ali ona može da bude u bilo kojoj drugoj boji.

Ofarbati PVC stolariju četkom i bojom kao ostale materijale je pomalo komplikovan proces, potrebna je prethodna priprema sa dosta šmirglanja i skidanja voska sa površine ramova acetonom. Aceton može da ošteti samu stolariju, a boje koje se koriste nisu jeftine.

Postoje dva lakša načina kako da dobijete PVC prozore i vrata u nekoj boji: da ih tako naručite iz fabrike, što je skuplja varijanta ili da ih presvučete sa specijalnom folijom za stolariju.



Bela boja


Standardna boja PVC prozora i vrata je bela boja. Kada se pomene PVC stolariju asocijacija je odmah da je ona bela. Iako je to postalo predmet kritika i jedna od retkih mana PVC stolarije, da je bela boja previše sterilna, nemaštovita i dosadna, život joj daje za pravo.

Dosta ljudi ipak voli belu boju, zato što je ona univerzalna, jednostavna, čista, slaže se sa svakom drugom bojom i sa svakim enterijerom i eksterijerom.

Zato ne treba je olako odbacivati i kritikovati.



Braon PVC prozori
PVC prozori u braon boji


Braon bolja – boja drveta


Jedna od popularnijih opcija u poslednje vreme je PVC stolarija koja ima braon boju i teksturu koja liči na drvo.

Najviše se upotrebljava kod prozora i vrata koja se postavljaju na starim istorijskim kućama i zgradama, kao što su muzeji, zgrade u kojima su smeštene ambasade, ministarstva, sudovi, fakulteti i druge državne institucije.

Na takvim zgradama bela stolarija deluje izuzetno neprikladno, ružno, pa i neozbiljno.

Naravno, mogu se postaviti pravi drveni prozori, ali oni su skuplji i traže veliko održavanje. Njih treba skoro svake godine čistiti, farbati i lakirati.

Za razliku od nje, PVC stolarija traži povremeno brisanje krpom ili sundžerom koji je natopljen vodom i deterdžentom.

Nije cilj nekog prevariti da se radi o drvetu, plastika se dosta lako prepoznaje, ali sa PVC prozorima koji liče na drvo mi sa jednim udarcem “ubijamo” dve muve, dobijamo izgled autentičnosti i lakše i jeftinije održavanje.


Siva boja


Za razliku od braon i bele, siva boja se ne koristi za dobijanje kućne atmosfere pošto je previše hladna i sterilna.

Koristi se i malo tamnija nijansa sive boje antracit.

Stolarija u sivoj boji se najviše koristi u poslovnim prostorijama, sedištima firmi, advokatskim kancelarijama, tržnim centrima i slično.

Prozori i vrata u sivoj boji liče kao da su od aluminijuma i deljuju ozbiljno, poslovno i asociraju na uspeh i profit.


PVC prozori u sivoj boji
PVC prozori u sivoj boji

Druge boje


U dečjim vrtićima ili osnovnim školama stolarija može da bude u nekoj veseloj boji - crvena, roze, narandžasta, zelena, može čak i šarena. Stolarija u ovim bojama se koristi i u bolnicama, na primer u dečijim odeljenjima.

Ove boje u prostorije unose radost, razdraganost i neobičnost.

Može stolarija da bude i dvobojna, iznutra jedna boja, izvana druga. To daje vlasnicima stanova i unutrašnjim dekoraterima dosta veliki izbor kombinacija.


I na kraju...


Polivinil hlorid je postao jedan od dominanatnijih materijala koji se koristi u skoro svim sferama ljudskog života, pa tako i za proizvodnju prozora i vrata.

Dugo je stolarija bila samo u beloj boji i to se vodilo kao velika mana, iako nije. Ali proizvođači uspešno rešavaju i ovaj “problem” i danas je moguće nabaviti prozore i vrata u svakoj boji. Moguće je njihovo kombinovanje sa nameštajem, sa bojom zidova, sa enterijerom i eksterierom, granica je samo naša mašta.

2 коментара:

  1. Sviđa mi se ona siva. Mada, mislim da boja stolarije zavisi od boje fasade.

    ОдговориИзбриши
  2. Nisam uopste imala priliku da vidim neku koja nije bele boje i mnogu da kazem da su mi ove tamnije varijante mnogo lepse. Bila je lepa za sve nove objekte, ali ovo tamnije izgleda skuplje

    ОдговориИзбриши