Странице

среда, 23. август 2023.

Kako zameniti oštećenu mrežu komarnika

Komarac na komarniku
Tokom vrelih letnjih dana, a posebno noću, nema ništa lepše nego širom otvoriti prozore i provetriti prostorije. Sve pod uslovom da na svojim prozorima imate postavljene komarnike. U protivnom, samo za nekoliko minuta stan će vam biti prepun komaraca koji vam neće dati mira, i od vašeg mirnog sna neće ostati ništa.

Komarce možete dobiti i kada na prozorima imate komarnike, ako su oni oštećeni, poderani ili puni rupa. Oni su dovoljno sitni da mogu da prođu i preko najmanje rupe. I budite sigurni da će je pronaći. Neko spušta roletne i tende, navuče zavese ili stavi čaršave na prozore, ali sve je to džaba. Najbolja, a možda i jedina prava zaštita od njih su komarnici

Najčešće na komarnicima strada njihova mreža. Ukoliko vam je mreža na komarnicima oštećena, ne morate da kupujete nove komarnike, možete je relativno lako zameniti.

Komarnik

Kako se mreža na komarnicima oštećue?


Komarnici su veoma čvrsti i izdržljivi, ali tokom vremena se troše i oštećuju. Do njihovog oštećenja može da dođe iz sledećih razloga:

Zub vremena – tokom vremena usled redovne upotrebe, stalnog otvaranja i zatvaranja i izlaganja vremenskim uslovima, dolazi do zamora i slabenje materijala, habanja, opuštanja, kidanja i pojava rupa na mreži.

Usled lošeg vremena - oluje, jaki vetrovi, kiša, sneg i grad mogu da pocepaju mrežu komarnika. Jak vetar može da nanese na njega delove grana i prljavštine, dok grad može pocepati mrežu.

Deca i kućni ljubimci – deca usled igre (kao i odrasli usled nepažnje) mogu da se naslone na komarnik ili da prođu kroz njega, i tako da oštete i pocepaju mrežu ili da saviju njegov okvir.

Komarnik

Kako popraviti i zameniti mrežu na komarnicima


Zamena mreže na komarnicima je relatnivno jednostavan zadatak koji se uz prave alate i uputstva može lako obaviti.
  • Potreban alat. Pre nego što počnete, uverite se da imate sve potrebne alate. Trebaće vam nova mreža, metar, klješta, nož, skalpel, makaze, čekić, šrafciger.
  • Pri korak je da se stara i oštećena mreža komarnika ukloni. U zavisnosti od vrste komarnika (postoje fiksni komarnici, komarnici sa šarkama, rolo komarnici, klizni plise komarnici, itd.), mreža je pričvršćena na razne načine. Adekvatnim alatom treba mrežu i njene držaće pažljivo skinuti sa okvira.
  • Dobro očistiti okvir komarnika kako bi bio spreman za novu mrežu.
  • Precizno izmeriti i iseći novu mrežu. Preporučuje se da nova mreža bude za nekoliko santimetara veća zbog boljeg prijanjanja. I najmanja pukotina će biti otvorena vrata za sićušne komarce. Mreža je obično od fiberglasa ili sličnog materijala i može da se seče oštrim nožem, skalpelom ili makazama.
  • Fiksiranje mreže na okvir komarnika. Oko oboda mreže na svakih nekoliko centimetara se postavljaju držači ili traka. Pre vraćanja komarnika na prozor treba proveriti da li je mreža čvrsto pričvršćena na svoj okvir i da li eventualno ima pukotina i otvora. 
  • Neki fiksni komarnici se pričvršćuju pomoću čičak trake. Kod ovakvih traka treba nekim tupim predmetom da se prođe preko cele površine (ovi komarnici se ne preporučuju zato što čičak traka popušta za relativno kratko vreme) kako bi mreža svuda i ravnomerno nalegla.
  • Kada je zamena mreže završena, komarnik treba pažljivo vratiti na svoje mesto. Prozor treba testirati, tako što će se nekoliko puta zatvoriti i otvoriti i tako videti da li komarnik i mreža dobro funkcionišu.

Komarnik
Završna reč


Komarnici su svojevrsni štitovi koji sprečavaju ulazak neželjenih insekata u unutrašnjost prostorija i veoma je važno da budu u dobrom i ispravnom stanju.
Srećom, kao što ste videli, zamena mreže nije previše komplikovan zadatak i može skoro svako da ga obavi. Potrebno je samo odvojiti malo vremena, posedovati dobar alat i pažljivo pristupiti popravci pri tome vodeći računa o bezbednosti.
Ipak, ako vlasnik nije dobar u popravkama, nema vremena, ni potreban alat, ili se radi o komplikovanijim sistemima (rolo i plise komarnici), bolje je da se angažuju profesionalni majstori koji imaju iskustva u održavanju i montaži komarnika.

Slike Inženjering Bau

Нема коментара:

Постави коментар