Странице

уторак, 26. јул 2022.

Stolarija u borbi protiv insekata

komarnik

Leto je godišnje doba kada smo zbog vrućina primorani da otvaramo prozore i vrata kako bi rashladili naše prostorije.

Ali pored svežine, kroz njih skoro uvek ulaze i neželjeni gosti - komarci, mravi, pauci, smrdibube i ostali insekti.

Komarci


Od svih vrsta insekata, izdvojamo komarce kao najopasnije. Ne radi se samo o dosadnim i iritantnim krvopijama čiji ujed mnogo svrbi, oni prenese veoma opasne bolesti kao što je hemoralgična groznica, malarija, Zika virusi, itd. Zato je borba protiv komaraca ozbiljan zadatak kojim se bave i državni organi.


Kako da se zaštitimo od neugodnih insekata? Postoji nekoliko načina:


Prozori i vrata


Stolarija je na prvoj liniji fronta u borbi protiv insekata. Ukoliko su prozori i vrata nekvalitetni, stari, puni pukotina i rupa kroz koje prolaze insekti (to se dešava na starim i neodržavanim drvenim ramovima), neće dobro vršiti svoju zaštitnu ulogu.

Prozori i vrata ne mogu da se drže stalno zatvoreni, posebno je to teško ako imate decu i kućne ljubimce. Rešenje je da postavite komarnike. Sa komarnicima ste potpuno zaštićeni. Na vrata koja se često otvara mogu da se postave plise komarnici a na prozorima rolo. Potrebno je samo da vodite računa da vam preko noći ne ostanu otvoreni.

Pre početka leta proverite da li vam je stolarija u dobrom stanju. Ako nije, odmah preduzmite potrebne mere i popravite ih. Proverite i komarnike, da se nisu oštetili, pocepali, istegli, mreža istrulela i slično. Dosta često je bolje nabaviti nove nego popravljati previše oštećene komarnike.


komarnik

Održavajte prostorije čiste


Osim prozora i vrata, kao preventiva u odbijanju insekata važna je higijena u kući. Prostorije treba temeljito i redovno da se čiste, sa p
osebnim akcentom na kuhinji. Ostavljana hrana na otvorenom, prljavo posuđe u sudoperi, pune kante sa smećem, su odlični preduslovi da u kući imate mrave, stonoge, bubašvabe i ostale nimalo prijatne insekte.

Vodite računa i o higijeni podruma, garaže, podkrovlja. Nabacane i neuredne stvari su pravi magnet za štetočine, koji tu nalaze hranu i skrovište.


Ispraznite sudove sa stajaćom vodom


U stajaćoj vodi se komarci i ostali insekti razmnožavaju. Zato nakon kiše, obavezno proverite da li u posudama, lokvama, buradima, kantama, saksijama, i sl., ima stajaće vode. Osušite sve lokvice i proverite da li iz cevi kaplje voda.


Održavajte svoju baštu i dvorište


Nesređeno žbunje, neošišana živa ograda i trava su odlična mesta za sakupljanje insekata. Od vlasnika dvorišta i bašti se očekuje da ih redovno sređuju i održavaju.


dvoriste
Neodržavano dvorište

Pokrijte hranu dok pravite roštilj


Kada dođe leto mnogi od nas prave roštilj u dvorištu ili na terasi. Ali miris hrane će svakako privući i insekte, muve, osice, pčele, a u opasnijim slučajevima mogu se pojaviti i stršljeni. Da ne bi delili hranu sa njima, pokrijte je.


Biološka borba


Pticama i slepim miševima su insekti hrana. Privucite ih blizu vašeg dvorišta tako što ćete im napraviti kućicu i podeliti malo hrane. Osim u besplatnoj kontroli štetočina, uživaćete u njihovoj pesmi.Neka prirodna sredstva koja odbijaju insekte:

  • Mravi – rastvor belog sirćeta sa vodom. Mravi ne vole miris sirćeta, jednom kada odu neće se vraćati
  • Moljci - kreda ili lavanda
  • Pauci - ne vole miris mente
  • Buve – kada jednom uđu teško ih je isterati, ali na sreću ih odbija miris lavande
  • Komarci – ne podnose miris lavande, nevena, bosiljka, ruzmarina, žalfije, mente. Komarci su loši letači, tako da možete da koristite i ventilatore koji im smetaju u letenju i izbacuju ih sa kursa.

I na kraju


Ima mnog načina borbe protiv insekata. U ovom tekstu naveli smo nekoliko koje možete se mogu koristiti “u hodu”.

Kao što smo već naglasili na početku, kvalitetni prozori i vrata koji su opremljeni komarnicima su možda najvažnija mera u ovoj vekovnoj borbi između prirode i čoveka. Nećete morati da se brinete kako ćete isterati insekte iz vaših prostorija, iz jednostavnog razloga što uopšte neće moći da uđu.

1 коментар:

  1. Nažalost, insekata na planeti ima mnogo više nego ljudi, tako da nam ne prostaje ništa drugo nego da se branimo svim raspoloživim sredstvima. komarnici su dana obavezni.

    ОдговориИзбриши