Странице

субота, 31. децембар 2022.

Koliko traje montaža prozora?

radnik montira prozor


Niko ne voli da mu se majstori previše dugo motaju po kući, ali ne valja ni kada se tako složena operacija kao što je montaža prozora previše zbrza i ne uradi kako treba.

Montaža prozora zahteva veliku preciznost i tačnost. Prozori mogu da budu najkvalitetniji, ali loša montaža može u velikoj meru da smanji njihovu efikasnost i performanse, narušiti estetiku doma i smanjiti njihov životni vek.

Vreme koje je potrebno za kvalitetnu ugradnju prozora zavisi od više faktora: od njihove veličine, broja i tipa prozora, stanje zida, dostupnost materijala, iskustvo i efikasnost radnika (možda najvažnije), kao i nepredviđeni problemi koji se mogu pojaviti tokom montaže.

Generalno u zavisnosti od složenosti projekta, montaža novog prozora može da traje od nekoliko sati do celog dana.

Lakše je zameniti postojeći prozor, posebno ako ne mora da se kopa oko zida. Samo postavljanje krila prozora na već namešten ram trebalo bi da traje oko 30 minuta.

Montaža prozora kada treba da se pravi novi otvor ili da se kopa zid kako bi se on proširio, može da potraje znatno duže, čak i nekoliko dana.

Kako teče montaža prozora

montaža prozora


Montaža će biti najbrža i najkvalitetnija ako je vrši ista firma gde se prozori i proizvode. Sam proces teče u nekoliko faza:

Nekoliko dana uoči montaže, radnici iz firme gde su prozori naručeni izlaze na teren kako bi uzeli tačne mere i napravili listu materijala koje će im trebati. Posebna pažnja se poklanja komplikovanim situacijama.

Zatim, terenski tim u pogonu firme gde se proizvode prozori vrši trebovanje po datim dimenzijama i željama kupca. Ako su prozori na lageru može odmah da se pristupi montaži, ako ne, čeka se njihova izrada.

Kada prozori budu gotovi, zakazuje se montaža.

Vlasnicima se preporučuje da prethodno rasčiste prostor ispred i iza prozora, da sklone velike ormare, teške komade nameštaja, saksije sa cvećem i slično. Ukoliko je prostor rasčićen, radnici će moći nesmetano i brže da se kreću.

Na dan montaže, dolazi tim radnika sa novim prozorima i potrebniim alatom.

Prvo se skidaju stari prozori. Prethodno, vlasnik treba da rasčisti sa firmom jednu veoma važnu stvar: čija je odgovornost odvoženja stare stolarije. U većini slučajeva to je firma koja radi montažu, ali ponekad može da dođe do nesporazuma i vlasnik mora sam da se reši otpada. Ako nema adekvatno vozilo, to je malo nezgodno. Može na primer da angažuje neku od agencija za selidbe koje imaju uslugu odvoženja starih i kabastih stvari, ili da iznajmi kombi ili kamionet u rent a car agenciji.

Na kraju montaže radnici su u obavezi da očiste unutrašnjost i spoljašnjost stana.

Vođa tima, zajedno sa vlasnikom, na kraju montaže proveravaju kvalitet ugradnje kod svakog prozora i rešavaju eventualne reklamacije na licu mesta. Isto tako vlasnik dobija savete i uputstvo za upotrebu.


radnik montira prozor

Uradi sam


Ukoliko želi da uštedi ili ima više poverenja u svoje nego u tuđe veštine, vlasnik može i sam da montira svoje prozore. Ne preporučujemo ovaj korak ako nema potrebne alate, kao i neko iskustvo iza sebe.

Nepravilna montaža može negativno da utiče na performanse prozora, postoji opasnost od kvarova, ispadanja prozora, povreda i poništava garanciju.


Umesto zaključka


Svaki vlasnik nekrenine koji je odlučio da zameni svoje dotrajale i energetski neefikasne prozore, treba da se čuva prebrzog i olakog shvatanja procesa montaže.

Osim brzine montaže, veoma je važan njen kvalitet. Na kraju još jednom da ponovimo naš savet da se prozori i vrata naruče od renomiranog dobavljača, još bolje direktno od proizvođača, koji će sam da izvrši njihovu montažu.

slike https://www.pexels.com/search/instalation%20window/

Нема коментара:

Постави коментар