Странице

четвртак, 19. јануар 2023.

Šta prvo renovirati?

alat potreban za renoviranje

Imate stariji stan ili kuću, ali niste zadovoljni stanjem i izgledom te svoje nekretnine. Možda želite da je prodate i da zauzvrat dobijete dobru cenu. Znate da treba da je renovirate kako bi povećali njenu vrednost i privlačnost, ali imate ograničen budžet.

Pošto ne možete da izvršite kompletno renoviranje, pitanje je šta prvo renovirati, a šta ostaviti za kasnije?


Renoviranje kuhinje i kupatila


Prema našem mišljenju prvo što obavezno treba revnovirati su kupatilo i kuhinja. To su možda dve najvažnije prostorije u domu, koje se najviše koriste, u kojima higijena mora da bude na visokom nivou, a koje se brzo prljaju.

Ako kuhinja i kupatilo nisu dobro osmišljeni i izvedeni, delovaće otrcano i nečisto, i što je najvažnije uticaće na to da ceo stan ne deluje privlačno i da ne može da postigne dobru cenu prodaje.

Ponekad razliku može da napravi i obično krečenje i jednostavna zamena polica, ormara, pultova ili sudopere.

Kada se renovira kuhinja, važno je povećati površinu radnih površina gde se obroci pripremaju, kao i kupovina novih uređaja - mašinu za pranje sudova, šporet, frižider, aspirator, itd.

Kod kupatila treba razmisliti o zameni pločica, vodovodnih i kanalizacionih instalacija, postavljanju nove tuš kabine, bojlera WC šolje i ostalih sanitarnih elemenata.

Ako zbog ograničenog budžeta morate da birate između renoviranja kuhinje ili kupatila, naš savet je da prvo preuredite kuhinju, zato što je veća verovatnoća da više vremena provodite u njoj nego u kupatilu.


Zamena prozora


Sledeća investicija je zamena svih ili barem nekih prozora. Novi prozori utiču na bolju energetsku efikasnost, bolji estetski utisak i svakako će povećati vrednost stana.

Ako se odlučite za zamenu starih drvenih prozora, koja se najčešće sreću na starim zgradama, nabavite savremene energetski efikasne prozore sa ramovima od PVC-a ili aluminijuma, sa dvostrukima i trostrukim termopan staklenim panelima koja imaju nisko-emisione (Low-E) premaze. Investicija će vam se veoma brzo vratiti preko manjih računa za grejanje i hlađenje.

Osim toga, nabavite velike prozore koje unose veću količinu svetlosti i omogućavuju bolji pogled prema vani. Neka budu opremeljeni roletnama i tendama kada odlučite da vam treba manje svetlosti.


roletne

Zamena parketa


Podovi su jednako važni kao i zidovi i prozori. Za njihovo oblaganje se koristi linoleum, laminat, keramičke pločice, prirodni kamen, drveni parket, itd.

Na našem podneblju najčeše se koristi drveni parket. Izrađuje se od različitih vrsta drveta - orah, hrast, bukva, četinari, itd. Najbolji i najcenjeniji je onaj od hrasta i ostalih čvrstih lišćara. Ako je parket star, ispucan, loše poređan, treba da se zameni ili barem da se hobluje i lakira. To će mu malo produžiti životni vek i lep izgled.

Još veću udobnost doma pruža podno grejanje koje se ugrađuje ispod parketa, ali to je već malo veća investicija.


Zamena ulaznih vrata


Lepa i kvalitetna ulazna vrata snažno utiču na posetioce i na potencijalne kupce. Osim toga, pružaju veću sigurnost ukućanima, eliminišu promaju i smanjuju račune za grejanje.

Mogu da budu od masivnog drveta, PVC-a, metala, kao i kombinacija različitih materijala. Za nezaboravni utisak i izgled je veoma važna i boja, koja može da bude klasična tamna (braon, crna), svetla (crvena, žuta, roze zelena) ili neka kombinacija. Kada se radi o ulaznim vratima, pravilo je da se na njoj ne štedi. Jeftinije varijante se lako obijaju, brzo gube od svoje privlačnosti, krive se i pucaju.

Uređenje dvorišta

baštenska rasveta


Slično kao ulazna vrata, i dvorište oko kuće snažno utiče na prvi utisak kod posetioca.

Najvažnije je da ono bude uredno i čisto, trava pokošena, ograda i staze izrađene od kvalitetnog materijala.

Za pojačavanja utiska u velikoj meri pomaže baštenska rasveta. Ukusno odabrana i pravilno postavljena svetla naglašavaju lepotu fasade kuće i sređenost dvorišta. Danas postoje veoma lepe i energetski efikasne LED sijalice i reflektori, koju mogu da menjaju boju i intenzitet svetlosti.


Završna reč


Razlozi za renoviranje nekretnine su brojni: poboljšanje njenog izgleda i privlačnosti, povećanje tržišne vrednosti, poboljšanje funkcionalnosti i udobnosti, poboljšanje energetske efikasnosti, sanacija oštećenja, prilagođavanje novim potrebama, osveženje i promena izgleda.

Važno je reći da na renoviranju ne treba štedeti, sve manjkavosti u izboru jeftinijih materijala i loših majstora će kad tad da izađu na površinu. Ukoliko je budžet ograničen, pametnije je renovirati samo jednu ili nekoliko prostorija, a ostale ostaviti za kasnije.


1 коментар:

  1. Pozdrav, nigde ne mogu da nadjem kod nas neko sredstvo za popunjavanje rupa od srafova na pvc profilima.
    Da li kod nas postoji nesto tako i ako postoji gde se moze kupiti.

    ОдговориИзбриши