Странице

понедељак, 30. јануар 2023.

Kako najjednostavnije srediti dvorište

lepo srešeni travnjak


Nema ništa lepše od sređenog travnjaka, bašte i dvorišta. Ponekad je dovoljno samo očistiti prostor oko kuće pa da deluje privlačno i uredno.

U nastavku vam donosimo nekoliko jednostavnih ideja kako srediti dvorište.


Pravilna kombinacija raznih biljaka


Hortikulturni stručnjaci ističu da je u ukusno sređenom dvorištu potrebno imati kombinaciju svih vrsta biljaka: cveća, žbunja, zimzelenih i listopadnih vrsta drveća kako bi se međusobno upotpunjavale.

Treba voditi račina da se biraju raznovrsne biljke koje cvetaju u različito vreme, tako da cvetovi i ukrasni listovi budu vidljivi tokom cele godine. Ako svo cveće cveta u isto vreme, izgledaće privlačno tokom proleća i leta, ali će im nedostajati boja u ostatku godine.

Posebna važnost ima zimzeleno rastinje zato što ono zadržava svoje lišće i iglice tokom cele godine. Kada lišće ostalih biljaka na jesen padne, ostaće dekorativne i vitke jele, smrče i borovi da ulepšavaju pejzaš.

Postoji još jedan razlog - zimzeleno rastinje u blizini kuće vizuelno “omekšava” njene stroge vertikalne linije, dajući joj privlačniji izgled.


hortikulturno rešenje za dvorište

Staze 

Umesto da se trava gazi i tako oštećuje i ubija, bolje je napraviti staze kroz dvorište. U dvorištu ne mora da ima puno staza, potrebno je samo da izgledaju lepo i uredno. Mogu da budu savršeno ravnih linija, ili da se izvedu krivine i razni oblici kako bi se dodalo malo privlačnosti i karaktera.

Od materijala može da se koristi behaton, drveni elementi, betonska galanterija, prirodni kamen, ukrasne cigle, pesak, drobljeni kamen, itd.

Najbolji efekat se dobija ako su staze od materijala koji se koristi za fasadu kuće, naravno ako je to izvodljivo.

Još jedan odličan efekat se dobija ako se oko staza, cvetnih leja, trotoara i prilaza kući naprave ivičnjaci.


staze u dvorištu

Veštačke stene i nasipi


Monotonija dvorišta može da se razbije postavljanjem velikog kamenja ili podizanjem nasipa ili veštačkih stena. Na njima može da se posadi trava ili postave saksije sa cvećem, ukrasnim biljem i slično.

Ovi objekti mogu da se postave bilo gde u dvorištu, ali najveći efekt se postiže ako su u uglovima dvorišta.


Fontane, česme, bazeni


Voda koja teče u dvorištu donosi čarobni ugođaj. Zvuk žubora vode je umirujući i osvežavajući, privlači insekte i ptice koji dodatno oživljavaju prostor.

Vodeni elementi mogu da se izvedu iz svih materijala, betona, kamena, drveta, metala. Ipak, smatramo da su fontane i česme od prirodnog kamena daleko najlepše.


Prostor za sedenje na otvorenom

prostor za sedenje u dvorištu


Ovakvi prostori koji na neki način omogućavaju “bekstvo” mogu da se postave na sredini ili na krajevima dvorišta. Od ostatka se mogu odvojiti ukusno izvedenim zidom, živom ogradom, cvetnim lejama i pergolama, drvećem ili ukrasnim rastinjem. Popločavanje može da bude pomoću betonskih, kamenih ili keramičkih ploča, može da se ostavi trava.

Za sedenje i ležanje postavljaju se klupe, ljuljaške, ležaljke i krevete. Zimi mogu da se zatvaraju PVC ceradom.

Mogu se dodati i neki elementi koji daju rustikalni izgled - točkovi od zaprežnih kola, drvene ograde, šine, rezbareni drveni stolovi i stolice, starinski baštenski nameštaj, itd.


Baštenska rasveta

rasveta u travnjaku


Atraktivno pejzažno uređenje dvorišta zaslužuje da se vidi i posle zalaska sunca.

Baštenska rasveta treba da se tako rasporedi da maksimalno ističe atraktivnost prostora oko kuće, da osvetljava i prikazuje fasadu, staze, stepenice, fontane i ostale zanimljive detalje u dvorištu. Ne treba da se zaboravi i njena važnost za bezbednost zato što odbija potencijalne provalnike.

Нема коментара:

Постави коментар