Странице

недеља, 5. новембар 2023.

Čišćenje ulaznih vrata

lepo održavana i čista ulazna vrata

Nema ništa gore od izgleda zapuštenih i prljavih ulaznih vrata. Ona prestavljaju prvu stvar koji posetioci primećuju. Lepa i čista ulazna vrata ostavljaju dobar prvi utisak na njih, što je posebno važno ukoliko se kuća ili stan prodaje, ali ako nisu održavana, onda je taj utisak veoma loš.

Osim toga, prljava ulazna vrata negativno utiče na zdravlje ukućana i posetilaca, zato što se na njima skuplja prašina, bakterije, virusi, grinje i drugi štetni mikroorganizmi, ne pruža sigurnost i bezbednost, ima kraći životni vek,brže propada i smanjuje estetski izgled doma.

Neminovno je da će vremenom na ulaznim vratima da se akumulira velika količina prašine, paučine i ostale prljavštine. To znači da vlasnici moraju povremeno da ih očiste. Način čišćenja u velikoj meri zavisi od materijala od kog su ulazna vraza napravljena, ali neka generalna pravila mogu da se primene kod svih vrsta ulaznih vrata.

U produžetku pročitajte kako da najlakše i najbolje očistite svoja ulazna vrata.


Brisanje


Prvi korak je brisanje. Suvom krpom, najbolje od pamuka ili mikrofibera, prebrišite ulazna vrata od vrha nadole. Potrebno je proći celu površinu, sve izbočine, pukotine, pragove i sa njih u potpunosti skloniti prašinu, prljavštinu i paučinu.

Dok to radite, proverite da li postoje oštećenja, ogrebotine i manje ili veće pukotine. Proverite da li na šarkama, kvakama i bravi ima prljavštine i ostataka masti.

Za izolaciju vrata veoma je važno da dihtung gume budu čiste i neoštećene, tako da prebrištie i njih. Ukoliko su mnogo oštećene, moraju što pre da se zamene.

Ukoliko su ulazna vrata od masivnog drveta, treba proveriti da li su boja i lak ispucani i oštećeni. Ako jesu, biće potrebno novo farbanje i bajcovanje zato što kroz mikropukotine prodire vlaga koja izaziva ubrzano trulenje drveta.

Stara i neodržavana ulazna vrata
Loše održavana ulazna vrata

Pranje


Posle grubog brisanja prljavištine suvom krpom, vrata treba da se operu vodom i deterdžentom. Deterdžent ili sapun se rastvaraju u mlaku vodu a zatim se čistom krpom nanose na vrata, isto od vrha prema dole. Krpa treba što češće da se ispire.

Za metalna vrata se upotrebljavaju posebna sredstva za metal.

Neki vlasnici koriste crevo, ali pranje ulaznih vrata pod velikim pritiskom vode se ne preporučuje zbog mogućih oštećenja.


Sušenje


Posle pranja, neophodno je da se ulazna vrata dobro osuše. Za tu namenu preporučujemo upotrebu čiste pamučne krpe ili peškira koji ne ostavljaju mrlje.


Čišćenje staklenih površina


Staklene površine mogu da se čiste sirćetom ili specijalnim sredstvma za staklo. Potrebno je napraviti vodeni rastvor sirćeta, sa njim prebrisati stakla, zatim isprati staklačistom vodom i na kraju staklo osušiti suvom i čistom krpom. Staklo ne treba da se čisti kada sunčevi zraci padaju direktno na vrata, da bi se izbegli tragovi na njemu.


Čišćenje okova

sredstva za čišćenje
Sredstva za čišćenje
Brave, kvake i šarke mogu da se očiste pomoću blagog rastvora deterdženta. Važno je da se sa metalnih delova pažljivo obriše vlaga kako ne bi korodirali.

Preporučuje se da se posle čišćenja, okov podmaže uljem za podmazivanje.Umesto završne reči


Za dobar izgled i sjaj ulaznih vrata redovno čišćenje i održavanje je veoma važno. Koliko često će se čistiti zavisi od doba godine, lokacije nekretnine i količine prljavištine i prašine u okolini. Ukoliko se u neposrednoj blizini nalazi gradilište, fabrika ili rudnik, ulazna vrata moraju češće da se čiste. Samo na taj način će duže trajati, lepo izgledati i moći će u potpunosti da obavljaju svoje funkcije.

Slike Peqsels

Нема коментара:

Постави коментар