Странице

среда, 7. новембар 2018.

Kako razlikovati kvalitetnu i nekvalitetnu PVC stolariju


Na tržištu PVC stolarije se danas prodaje svašta, od vrlo kvalitetnih do veoma loših proizvoda. Vrlo je teško odvojiti žito od kukolja, neiskusnom oku svi su prozori isti. Još ako se doda veština i slatkorečivost prodavaca, vrlo lako se napravi greška koja će se primetiti prekasno, tek kroz nekoliko godina. Garancija (ako je uopšte ima) je prošla, kupcu ostanu loši prozori, a trgovcima velika zarada.

Onda kako prepoznati dobar PVC prozor koji će vas služiti decenijama a pri tom neće gubiti od svojih karakteristika?

Odgovor je istovremeno i lak i složen. Potrebno je dobra informisanost i malo znanja.

PVC prozori

Evo na šta treba obratiti pažnju pri kupovini:


  • Kvalitet PVC-a: Polivinil  hlorid (PVC) je glavni sastavni element prozora. Možda tako ne izgleda, ali postoje velike varijacije u kvalitetu, u zavisnosti od aditiva i tehnologije proizvodnje, od toga da li je upotrebljena reciklirana sirovina i u kolikom odnosu, i još puno toga. Od trgovca tražite da vam pokaže sertifikat, ukoliko ga ima, ali jedan od pouzdanijih pokazatelj je garancija koji oni daju na svoje proizvode. Da bi ste se zaštitili od preranog uvijanja, lomljenja i gubljenja boje, tražite minimum 20 - godišnu garanciju.
  • Zavareni ili mehanički spojeni uglovi: većina ramova su zavareni na uglovima, ali još postoje i oni koji se spajaju šrafovima. Razlog je to što se brže proizvode i montiraju -  lakše je iseći ram po dimenzijama  i spojiti ga šrafovima. Može se desiti da ramovi na uglovima budu zavareni ali da centralne horizontalne ili vertikalne letve budu spojeni šrafovima. Takvi prozori nisu pouzdani zato što  kroz spojeve “curi”vazduh, što utiče na slabiju termoizolaciju.
  • Staklo: ne prihvatajte ništa manje od duplog stakla između kojeg je ubrizgan argon. Velika mana je što ova stakla (poznata još po trgovačkom nazivu termopan) tokom vremena ispuštaju gas koji se nalazi između staklenih panela. Od kvaliteta zavisi koliko će dugo trajati. I kod stakla najpouzdanija je garancija – trgovci ne žele da menjaju staklo pre isteka garancije, tako da pokušavaju da ona bude što kraća. Ne kupujte ništa ukoliko nema barem 15 godinju garanciju.
    stovariste PVC stoalrije
  • OkovBrave i sistem za zaključavanje: nepošteni proizvođači na bravama prave najveći profit. Umeto kvalitetne (i skuplje) oni ugrađuju jeftine i nepouzdane brave. Naravno, nije svako bravar i ne može samo tako da proceni kvalitet brave, tako da je preporučljivo povesti nekog koji se razume u to. Šarke, ručice i kvake: i ovde se može ušićariti ugradnjom jeftinih delova. Na spacifikaciji može da piše da će kvake i drugi pokretni delovi trajati desetak godina, a Vi već za nekoliko meseci morate da ih menjate. Obratite pažnju na šrafove koje drže šarke i uverite se da nisu počeli da korodiraju, ranije su ovi šrafovi bili pocinkovani, ali najbolje je da budu od čelika. Kako proveriti: uzmite magnet i prođite preko šrafova. Ukoliko se zalepe za magnet to nije nerađajući čelik.
  • Gumena ili plastična zaptivna traka (dihtung traka): služi da vazduh i toplota ne mogu da prođu izmeđi krila i rama kada se prozor zatvori. Deluje kao sitica, ali sitnice mogu mnogo toga da kažu o kvalitetu. Ne kupujte prozore bez dihtung trake.


Kako se zaštititi                               



Kada se pojavite u prodavnici ili na stovarištu nemojte da se plašite da postavljate pitanja. Raspitajte se o svemu što vas interesuje i što je bitno, čak i to što nije bitno. Vi ste taj koji daje pare. Stolarija nije jeftina investicija i treba da vam traje godinama, a oni su tu da odgovore na sva moguća pitanja. Ako ništa drugo izgledaćete kao neko ko se razume u prozore.
Najbolja zaštita je da se dogovorite sa prodavcem da preuzmu obavezu da poprave kvar. Tražite koliko možete dužu garanciju za sve delove proizvoda. Ukoliko znate nekoga ko je već kupio istu takvu stolariju možete da ga pitate za informacije i iskustva.

PVC stolarija


Da rezimiramo:


Lista najvažnijih pitanja:

  1. Koji je energetski razred prozora (A-B-C-D)
  2. Raspitajte se o garancijama za PVC deo, za staklo i za okov
  3. Proverite da li je prozor zastakljen sa unutrašnje ili spoljašne strane (iz bezbednosnih razloga unutrašnje je bolje)
  4. Kakvi su šrafovi koji drže šarke
  5. Kakva je sistem za zaklučavanje
  6. Da li postoje dihtunzi





Нема коментара:

Постави коментар