Странице

среда, 1. мај 2024.

Prednosti i nedostaci prozora sa argonskim punjenjem

Argon u energetski efikasnim prozorima

Znamo da su prozori i vrata na prvoj liniji odbrane od zimskih hladnoća i letnjih vrućina. Isto tako, poznato je i da imaju prilično nisku vrednost R koeficijenta (R koeficijent je mera kapaciteta nekog materijala za sprečavanje prenosa toplote preko njega). Svako poboljšanje kao što su dvoslojni i troslojni stakleni paneli, niskoemisioni metalni premazi, kao i ispune vazduhom ili nekim inertnim gasom, ima veliko značenje za visinu kućnog budžeta koji se odvaja za grejanje i hlađenje.

Argon je plemeniti (koristi se još i termin inertni) gas koji se upotrebljava za povećanje energetske efikasnosti stolarije. U poređenju sa drugim plemenitim gasovima (ksenon, radon, kripton) je najzastupljeniji u atmosferi. Radi se o bezbojnim, nereaktivnim, netoksičnim gasom koji nema ni ukus ni miris. Dobija se iz vazduha tokom proizvodnje tečnog kiseonika i azota, i posebnim tehnološkim procesima se ubrizgava između dva ili više staklena panela kao i u komorama prozorskih ramova.


Prednosti stolarije sa argonskim punjenjem


Staklene jedinice u stolariji koje su napunjene argonom imaju sledeće prednosti:


Veća energetska efikasnost


Poznato je da argon ima za oko 30 procenata veću izolacionu moć od običnog vazduha. Gušći je od vazduha i ima nisku U vrednost (U-vrednost je mera protoka toplote), što znači da provodi manje toplote od njega. To znači da prozori i vrata sa ispunom od argona između staklenih panela imaju daleko veću izolacionu vrednost od prozora sa jednim staklom, kao i od dvoslojnih i troslojnih prozora koja su ispunjena vazduhom.

Iako je razlika u R vrednostima između prozorskih panela sa vazduhom i sa argonom relativno mala, ipak se primećuje veliki uticaj na njihovu energetsku efikasnost, koja posebno dolazi do zanačaja kada kuća ili zgrada sadrži mnogo velikih prozora.


Poboljšana udobnost


Biti u prostorijama koji imaju ovakve prozore je veoma komforno i prijatno. Naime, prozori i vrata sa argonom pružaju zaštitu od hladnoće tokom zime, dok u letnjim danima štite unutrašnjost domova od nesnosne vrućine, a ne treba da se zaboravi i to da imaju veliku akustičnu izolaciju.

Prozori koji između dva ili tri panela imaju ispunu od argona su otporniji na promaju od ostalih prozora zato što bolje zaptivaju prostor. Razlog za to je veća gustina argona u odnosu na ostale gasove i jedinjenja koje se sadrže u vazduhu.



Zaštita od maglenja prozorskog stakla


Zbog dobre izolacije, unutrašnje staklo ima temperaturu koja je veoma blizu sobnoj temperaturi, što onemogućava skupljanje kondenzovane vodene pare na njemu. Prozori sa argonskom ispunom skoro nikada ne magle, a zimi se na njima ne “hvata” mraz i inje.



Zaštita od UV zračenja


Prozori punjeni argonom sami po sebi imaju mali uticaj na količinu sunčevog zračenja koja prolazi ktoz njih. Ali, proizvođači obično nanose niskoemisioni premaz na jednom ili oba stakla. Ovaj premaz pomaže da se smanji prolaz UV zraka kroz prostor unutar integrisane staklene jedinice i da se unutrašnjost prostorija, zavese, nameštaj, parket ili koža zaštite od štetnog UV zračenja.

Na primer, panel sa dvostrukim staklom koji ima vrednost R koeficijenta 2, može da poveća tu vrednost na 3,3 kada se na jednu od staklenih površina nanese niskoemisioni premaz od nekog metalnog oksida (najčešće se koristi titanijum oksid). To znači da je energetska efikasnost poboljšana za čak 67 %.



Nedostaci



Curenje argona


Nije neobično da tokom vremena argon iscuri iz zatvorenog prostora kroz dihtinge između staklenih ploča. Koliko gasa će da se izgubi zavisi od kvaliteta izrade. Ako stakleni panel nije dobro zapečaćen ili nisu korišćeni kvalitetni materijali, performanse prozora mogu da budu smanjene. Razne studije i testiranja su pokazale da curenje gasa od 5 procenata rezultira gubitkom izolacione moći od 12 procenata. Treba istaći da nema opasnosti po zdravlje ljudi. Argon je potpuno bezbedan i netoksičan gas.


Troškovi izrade prozora i vrata


Proizvodnja prozora sa argonom obično je skuplja od tradicionalnih prozora, zbog dodatnih materijala i procesa potrebnih za stvaranje zapečaćenih staklenih jedinica.


Ograničena primena


Argon se koristi samo u prozorima i vraima koja imaju dvoslojne ili trostroslojne staklene panele. To pomalo ograničava njegovu upotrebu u jednoslojnim prozorima i vratima, staklenicima, staklenim fasadama, i slično.


Ograničen životni vek


Iako prozori s argonom mogu da traju dosta dugo, zbog curenja gasa ili raznih oštećenja, postepeno gube svoju efikasnost. Tada treba ili da se zamene ili da se ponovo napune argonom, što povećava troškove održavanja.


Završne reči


Kada se odlučuje o kupovini prozora sa argonskim ispunama, treba uzeti u obzir sve njihove prednosti i mane i odabrati prema svojim ptorebama i željama. Iako imaju mnoge prednosti, kao što je superiorna izolacija i energetska efikasnost, možda nekom neće odgovarati njihova cena ili kraći vek trajanja.

Izvor slike: Christina Morillo, Pexles

Нема коментара:

Постави коментар