Странице

среда, 31. децембар 2014.

Održavanje aluminijumske stolarije

alu windows
Aluminijumska stolarija 

Održavanje aluminijumske stolarije je daleko lakše od održavanja drvene stolarije, ali ipak da bi se produžio njihov vek potrebno je da ono bude redovno i ispravno.


Pod održavanja aluminijumske stolarije podrazumevamo:



Čišćenje spoljne strane
cleaning windows from outside
Uživanje u radu

  • Aluminijumska vrata ili ramovi od prozora  treba isprati vodom iz creva da bi skinula površinska prljavština i  prašina.
  • Posle toga izribati vrata i ramove prozora, najbolje sa krpom natopljena rastvorom deterdženta ili nekog specijalnog sredstva za čišćenje aluminijuma.
  • Izbrisati aluminiumske površine od odozgo nadole vlažnom krpom.
  • Isprati čistom vodom.

Čišćenje unutrašnje strane

alu windows
Brisanje sa unutrašnje strane

  • Obrisati aluminijumske delove stolarije sa vlažnom krpom.
  • Proći preko vrata i prozora krpom sa rastvorom deterdženta ili nekog sredstva za čišćenje aluminijuma
  • Pokupiti preostalu vodu suvom krpom.
Čišćenje stakla
  • Staklo se najbolje pere pomoću kože za pranje prozora natopljene čistom i toplom vodom ili alkoholom
  • U slučaju potrebe u vodu se može staviti malo sredstva za brisanje stakla. Treba Izbegavati  agresivna sredstva ili ona koja sadrže razređivače
  • Na kraju se staklo glanca papirnatim ubrusom ili starom dobrom novinom
alu windows
Preciznost

Poliranje aluminijumskih ramova

Ispolirani aluminijumski prozori ili vrata izgledaju vrlo lepo. Poliranje se vrši metlanom četkom i dosta vode. I dosta izgubljenog vremena. Aluminijum kao i svaki metal na vazduhu oksidira, što mu daje taman sjaj koji narušava njegov izgled. Savremeni da bi smanji oksidaciju koriste tehnologije plastificiranja i eloksaže. Eloksaža ili anodna oksidacija aluminijuma je površinska zaštita specifična za aluminijum. Debljina sloja koji se nanosi eloksažom je od 15 - 20 mikrona. Ovim procesom aluminijum dobija trajnu zaštitu od korozije i specifičnu metaliziranu boju. Eloksaža je ograničena na samo nekoliko različitih boja i to: prirodna boja aluminijuma, bronza od svetle do crne, boje inoxa od svetle do tamne, i zlatna boja.

Farbanje aluminijumske stolarije


painting door
Farbanje 

Neki obožavaju prirodnu metalnu srebrenkastu boju aluminijumske stolarije, ali svaki čovek ima svoj ukus. A pošto o ukusima ne vredi raspravljati, proizvođači aluminijumske stolarije, moraju u svojoj ponudi da imaju i prozore i vrata u različitim bojama. Videlo smo da se eloksažom može dobiti stolarija u boji, ali ako smo ranije već kupili prozore i vrata u nekoj boji, a ne želimo više tu boju, možemo da je prefarbamo

To se radi u tri koraka.

Prvi korak je priprema. Potrebno je temljno očistiti površinu prozora ili vrata, time se odstranjuje prašina i nečistoća. Najbolje je to uraditi toplom vodom i rastvorom nekog deterdženta. Posle toga preći čistom krpom, i na kraju oprati crevom. Tako spremljeni ramovi treba da se suše na vazduhi 48 sati. Staklo zaštititi krep trakom.

Drugi korak je nanošenje osnovne boje četkom od lateksa. Ako nemate vremena i želite da se prozori osuše što pre, osnovna se boja može razrediti razređivaćem u rastvoru 1 prema 4. Osnovna boja je važna zbog sprečavanje oksidacije i boljem prijanjanju akrilne boje, i  treba da se suši oko 4 sati.

Treći i poslednji korak je premazivanje aluminijumskih površina akrilnom bojom pomoću  četke od lateksa u onoj boji koja vam se sviđa. Najbolje je dvaput premazati, a između dva premazivanja treba proći oko dva sata. 
održavanje ALU stolarije
Održavanje stolarije


Zaključak

Aluminijumska stolarija duguje svoju veliku popularnost svojim superiornim svojstvima kao što su  izdržlivost, izgled, trajnost i otpornosti na vremenske nepogode. Ali i pored toga nije svemoguća, i vrlo kvalitetni aluminijumski prozori i vrata od imaju svoj vek trajanja, i ako hoćemo taj vek da produžimo moramo ih redovno i ispravno održavati. Svakko da to traži i malo vremena.

4 коментара:

  1. Odlican tekst sa puno korisnih i detaljno objasnjenih postupaka kako odrzavati alu stolariju. Iako je ona sa prilicnom dugackim rokom trajanja, bez pravilnog odrzavanja nema ni dugotrajne alu stolarije.

    ОдговориИзбриши
  2. Aluminijumska stolarija je kvalitetna i dugotrajna, i laka za odrzavanje. Ali to ne znaci da je treba zapustiti, jer uz redovno odrzavanje povecava se njen vek trajanja i odrzava kvalitet. Ona ne zahteva neka specijalna sredstva i tretmane: meka krpa, topla voda i blagi deterdzent su sasvim dovoljni. Prozori su cesto spolja prljaviji, ali i iznutra se na njima nakupi prasine. Posebno se na kuhinjskim prozorima moze primetiti da se zamaste od isparavanja, pa ih treba i cesce prati.

    ОдговориИзбриши
  3. Sta uraditi sa aluminijumskim vratima koja su izgubila sjaj

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман21. јун 2022. 01:23

    Šta uraditi sa aluminjumskim vratima koja su izvašana?

    ОдговориИзбриши