Странице

недеља, 7. децембар 2014.

Provetravanje kroz zatvoren prozor

Prednosti i mane PVC prozora


U današnje vreme svedoci smo napretka u svim oblastima ljudskog života. Sa napretkom tehnologija i materijala dešavaju se mnoge promene i u građevinarstvu. U oblasti stolarije, to se najviše ogleda u sve većoj potražnji za ALU i PVC stolarijom. Kao neke od prednosti ove stolarije navode se:
 • brza ugradnja
 • lako održavanje
 • dobro dihtovanje i termoizolacija
 • štednja energije


kondenzacija na prozoru
Ali, upravo zbog zbog dobrog dihtovanja, u prostorijama sa pvc stolarjom često dolazi do pojave kondenzacije i povećane vlažnosti. To dalje dovodi do stvaranja buđi na zidovima, a i kvalitet vazduha u takvim prostorijama nije zadovoljavajući. Buđ, gljivice i plesan kojima pogoduje takva sredina mogu da prouzrokuju i razne zdravstvene probleme. Posebno su tome podložna deca i stariji, i najčešće se odražava na disajne puteve ili se javljaju alergijske reakcije. Neki od simptoma koji se mogu javiti usled boravka u nedovoljno provetrenoj prostoriji su: zamor, pospanost, smanjena koncentracija. Druga krajnost je previse suv vazduh u prostoriji, što takođe nije dobro ako se u njoj duže boravi ili spava.

Zašto je važno provetravanje


Zato je neophodno redovno provetravati prostorije. Uglavnom se provetravanje vrši tako što se povremeno širom otvore prozori, ili se neki od njih stalno drži pomalo otvoren, kako se to obično kaže "na kant". Uz ovakvu izmenu vazduha menja se i temperatura u prostoriji. Kroz otvoren prozor ulaze insekti, dopire buka. Ako ste na nižem spratu, nije bezbedno da prozor ostane otvoren preko noći.
U većim sistemima i javnim objektima (preduzeća, škole, bolnice, vrtići) projektuje se dodatna veštačka ventilacija. Ali ona zahteva i izgradnju ventilacionih kanala, što je dodatni trošak. Nije zanemarljiva ni potrošnja energije neophodne za funkcionisanje takvih sistema.

Prozori sa ugrađenom ventilacijom


Zbog toga je u razvijenim zemljama standard za rešavanje ovog problema stolarija sa ugrađenom ventilacijom, koja je dostupna i na našem tržištu.
Kod ovog načina provetravanja, za izmenu vazduha primenjeni su neki od osnovnih principa fizike. Strujanje nastaje zbog razlike u temperaturi spoljašnjeg i unutrašnjeg vazduha. Ne troši se dodatna energija, ne otvara se prozor. Iz tog razloga smatra se i ekološkim načinom za provetravanje, jer doprinosi očuvanju izvora energije, a samim tim i životne sredine.

Kada se ugrađuje regulator provetravanja, termoizolaciono staklo mora da bude kraće za 60-80 mm, i on se ubacuje u taj otvor. Visina ventilacionog otvora kreće se od 75-104 mm. Na njemu postoji još i rešetka koja služi kao zaštita od insekata, kao i zaštita od udara vode ili vetra. Ovim regulatorom upravlja se ručno. Ako se postavi na većoj visini (gornjem delu prozora) postoji i opcija da se upravljanje vrši pomoću poluge.

Ugradni istem za provetravanje 

Ventilacija kroz zatvoren prozor


Koje su prednosti prozora sa ugrađenim provetravanjem u odnosu na klasičnu pvc i alu stolariju?
 1. Obezbeđuju bolji kvalitet vazduha u prostorijama.
 2. Lakše se rešavate neprijatnih mirisa ili isparenja iz kuhinje.
 3. Obezbeđuje se neophodan nivo vlažnosti vazduha u prostoriji.
 4. Ne dovode do stvaranja kondenzacije, što smanjuje šanse da se u prostoriji pojave buđ ili gljivice.
 5. Omogućavaju prirodu ventilaciju, bez dodatnog utroška energije.
 6. Provetravanje se vrši bez stvaranja promaje.
 7. Ne postoje ni troškovi održavanja, koji su neminovni u drugim sistemima.
 8. Mogu se montirati ispod ili iznad stakla.
 9. Lako se primenjuju na velikim prozorskim površinama.
 10. Smanjuju rizik od obijanja, jer nema potrebe da se prozor ostavlja otvoren ili odškrinut.

Ugradna ventilacija


Široka primena stolarije sa ventilacijom


Osim primene u kućama i stanovima, ovaj vid provetravanja se posebno preporučuje za velike sisteme: škole, vrtiće, bolnice, javne ustanove, jer se može poboljšati kvalitet vazduha bez otvaranja prozora. Taj deo posebno je važan kada su u pitanju deca i bolesnici, jer ako se često naglo menja temperatura u prostorijama u kojima borave (što je neminovno kada se provetravanje vrši otvaranjem prozora), lako može da dođe do prehlade.
Prozori sa ugrađenim provetravanjem praktični su i za turističke objekte. Sobe i apartmani na taj način mogu da se provetravaju bez otvaranja prozora. Na taj način smanjuje se rizik od obijanja, što sigurno doprinosi tome da se gost lepše oseća i uživa na odmoru. Samim tim, veće su šanse da se ponovo odluči za isti smeštaj.Prilagodite postojeću stolariju


Dobra strana regulatora provetavanja ove vrste je da može da se ugradi i na već postojeće prozore. Ako želite da sebi priuštite bolji kvalitet stanovanja, ne morate menjati svoju alu ili pvc stolariju. Možete neka od postojećih termoizolacionih stakala da zamenite staklima sa ugrađenom ventilacijom. Preporučena dimenzja ventilatora protoka je 1m dužine po čoveku koji u njoj boravi, nezavisno od veličine prostorije. Na taj način, uz malu investiciju, značajno ćete poboljšati kvalitet stanovanja, i kvalitet života.

11 коментара:

 1. Odlican tekst, svidjaju mi se kada se pise o novim tehnologijama i izumima.

  ОдговориИзбриши
 2. Provetravanje prostorija je svakako važno, a u ovim zimskim periodima ovakav tip stolarije sa ugrađenom ventilacijom je odlična stvar, jer se ne mora rashlađivati prostorija otvaranjem prozora, a fluktuacija vazduha postoji.

  ОдговориИзбриши
 3. Molim Vas gde mogu da se informisem o ovim dodacima za provetravanje na vec postojece PVC prozore. Koliko to kosta i kako se stavlja

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Koliko znam ovo u ponudi ima http://www.als-bgd.com/kontakt.php. Mozete ih pozvati i saznati sve pojedinosti. Negde sam cula da je u Skandinaviji obavezna stolarija sa ugradjenom ventilacijom.

   Избриши
 4. Gde mogu da se informisem o ovim dodacima za provetravanje na vec postojecim PVC prozorima. Koliko to kosta i kako se postavljaju?

  ОдговориИзбриши
 5. Postovana Liljana, evo nekih korisnih adresa, za koje smatramo da firme koje se bave pvcs stolarijom ogu da rese korektno vas zahtev:

  http://www.pvcstolarijadvd.rs/pvc-stolarija-kontakt.php
  http://www.mrpvcsistem.rs/kontakt.html
  http://www.alustolarijabeograd.rs/pvc-i-alu-stolarija-kontakt.php
  http://www.pvcstolarijamond.rs/pvc-stolarija-kontakt.php
  http://www.pvcinzinjering.co.rs/kontakt.php
  http://www.als-bgd.com/kontakt.php

  ОдговориИзбриши
 6. Nadam se da ova ventilacija pomaze i da je problem kondezacije posle ugradnje Pvc stolarije resen.

  ОдговориИзбриши
 7. Da li je moguce da ovaj sistem kosta cak 250evra za prozor duzine 2 m? Jos vise ako se nakndano ugradjuje. To nije bas 'mala investicija' kako ste naveli:
  "Preporučena dimenzija ventilatora protoka je 1m dužine po čoveku koji u njoj boravi, nezavisno od veličine prostorije. Na taj način, uz malu investiciju, značajno ćete poboljšati kvalitet stanovanja, i kvalitet života".

  ОдговориИзбриши
 8. Ja bih radije ugradio tzv mikroprovetravanje o kome ste pisali na stranici i PVC prozorima, (ovde to niste naveli) jer je cena takvog okova je 1-2 evra visa od obucnih, a sistem ugradne venitalcije kosta 250e za prozor duzne 2m.
  Tamo pisete: "Pojava vlage se može rešiti ugradnjom specifičnog okova koji dopušta hod od oko 6mm, i tako je prozor zatvoren a ipak dovoljno otvoren da vazduh može nesmetano da ulazi u prostoriju. "

  ОдговориИзбриши
 9. Koliko kosta ugradnja sistema za provetravanje na vec postojeci pvc prozor i da li mora biti na svakom prozoru i vratima ili je dovoljan po jedan u svaku prostoriju? Hvala.

  ОдговориИзбриши