Странице

четвртак, 30. новембар 2023.

5 jednostavnih saveta za održavanje prozora

polomljeno staklo na prozoru

Ako želite da živite u udobnom, bezbednom i energetski efikasnom domu, a naravno da želite, održavanje prozora je od suštinskog značaja. Njihovo nerednovno i loše održavatnje vodi ka uništavanju ne samo njihovog izgleda, nego ugrožava i stan ili kuću (što je posebno važno ako vlasnik namerava da je proda).

Uobičajeni i najčešći problemi kod prozora su:
 • Napukla i polomljena stakla
 • Manja ili veća oštećenja ramova
 • Loše dihotvanje i pojava promaje
 • Otežano otvaranje i zatvaranje krila
 • Prodor buke, vode i vlage
 • Kondenzacija vlage između stakala

Ako želite da vaši prozori što duže traju i da izbegnete skupe popravke, morate redovno da ih održavate. U nastavku možete da pročitate nekoliko veoma jednostavnih saveta koji će produžiti njihov životni vek i doprineti da prozori bolje izgledaju i funkcionišu.


Redovan i temeljit pregled


 • Odvojite vreme da pogledate i pregledate svoje prozore. Naša preporuka je da to radite jednom u tri meseca. Tako ćete otkriti potencijalne probleme pre nego što postanu ozbiljniji.
 • Počnite tako što ćete nekoliko puta da otvorite i zatvorite krila prozora. Tako ćete proveriti šarke i brave. Ako imate drvene ramove proverite da li su ispucani i da li postoje znaci truleži.
 • Proverite da li postoje pukotine između prozorskog rama i zida.
 • Ako imate prozore sa dvostrukim ili trostrukim staklenim panelima, proverite da li između stakala postoje znaci kondenzacije. Ako postoje, to znači da je zaptivanje narušeno i da treba promeniti dihtung gume.
 • Ako imate roletne i komarnike, nekoliko puta ih zatvorite i otvorite kako bi ste se uverili da dobro rade.


Čišćenje


Najlakši način da izbegnete kvarove i oštećenja na prozorima je njihovo redovno čišćenje.

Ako imate drvene prozore, koristite vlažnu krpu da brzo i lako uklonite prašinu, paučinu i prljavštinu. Krpa ne treba da bude previše mokra, kako ne bi izazvala truljenje drvenih ramova.

Ako imate aluminijumske ili PVC prozore, za čišćenje koristite blagi sapun ili blagi deterdžent koji je rastvoren u toploj vodi. Veoma je važno da ova sredstva ne budu abrazivna kako ne bi oštetila ramove. Za stakla treba koristiti specijalna sredstva za čišćenje stakla.

čišćenje prozora

Zaptivanje pukotina


Svaka praznina i pukotina vodi ka većim računima za grejanje ili hlađenje zato što vazduh može da prođe. Veoma je važno da se ove pukotine otkriju dok su još male. Pukotine mogu da se popune pur penom, kitom ili silikonom. Mogu da se koriste i gumene ili silikonske trake za zaptivanje.

Farbanje


Ako imate drvene prozore, koje ne želite da menjate za PVC ili metalne, onda morate strogo da vodite računa o njihovom redovnom farbanju, lakiranju i bajcovanju. Boja i lak štite drvo, zaptivaju manje pukotine i daju prozorima bolji izgled i sjaj. Prilikom farbanje treba voditi računa da se ne pređe preko pokretnih delova jer to može da dovede do zaglavljivanja prozora.

Preporučuje se da se prozori farbaju na svakih tri do pet godina.


Navremeno popravljanje oštećenja


Od ključne je važnosti da se oštećenja i kvarovi što pre saniraju. Ako vlasnik okleva i ostavlja ih za kasnije, rizikuje veće kvarove. Na primer, kod starih drvenih prozora najčešće oštećenje je trulenje ramova. Ako ga ignorišete, trulež će se veoma brzo proširiti, ne samo na prozore, nego i na nameštaj i na druge drvene predmete u kući.

Najlakše trulež može da se sanira tako što se nožem, šrafcigerom ili nekim oštrim alatom ukloni truli deo, a rupa popuni kitom ili silikonom. Za veća oštećenja potrebni su veći zahvati, a možda i zamena celog rama ili prozora.

radnik popravlja prozor

Završne reči


Naše završne reči su - vodite računa o svojim prozorima. Redovno održavanje ne mora da bude veliki posao. Potrebno je samo da odvojite malo vremena i energije i da pratite ove naše veoma jednostavne savete.

Slike: Pexels

Нема коментара:

Постави коментар