Странице

недеља, 7. октобар 2018.

Kako se rešiti PVC otpada?

plastic island


Plastične mase kao veliki zagađivači prirodne sredine


Plastika i plastični proizvodi su u velikoj meri poboljšali ljudski život i to malo ko može da ospori. Ali ona u sebi nosi i jedan veliki problem, a to je šta posle njene upotrebe? Šta da se uradi sa milionima tona plastičnog otpada? Ovaj problem izvire iz dve najveće prednosti plastičnih masa, a to je njihova velika trajanost i jeftina cena proizvodnje i upotrebe.

Plastika praktično ne može da se uništi, ona se teško i dugo razgrađuje (potrebno je više od 450 godina) i kao takva utiče na prirodu tako što je zagađuje. Plastične stvari vrlo lako bacamo (smatra se da preko 40% plastike se upotrebi samo jednom), a onda nam se ona vrati – preko vodotokova, potoka, rečica i reka, ona stigne do mora i okeana, gde su zabeležena ogromna plastična ostrova. Ovu plastiku jedu ribe, ribu jede čovek, a nekom ironijom sudbine krug se zatvori i na trpezu može da nam stigne nešto što smo odavno bacili.

Naravno, nije nam sama plastika kriva, već način na koji je koristimo i šta radimo sa njom kada istekne njen rok trajanja.


Plastika u građevinskoj stolariji


Polivinil hlorid (PVC), je samo jedna od mnogih vrsta plastičnih masa koje danas postoje, a koji je našao veliku upotrebu u građevinarstvu i u građevinskoj stolariji. PVC prozori i vrata danas dominiraju na tržištu stolarije, kako u razvijenim državama, tako i u onim manje bogatim. Razlozi su naravno njihova niska cena, kao i velika energetska efikasnost i bolja izolacija (toplotna i zvučna).

deponija
divlja deponija negde u Srbiji
Pri proizvodnji kvalitetne PVC stolarije koristi se tz GreenLine tehnologija, koja isključuje olovo, a kao dodatke koristi ekološke cink-kalcijum stabilizatore. Ovo je relativno nova tehnologija, dok su kod nas još uvek u većini slučajeva proizvodi koji su stari nekoliko decenija i koji nisu ekološki bezbedni za okolinu. Stara stolarija od pre nekoliko decenija više ne zadovoljava današnje standarde, koji postaju još stroži.

Dodatni problem kod nas je to što se otpadni materijal skoro 100% skuplja na deponijama. Ne postoji spaljivanje a reciklaža je na nivou statističke greške (možda oko 5%). A reciklaža je možda najbolje rešenje za rešavanje problema starih PVC proizvoda (kao i niza drugih proizvoda, ali ovde je fokus na građevinskoj stolariji).



Reciklaža PVC stolarije


Osim što rešava problem prenatrpanih deponija, reciklaža PVC sirovina obezbeđuje materijal za dalju proizvodnju. Tako na primer u Nemačkoj, vodećoj zemlji u proizvodnji PVC stolarije, reciklirani materijal je jedan od glavnih izvora sirovina za proizvodnju novih profila.

Prednosti reciklaže stare stolarije

  • Dobija se kvalitetan i jeftiniji materijal koji se koristi ponovo u procesu proizvodnje
  • Zaštita životne sredine
  • Štednja resursa

PVC materijal može da se reciklira do sedam puta a da ne menja svoj kvalitet, osim svoje boje. Ovako dobiven materijal se prepoznaje po sivoj boji, zato se koristi za proizvodnju jezgra profila i za unutrašnje komore. Da bi se siva boja sakrila, površina profila može da se prekrije tankim slojem novog materijala koji ima belu boju. Najbolji odnos je da dve trećine bude od recikliranog polivinil hlorida, a jedna od novog materijal.

Ovakvi profili imaju skoro iste karakteristike kao i profili od potpuno novog materijala, a nekoliko puta su jeftiniji.

Vrste reciklaže


Reciklaža može da bude

  • termička, 
  • mehanička
  • hemijska – najbolja reciklaža, zato što se oslobađaju gasovi koji se koriste za dalju proizvodnju

Faze procesa reciklaže


  • prikupljanje starih odbačenih profila – iako ne deluje tako ova prva faza ponekada je najteža (naročito za neorganizovana društva i države)
  • odvajanje PVC sirovina od ostalih materijala (stakla, metalni okovi)
  • grubo usitnjavanje PVC materijala,
  • sitnije mlevenje materijala u granule,
  • prečišćavanje granula 
plastic waste
Reka zatrpana plastičnim otpadom

Završna reč


Problem sa odbačenim i dotrajalim prozorima i vratima koji su izrađene od PVC-a, zna da bude veliki problem. Prenatrpane deponije ili potoci koji su puni raznih plastičnih proizvoda, pa i stolarije, su čest prizor. Najgore od svega je što postoji način da se ovaj problem reši, a videli smo da je reciklaža najbolji način, ali nedostaje bolja organizacija i volja. Za neka društva se pokazalo da im je vrlo teško da načine prvi incijalni korak, a to je organizovati skupljanje i selekciju odbačenih predmeta. Najlakše je skinuti stari prozor i ostaviti ga pored kontejnera, neka se drugi brine o tome. Ali, ova lakomislenost i nebriga se kao bumerang vraća. Ako  produžimo ovako nećemo imati ni čistu vodu, ni čistu zemlju za našu hranu. Plastični predmeti traju večno, oni se vrlo teško razgrađuju, potrebni su vekovi za to, zato je možda minut ili dva do 12 da konačno stavimo prst na glavu i da preduzmemo potrebne korake. 









Нема коментара:

Постави коментар