Странице

недеља, 5. мај 2019.

6 razloga za aluminijumske prozore

  
Prozori od aluminijuma su oduvek bili popularan izbor za poslovne zgrade, tržne centre, bolnice, aerodrome, banke, velike solitere, i slične javne i poslovne zgrade. Ali u poslednjih nekoliko decenija nalaze sve veću primenu i u manjim individualnim objektima, najviše zahvaljujući velikojenergetskoj efikasnosti, dizajnu ali i mnogim drugim osobinama koje ih krase.
            
alu windows
           

Prednosti aluminijumskih prozora:


  1. Velika jačina i izdržljivost



Aluminijum kao materijal je idealan za prozorske ramove. Radi se o metalu male gustine i male specifične težine, koji je istovremeno strukturno veoma jak i otporan na spoljašne i unutrašnje mehaničke sile koje deluju na prozorske ramove. 

Zbog ovih osobina od aluminijuma mogu da se izrađuju prozori sa veoma tankim ramovima koji su čvrsti i snažni i koji neće smetati  pogledu. Idealni su za velike prozore pošto su dovoljno jaki da mogu da izdrže težinu velikog stakla, kao i da izdrže uticaj vremenskih nepogoda (oluje, padavine kiše i snega, grada, jake vetrove).

Aluminijumski prozori su odlično rešenje i za objekte koji zahtevaju povećanu sigurnost, zato što se teško mogu razbiti ili saviti.


2. Trajnost i malo održavanje


alu windowsAluminijumski prozori traju decenijama bez nimalo da promene svoj izgled i funkcionalnost. Za razliku od drugih materijala od kojih se izrađuju prozori, aluminijum neće vremenom da nabubri, ispuca, da se razdvoji ili iskrivi. 

Aluminijum ne truli, nije podložan napadima insekata, skoro ga je nemoguće rukom saviti ili slomiti. Za razliku od gvožđa i nekih drugih metala, aluminijum ukoliko se dobro zaštiti (eloksira tj anodizira ili oboji zaštitnom bojom) ne korodira, tako da može da je idealan za prozore u vlažnim podnebljima, kao i pored morskih obala gde je vazduh zasićen morskom solju.

Osim pomenute površinske zaštite, aluminijumske prozore skoro i da ne traže održavanje stolarije. Dovoljno je obrisati prašinu mekanom krpom natopljena deterdžentom.


3. Fleksibilnost dizajna i izrade


Ovi prozori poseduju neverovatnu fleskibilnost i mogu da se izrađuju u svim oblicima, bojama, veličinama i vrstama dizajna. Aluminijum dozvoljava primenu veoma precizne tehnologije izrade koja omogućava ispunjavanje skoro svakog zahteva.Moguće je od proizvođača naručiti unikatne komade koji imaju vanstandardne dimenzije i oblike, sve po želji i potrebi  vlasnika.  

Aluminijum poseduje veoma moderan izgled koje mnoge ostavlja bez daha

Ali, ukoliko se nekima njegova prirodna bolja i sjaj ne sviđa, moguće je naručiti i drugačiji dizajn. Završna obrada kod ovih prozora osigurava da se oni mogu savršeno uklopiti u svaku okolninu i dekor. Postoji mogućnost da se unutrašnji ram izvede u jednoj nijansi i teksturi da bi se uskladio sa unutrašnjim izgledom prostorije, a spoljašni ram da bude u drugoj boji i izgledu koji je usklađen sa sa fasadom. Mašta je jedino ograničenje.


4. Aluminijumski prozori su energetski efikasni


alu windows
Aluminijumski prozori imaju veoma visoke performanse u energetskoj efikasnosti, i mogu zadovoljiti, pa čak i premašiti važeće standard (što je za neke pomalo iznenadjujuće, pošto se radi o metalu, a metali imaju dobri toplotnu provodljivost). 

Ove performase se postižu upotrebom ramova sa više komora, dvostrukim ili trostrukim ostakljenjem, ubrizgavanjem plemenituh gasova kao što je argon u unutrašnjost komora i između stakala, kao i ugradnjom takozvanih termo prekida. Savremeni aluminijumski prozori pružaju skoro istu energetsku efikasnost kao PVC prozori.


5. Zaštita životne sredine - mali CO2 otisak (karbonski otisak) i recikliranje


alu windowsCitiraćemo studiju koja je rađena u Melburnu u Australiji, koja je utvrdila da su aluminijumski prozori sa dvostrukim ostakljenjem samo u prvoj godini upotrebe postižu skoro tri puta veću uštedu energije (merena ekvivalentom CO2) od one koja je potrebna za proizvodnju aluminijumskih okvira. 

Tokom životnog veka jedne zgrade, uštede energije nadmašuju početni unos energije za preko 100 puta. Što je ušteda energije veća, to je manja količina ispuštenog CO2 i ostalih gasova koji su odgovorni za efekt staklene bašte. U današnjem svetu velike ekološke senzitivnosti, ova osobina je i to kako važna.



Recikliranje

Aluminijum ima jednu od najviših stopa recikliranja, što znači da se radi o ekološki održivom materijalu. Recikliranje aluminijuma zahtijeva samo pet posto početne energije koja se troši za njeno stvaranje. Osim toga kvalitet recikliranih aluminijunmskih prozora ne pada tako naglo kao što je slučaj sa PVC stolarijom. 

alu windows

Završna reč


Ovo su samo neko od prednosti koje aluminijumskim prozorima daju prednost nad drugim vrstama prozora. Treba istaći njihovu veću cenu u odnosu na konkurenciju, posebno ako se uporede sa PVC prozorima. 

Ali investicija se vraća kroz nekoliko godina kroz uštede u računima za grejanje i njihovom dužom eksploatacijom. Osim toga, u slučajevima gde je potrebna pojačana bezbednost objekata, bolji izgled ili omogućavanje panoramskog pogleda, aluminijumski prozori nemaju alternativu. 

1 коментар:

  1. Alumijijum je ekoloski odrziv materijal i nije stetan, prozori i vrata napravljeni od ovog materijala su dugovecni i laki za odrzavanje.

    ОдговориИзбриши