Странице

субота, 27. октобар 2018.

7 trendova kod savremenih prozora


Kada se biraju prozori treba uzeti u obzir (pored ostalih faktora) i moderne trendove. Pročitajte 7 vrlo aktuelnih trendova koje jednostavno morate da ispratite (naravno ukoliko želite da budete u trendu).

 1. Prilagođeni prozori – mogućnost da sami dizajnirajte svoje prozore


Ni jedan stan ni kuća nisu isti, nijedna soba nije ista, tako da ni prozori ne moraju da budu isti. Iako
prozori
Prilagođeni prozori utiču na celokupnu estetiku kuće
još uvek standardni prozori imaju masovnu primenu, postoji mogućnost da se naruče prozori koji su prilagođeni vašem stanu ili kući. Firme koje proizvode prozore (a posebno je to sluačaj sa PVC stolarijom) su uveli fleksibilne proizvodne linije koje omogućavaju male i unikatne serije koje nisu ništa skuplje od onih dobiveni masovnom proizvodnjom. Može da se ode i korak dalje, da se još u arhitektonskom birou projektuju i po veličini i po formi
 nestandardni prozori, zatim se planovi šalju proizvođačima koji prema tim planovima prave adekvatne proizvode. 

2. Veliki prozori


Vreme je da pustite sunce da uđe na "velika vrata" u vaš dom. Do sada su kupci izbegavali velike prozore zbog toplotnih gubitaka i velike težine (kao i zbog održavanja i brisanja istih) ali današnji prozori su energetski efiskasni i imaju malu težinu, tako da su veliki prozori postali veoma čseta pojava. Upotrebom specijalnih  Low EIZO stakala koje odbijaju UV zračenje i ne dozvoljavaju dodatno zagrevanje prozora, postala je moguća upotreba velikih prozora i u toplijim krajevima.

prozori
Veliki prozori su želja mnogih 

3. PVC prozori


Drveni prozori nude stil i toplinu, aluminjiumski spektakularni izgled, čvrstimu i trajnost, ali PVC prozori dominiraju na tržištu. Održavanje je jeftinije, njihov vek trajanja je daleko veći, a cena daleko manja nego kod konkurenata. 
Današnji PVC prozori su ojačani kako bi mogu da podnesu sve vremenske nepogode i mehaničke udare, energetski su veoma efikasni a mogu se odabrati takve aplikacije da stilski uopšte ne zaostaju za drvenim ili metalnim prozorima. 


4. Odaberite stilski okov


Okov je veoma važan, ne samo zbog funkcionalnosti prozora nego i zbog estetike. Izgled kvaka, brava, ručica, poluga treba da bude uklopljen u dizajn, da ne odudara od drugih delova i da privlači poglede. Naravno vaša kreativnost i smisao za lepo tu dolazi do potpunog izražaja. Proizvođači imaju veliki izbor okova, na vama je da odaberete pravi. Mala pomoć od nas – danas su veoma popularni okovi metalne boje koji se ugrađuju na svetle pozadine (na kremasti, beli, žuti ili sličan ram). Lepe rešetke i gravirana stakla isto tako mogu da pokažu mali ali značajan dašak vaše ličnosti i stila.

prozori


5. Energetska efikasnost


Nekima se njihovi stari pozori sviđaju i neće da ih menjaju. Ali na ovom mestu mora da se postavi danas veoma bitno pitanje – koliko se toplotne energije preko njih gubi? Ne treba nikoga da iznenadi vrlo loša energetska efikasnost starih prozora - preko njih može da se izgubi i preko 70% energije. Savremeni prozori su od više staklenih panela, ramovi su od nekoliko komora koje su ispunjene vazduhom, stopa zaptivanja ukoliko s euradi dobra montaža je skoro 100%. Kod ne veruje neka pita nekog koji je zamenio prozore kolika je razlika u računima za grejanje?

6. Vodite računa o detaljima


Prozore ne treba ostavljati gole. Tačno je da je nekada taj minimalizam bio na snazi, ali danas duvaju neki drugi trendovi. Opremite prozore ukusno odabranim roletnama, zavesama, kapacima, rešetkama (ako je to potrebno zbog sigurnosti) itd. Bitno je da odaberete jenostavnost, kao i boje i nijanse koje će se uklopiti u ostatak stana.

prozori
Ukusno odabrane zavese mogu u velikoj meri uticati na estetiku doma

7. Ofarbajte prozore po želji


Današnji PVC prozori više ne moraju da budu bele boje, izrađuju se u najrazličitijim bojama i nijansama. Zato odabereite boju prozora koja će se maksimalno uklopiti u celokupnu pojavu i dizajn vašeg doma. Ranije su se farbali zidovi po želji, a sada može i obratno, prema zidovima da se farbaju prozori.

Završna reč


Trendovi se stalno menjaju, tako da morate stalno da ih pretite. Dizajn i izgled prozora i te kako utiče ne izgled i pojavu vašeg doma. Zato posvetite im pažnju i pokažite vaš ukus i smisao za estetiku. Praćenje trendova može samo da vam pomogne u tome

Нема коментара:

Постави коментар