Странице

субота, 20. јун 2020.

6 ideja za osvežavanje vašeg stana


renoviranje

Već vam je pomalo dosadio izgled vašeg doma, predugo niste ništa menjali u njemu i želite da nešto učinite kako bi uneli neku promenu.

Ali za neko temeljitije renoviranje nemate dovoljno finansijskih sredstava i nalazite se pred dilemom šta da radite.

Imamo dobre vesti za vas - ne morate imati veliki budžet kako biste uneli željene promene u vašem stanu.

Postoje mnogo brzih i jeftinih rešenja koje će osvežiti izgled vašeg enterijera, a mi vam predstavljamo sledećih šest.


1. Krečenje


Iako deluje jednostavno, običan premaz boje preko zidova ponekad donosi drastične promene izgleda.

Zidovi koji odavno nisu krečeni deluju isprano i nečisto, tako da će i samo osvežavanje učiniti da dobiju intenzitet, dubinu i prijatan izgled.

Možete i promeniti dosadašnju boju nekom novom smelijom kombinacijom čime ćete promeniti celokupnu atmosferu vašeg doma.



2. Osvežite ulaz


Ne misli se samo na ulazna vrata nego na celokupan izgled ulaza.

Na primer, možete staviti žardinjeru sa cvećem, živu ogradu, da dodate neku ukusnu skulpturu ili drugi stilski detalj.

Ukoliko imate dvorište, možete staze koje vode do ulaza kuće popločati prirodnim kamenom, i osvetliti ih baštenskom rasvetom.

Što se tiče ulaznih vrata najbolje ih je zameniti novom savremenijom, posebno ako su stara i oronula, iako je dovoljno i farbanje i poliranje.

Treba da imate na umu da ulaz utiče na prvi utisak kod posetilaca, tako da ne smete da ga ostavite nesređenog.


3. Restauracija starog nameštaja


Ponekada je staro vrednije i lepše od novih komada nameštaja, posebno ako se znalački restauriraju i obnove.

Može se zameniti samo meblo, a još bolje ako se drvo ostruže, prefarba i lakira. Stari orrmar, sofa, sto ili stolica imaju onu patinu vremena koja ne može ničim da se zameni.



4. Kupite novi tepih


Neki ljudi vole “goli” parket i ne žele tepih u svojim stanovima. Ali razmislite još jednom. Lep i kvalitetan tepih unosi toplinu, živopisnost i teksturu u prazni i dosadni prostor.

Osim toga, tepih ima veliku ulogu u akustičnoj izolaciji, upija zvuke i nema onog neprijatnog odjeka koji je karakterističan za prazne prostorije.

Tepihom ćete zaštititi parket od struganja stolica i drugog nameštaja.



5. Male promene u kuhinji i kupatilu


Potpuno renoviranje kuhinje i kupatila je veoma skupo. Ali malo osveženje poput zamene ručica na vratima, ormarima i fiokama može dosta novog da unese u izgled kuhinje i kupatila.

Osvežite kuhinjske elemente. Ukoliko nemate budžet za nove ormariće, dovoljno ih je prefarbati. Važno je samo da dobro pripremite površinu i da odaberete pravu boju.

Zamenite ogledala, slavine, tuš kabinu, sudoperu, i slično. Za to vam nije potrebno veliko majstorsko iskustvo, ali ako niste sigurni možete ih i angažovati.

Radi se o naizgled malim promenama koje imaju veliku uticaj u određivanju stila vašeg doma (u zavisnosii da li više želite moderan, tradicionalan, minimalistički, ekscentričan itd.)


6. Promenite osvetljenje


Osvetljenje mnogo utiče na izgled stana. Investirajte u LED rasvetu, upotrebljavajte LED trake svuda gde možete – u kuhinji, kupatilu, dnevnoj sobi, u ormarima…, promenite lustere, koristite diskretnu indirektnu svetlost, itd. Granica je samo vaša imaginacija.

Osim novog izgleda dobićete i uštedu na računima za struju zato što nova rasvetna tela troše daleko manje.



Završna reč


Veoma često za velika dela nije potrebno mnogo para. Za osveženje izgleda vašeg stana, poboljšanje njegove udobnosti i unošenje dinamike i atrakcije u pomalo dosadni eneterijer dovoljno je samo dobra ideja i malo vremena i truda.

Nadamo se da su vam ova naša 6 saveta od koristi. Ukoliko znate još ideja, molimo vas da ih navedete u komentarima.



2 коментара:

  1. Odlicne ideje, nekad je dovoljno promeniti par stvari ili dodati neki novi detalj i prostor vec izgleda dosta bolje. Kreativnost i malo para budu sasvim dovoljni :)

    ОдговориИзбриши
  2. Odlične ideje. Svaka promena znači, ma koliko mala bila.

    ОдговориИзбриши