Странице

петак, 22. септембар 2023.

Zastakljivanje stambenih površina

zastakljena površina

Jedan u poslednje vreme dosta popularan i korišćen način da se dobije koji kvadrat više, je zastakljivanje stambenih površina. U principu se može pregraditi i zastakliti skoro svaka vrsta slobodnog prostora – terasa, dvorište, bašta, može se napraviti čak i nova dodatna soba. Zastakljeni prostori se koriste kod stanova, kuća, vikendica, kafića, restorana, poslovnih prostorija, itd. i mogu da budu na bilo kom sprati i sa bilo koje strane (možda najveći estetski utisak pružaju veliki stakleni tremovi sa prednje strane) nekretnine. Kao i kod svake druge sobe, u njima mogu da se instaliraju radijatori, klima uređaji i ostala rashladna i grejna tela, da se postavi adekvatna rasveta, da se unesu komadi nameštaja, bela tehnika i elektronski uređaji.

Ovako novo dobijene prostorije mogu da se koriste za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, za rad, odmor, dečiju igru, za smeštaj cveća i kućnih biljaka, da se koriste kao pomoćne prostorije, staklenici, zimske bašte, itd.


Koji materijali se koriste?


Osim stakla, za zastakljivanje stambenih površina mogu da se koriste i drugi materijali, kao na primer, PVC folije, tende, roletne, laksan. Ipak, stakleni paneli su kod arhitekata i dizajnera unutrašnjeg prostora omiljeni, zato što:
  • omogućavaju ulazak velike količine sunčeve svetlosti,
  • pružaju zaštitu od kiše, snega, vetra i ostalih klimatskih uticaja,
  • ne narušavaju izgled i vrednost nekretnine
  • i što je možda najvažnije, uspostavljaju neposrednu vezu između unutrašnjih i spoljašnih prostorija.
Kad smo kod stakla, mogu da se koriste sve vrste - jednoslojna, dvoslojna, troslojna, prozirna, ili ukoliko je potrebna veća privatnost, mat stakla. Ali, zbog daleko boljih izolacijskih osobina, preporučljivije je koristiti niskoemisiona (Low-E) stakla koja su premazana posebnim metalnim slojem koji odbija deo sunčeve svetlosti.

Isto tako, zbog strukturne i statičke izdržljivosti, stakleni paneli koji se koriste za zastakljivanje treba da imaju veću debljinu ili da budu ojačana.

Za samu konstrukciju, mogu da se koriste metalni, PVC, ili ređe drveni ramovi. Od toga koji se materijal koristi zavisi izgled, energetska efikasnost i trajnost zastakljenog dela. Ukoliko se zastakljiuju veće površine neophodno je postaviti temelje i betonska ojačanja.
U bezbednosno osetljivim sredinama, posebno ako se radi o prizemlju i nižim spratovima, na staklena proširenja se ugrađuju rešetke.
Dosta snažan efekat se dobija ako se na ulazu ovih staklenih proširenja postave staklena klizna vrata.

zastakljena bašta
Zastakljena bašta

Održavanje


Staklo i ramovi koji se koriste za zastakljivanje prostorija zahtevaju redovno održavanje kako bi se obezbedila njihova dugovečnost i lep izgled. Kao i kod klasičnih prozora, u održavanje spada redovno čišćenje prašine i prljavštine i rutinska provera mogućih oštećenja i zaptivanje pukotina.


Troškovi


Staklena proširenja su skuplja od zidanih iz jednostavnog razloga što je staklo skuplji materijal od cigle, betona ili kamena.

Isto tako, za montažu velikih i teških staklenih panela potreban je specijalan alat (ponekad i dizalica), kao i obučena radna snaga, što kod zidanja nije slučaj.

Ne treba zaboraviti da se prilikom zastakljivanja stambenih površina moraju poštovati potrebni građevinski propisi i tražiti dozvola kod opštinskih i inspekcijskih organa. Ukoliko se prelazi preko zajedničke granice, zida, ograde i sl. potrebno je da se dobije dozvola i od komšija.

1 коментар:

  1. Ovo mi deluje super! Muku mučim kad krene loše vreme, jer mi je balkon svaki put potpuno mokar. Baš ću da pogledam koliko je izvodljivo kod mene, pošto je nepravilnog oblika.

    ОдговориИзбриши