Странице

понедељак, 4. март 2019.

Low-E staklo i njegove prednosti

low-E stakla


Svi volimo u svojim domovima da imamo obilje prirodnog svetla. Velika količina sunčeve svetlosti koje dolaze kroz velike prozore čini prostorije većim, otvorenijim i privlačnijim. Osim toga, više svetla u prostorijama znači manji trošak za grejanje preko dana.

Ali, medalja uvek ima dve strane - preveliko otvaranje donosi i veću ranjivost na vanjske meteorološke uticaje, pa i na same sunčeve zrake. Sunčevo zračenje i preveliko izlaganje suncu nije uvek preporučljivo. Posebno su opasni UV zraci koji mogu da izazovu opekotine i maligna oboljenja na koži i probleme na očnim mrežnjačama. Osim toga, mogu da izazovu i oštećenja na nameštaju, na zidovima i na tapetama u prostorijama.

Proizvođači prozora i prozorskih stakala su se pobrinuli da nađu rešenje za ovaj problem. Rešenje se zove Low-E stakla.


Šta su Low-E stakla?



low-E stakla

Low-E staklo (poznato još i kao nisko emisiono staklo), je prozorsko staklo koje je presvučeno tankim slojem nekog metalnog oksida koji ima osobinu da odbija toplotne zrake sa svoje površine. Ovaj sloj je toliko tanak da je golim okom  nevidljiv. On omogućava prolazak većeg dela spektra prirodnog sunčevog svetla, ali sprečava prolazak neželjenih i štetnih UV zraka za koje smo već pomenuli da utiču negativno na kožu i očnu mrežnjaču.

 Prednosti Low-E  stakla


Prednosti Low-E stakla su sledeće:

  • nekoliko puta su energetski efikasniji u poređenju sa standardnim staklom.
  • odbijaju štetne UV zrake
  • sprečavaju kondenzaciju prozora, što dovodi do manjeg oštećenja od vlage i truleži
  • u nekim državama, prozori koji imaju Low-E stakla imaju subvencije od strane države



Osim UV zračenja, Low-E stakla kontrolišu i protok infracrvenog svetla (IC) tj. zračenje toplote. Oni zimi odbijaju IC zračenje prema unutrašnjosti prostorija, tako da se one dodatno zagrevaju, dok se leti reflektuju deo svetlosti nazad u vanjsku sredinu, tako da je prostorija hladnija. Na ovaj način se utiče na potrošnju energije kao i na visinu računa za zagrevanje i hlađenje stanova. Prozori  i vrata opremljena ovom vrstom stakla su mnogo bolji u termoizolaciji naših domova tokom leta i zimi. Procenjuje se da mogu smanjiti gubitak energije za više od 25%.


Kako Low-E stakla utiču na zagrevanje prostorija?


low-E staklaLow-E prozori su se pojavili osamdesetih godina prošlog veka sa zadatkom da zadrže infracrveno zračenje koje je nosilac toplote. Rezultat je bila veća ušteda energije, bolja izolacija i smanjena kondenzacija u ledenim danima, jer je staklo stalno toplo.Ukoliko stojite blizu prozora koji ima Low-E staklo, možete osetiti toplotu koja se odbija od prozora, čak i u hladnim zimskim danima sa temepraturama ispod nule.


Kako Low-E stakla utiču na hlađenje prostorija?


Osim održavanja toplih prostorija zimi, Low-E stakla imaju fantastične rezultate u održavanju prostorija svežim tokom vrelih letnjih dana. Stakla su premazana tankim slojem metalnog oksida koji reflektuje svetlost nazad. Manje IC zraka unutra, znači manje zagrevanja, a to znači i niže troškove za klima uređaje.


Koju stranu stakla treba premazati?


Efikasnost Low-E stakla zavisi sa koje strane stakla se nalazi metalni premaz. Za prozore sa jednim panelom, preporučuje se da on bude na unutrašnjoj površini iz razloga što je osetljiv na vremenske prilike i zagađen vazduh, što otežava čišćenje bez oštećenja.
U dvostruko ostakljenim prozorima postavljanje Low-E stakla zavisi od toga šta se želi postići. Ukoliko je potrebno smanjiti zagrevanje prostorija, sloj metalnog oskida treba da bude na unutrašnjoj površini spoljašnjeg stakla. Na ovaj način se smanjuje količina sunčeve svetlosti koja ulazi u prostorije, deo se apsorbuje a deo se reflektuje nazad.

U hladnim podnebljima gdje je prioritet zadržavanje toplote, premaz daje najbolje rezultate ukoliko je stavljen na spoljašnoj strani unutrašnjeg stakla. Na ovoj poziciji on će apsorbovati IC zračanje koje je nosilac toplote i vratiće ga nazad u prostoriju.


Vrste Low-E stakala


Postoje 2 tipa Low-E stakla
  •  sa tvrdim slojem (hard coat Low-E glass)
  •  sa mekim slojem (soft coat Low-E glass)


Kod Low-E stakala sa tvrdim slojem, sloj metalnog oksida je posebnim tehnološkim procesom zavaren za staklo. Ova stakla su izdržljivija, teško se grebu i mogu se koristiti i za prozore sa jednim staklenim paneom. Nedostatak su veće U vrednosti u poređenju sa staklima koji imaju meki sloj, i nešto višim nivoima zamućenja.

Kod stakala sa mekim slojem,  molekule metalnog oksida su vezane za površinu stakla pomoću hemijske reakcije. Ova vrsta stakla je manje zastupljena, ali pružaju efikasniju izolaciju, zahvaljujući boljoj R i U-vrednostima, omogućava bolji pogled i manji stepen zamućenja. Nedostatak je što mogu da se koriste samo u prozorima sa dvostrukim ostakljenjem, i što nisu tako izdržljivi kao prethodni.


low-E stakla


Zaključak


Videli smo da Low-E stakla imaju  prednosti koje daleko nadmašuju troškove nabavke i montiranja. Ona vam mogu uštedeti dosta novca na duži rok. Tačno je to da im je cena malo veća investicija u poređenju sa standardnim staklenim panelima, ali njihova energetska efikasnost će svakako da  smanji troškove tokom vremena.  Na kraju priče bićete svakako na dobitku. Ovo posebno važi u zgradama sa mnogo prozora kao i u soliterima koji imaju staklenu fasadu.

Pošto se radi o relativno komplikovanoj tehnologiji koju ne može svako da savlada, kupci treba da se osiguraju od mogućih nekvalitetnih prozora. Najsigurnije je otići kod renomirane firme koja ima dosta iskustva, znanja i stručnosti u ovoj oblasti. Njihova je obaveza da kupcu pruže najosnovnije i stručne savete i informacije; da pomognu pri izboru najboljeg i najoptimanijeg rešenja; da ponude najpovoljniju cenu. U svakom slučaju, kupac može i treba da traži što je moguće dužu garanciju.


1 коментар:

  1. Staklo je jedno, plastika drugo. A ima ih i u miksu, posebno u PVC industriji.

    Ako vas zanima na koji nacin je korisna plastika, KLIKNITE OVDE.

    Sto se tice zanimljivosti o plastici kao i kupovine iste na veliko, KLIKNITE OVDE.

    ОдговориИзбриши