Странице

недеља, 15. октобар 2023.

Moderni i savremeni trendovi kod prozora

mdoerni prozori

Svako želi da njegov dom izgleda lepo i savremeno. A sastavni i veoma važan deo svake nekretenine su svakako prozori. Koji su nanoviji trendovi kod prozora?


Savremeni trendovi kod prozora


Moderena dizajnerska rešenja kod prozora imaju sledeće karakteristike:


Energetska efikasnost


Energetska efikasnost kod prozora je danas najznačajniji trend. Energenti su postali veoma skupi i udar povećanih troškova za grejanje i hlađenje na budžet građana uopšte nije mali. Savremeni prozori se dizajniraju tako da se minimizira gubitak toplote kroz njih, koriste se energetski efikasni materijali i rešenja: dvostruka i trostruka stakla, niskoemisiona (Low-E) stakla, ramovi sa više komora ispunjeni vazduhom ili nekim od plemenitih gasova, itd.

Osim termo izolacije, moderni prozori nude i visok stepen akustične izolacije.


Veliki prozori


Najnoviji arhitektonski projekti u svetu teže ka planiranju stanova sa manjim brojem prozora, ali koji imaju veće dimenzije.

Veliki prozori omogućavaju bolji panoramski pogled prema vani bez ikakvih suvišnih elemenata koji bi smetali, kao i nesmetani ulazak veće količine sunčeve svetlsoti.

Čak se ide ka tome da celi zidovi budu od stakla (stakleni zidovi). Ovako velike staklene površine imaju metalne ramove koji povećavaju njihovu otpornost, jačinu i statičku stabilnost.

Mnogo se koriste veliki klizni prozori i balkonska vrata, koji jednim otvaranjem spajaju unutrašnjost i spoljašnost nekretnine.

veliki prozori sa panoramskim pogledom

Manje je više


Veliku popularnost u današnjoj arhitekturu imaju minimalistički trendovi, gde su prozori jednostavni i imaju što je moguće manje nepotrebnih detalja i ukrasa. Venecijaneri, zavese, tende, rešetke i drugi dodaci, ako su uopšte prisutni, su uklopljeni u celinu prozora na način da se što manje vide.

Ramovi koji su u skladu sa ovim stilom su tanki, ne ometaju panoramski pogled, dok istovremeno dozvoljavaju ulazak maksimalno moguće količine sunčeve svetlosti, koja može da prodre dublje u prostoriju. Za izradu tankih profila najviše se koristi aluminijum. Aluminijumski prozori su veoma snažni, izdržljivi, laki i imaju moderan izgled. Njihova ahilova peta je slabija izolacija zato što je aluminijum dobar provodnik toplote, ali to se rešava dodavanjem termoprekida i PVC obloga.


Okov


Kod okova dominiraju geometrijski oblici i čiste, oštre i ugaone linije. Šarke, brave, ručice za otvaranje imaju jednostavan i sofisticiran izgled i sakriveni su od pogleda tako što su ugrađeni u ramove prozora.

Sve se više koriste mehanizmi koji omogućavaju okretno otvaranje i zatvaranje prozora. Kod ovih prozora krila nisu okačena na bočnim šarkama, nego se šarke nalaze na vrhu ili na sredini prozora i krilo se okreće od sredine po vertikalnoj ili horizontalnoj osi. Okretni prozori omogućavaju odličnu ventilaciju i deluju veoma atraktivno i lepo.


Pametni prozori


Tehnologije pametnog doma šire se i na prozore. Pametni prozori mogu da se kontrolišu preko mobilnih aplikacija ili automatskih sistema. Mogu da se sami otvaraju i zatvaraju, sami da spuštaju i podižu roletne, ili da navlače zavese i tako regulišu protok svetlosti i kontrolišu temperaturu i potrošnju energije.


Održivi i ekološki prihvatljivi materijali


Sve je veće interesovanje za korišćenje održivih i ekološki prihvatljivih materijala za izradu prozora. Za ramove se upotrebljavaju reciklirani polivinili (PVC) i aluminijum, kao i drvo koje je dobiveno na održiv način (prepoznaje se po oznaci FSC).

moderni trendovi kod prozora

Personalizacija i prilagođenost posebnim zahtevima kupaca


Tehnologija izrade prozora je toliko napredovala da kupci mogu da naruče unikatne primerke po svojoj želji i prema izgledu i estetici njihovog doma, sa posebnim stilom, izgledom, bojama i oblicima.


Zaštita od klimatskih promena


Savremeni svet je suočen sa opasnostima od klimatskih promena. Vremenske nepogode i oluje postaju sve snažnije, a time se od prozora očekuje da ponude adekvatnu zaštitu. Savremeni prozori su tako dizajnirani da mogu da izdrže jake vetrove, udare grada i jakih kiša, da podnesu veoma niske ili visoke temperature. Za zaštitu od sve većeg UV zračenja koriste se posebne folije, koje smanjuju negativni uticaj sunčevih zraka.


Završna reč


Kupovina prozora koji će biti u skladu sa savremenim trendovima je samo početak. Veoma je važno da oni budu montirani na odgovarajući način kako bi mogli da obavljaju svoje funkcije ali i da se uklope u izgled fasade. Zato je pronalazak kvalitetne firme koja proizvodi, ali i montira stolariju, od veoma velike važnosti.


Slike: Pexels

Нема коментара:

Постави коментар