Странице

понедељак, 4. септембар 2023.

Dodaci za prozore koji poboljšavaju njihov izgled i funkcionalnost

Zavese od poda do plafona
Zavese od poda do tavana

Da li vam se čini da su vaši prozori previše “goli” i da izgledaju pomalo sterilno? Takav izgled može da se popravi umešno odabranim zavesama, žaluzinama, roletnama i kapcima koji prozorima daju jedinstveni izgled, stil i šarm. Osim toga preko njih može da se kontroliše količina sunčeve svetlosti u prostorijama, kao i stepen privatnosti koju želimo da postignemo. U nastavku teksta možete da pročitate nekoliko nestandardnih ideja kako da vaši prozori izgledaju lepše i privlačnije.


Zavese od poda do plafona


Ovo su zavese za hrabre. Veoma su elegantne i promovišu smirenu i mirnu atmosferu. Potpuno prekrivaju prozore, sprečavaju neželjene poglede i stvaraju iluziju visine i prostranosti. Zbog toga se koriste kod manjih stanova i garsonjera. Ako su od debljeg materijala mogu skoro potpuno da spreče ulazak sunčeve svetlosti i da zamrače prostoriju. Ovakve zavese se preporučuju kod prozora u spavaćim i ostalim sobama u kojima se ukućani odmaraju i spavaju.


Prozirne zavese


Ukoliko više volite mekši, prozračniji i romantičniji izgled, razmislite o prozirnim zavesama. Preko njih ćete najbolje ostvariti onaj veoma delikatan balans između privatnosti i kontakta sa okolinom. Ovakve zavese stvaraju prijatan ambijent, toplu i privlačnu atmosferu i često se koriste u kombinaciji sa roletnama i debljim zavesama. Posebno se preporučuju kod nekretnina koje su okružene lepim pejzažima.

prozirna zavesa
Prozirna zavesa

Drvene roletne (žaluzine)


Ove roletne imaju prirodan i rustikalan izgled i u prostorije unose toplinu i stil. Drvene letvice mogu da se podešavaju i tako se kontroliše intenzitet svetlosti koja ulazi u sobi. Veoma su jake, izdržljive i pružaju dobru zaštitu od provala. Njihov mali nedostatak je što što su relativno teške, skupe i traže veće održavanje (kao i kod drvene stolarije moraju svake godine da se farbaju, lakiraju i bajcuju).


Vertikalne roletne

vertikalne roletne
vVertikalne roletne


Za staklena balkonska klizna vrata se preporučuju vertikalne roletne. One omogućavaju lak pristup vratima, dok se balans sunčeve svetlosti i privatnosti lako kontroliše pomoću letvica koje mogu da se podešavaju. Mogu da budu od različitih materijala (drvo, metal, plastika), boja i dezena.


Panelne klizne roletne


Ove roletne su relativno novi proizvod i koriste se kod velikih prozora i kliznih balkonskih vrata. Veoma su popularan izbor dizajnera koji žele da kreiraju moderne i minimalističke efekte u enterijerima.

Sastoje se od nekoliko vertikalnih panela koji mogu da se klizaju na šini. Paneli mogu da budu od različitih materijala, najčešće od tkanina od prirodnih vlakana, ali i od PVC-a (koji se više koriste prilikom pregrađivanja prostorija). Za njihovo otvaranje i zatvaranje se koriste različiti mehanizmi, od ručnog kontrolisanja pomoću konopca, poluge ili trake, do električnih komandi. Kada prozori treba da se otvore, paneli se slažu na jednu stranu, a kada se zatvore prekrivaju ceo prozor.


panelne klizna zavese
Panelne klizna zavese

Završne reči


Dom je mesto gde se ukućani opuštaju, zabavljaju i provode vreme sa svojom porodicom. Od doma se zahteva da je udoban, topao i da zrači pozitivnom energijom. Veoma važan deo tog prostora su prozori, koji moraju besprekorno da se otvaraju i zatvaraju, ali i da lepo izgledaju i da imaju svoj estetski pečat. Izgled prozora može da se oplemeni pravilnim izborom zavesa, žaluzina i roletni. Ovi dodaci pomažu da se postigne savršena ravnoteža između estetike i funkcionalnosti prozora, istovremeno stvarajući privlačno i harmonično okruženje.

Slike Pexels

Нема коментара:

Постави коментар