Странице

субота, 28. новембар 2020.

Negativni prostor u arhitekturi


Negativni prostor u arhitekturi (engl. negative space), je termin koji označava neupotrebljive, nenamenske prostore u građevinama, koji su nusproizvod prostora koji ima svoju svrhu i upotrebnu vrednost.

To su mesta koja su namerno ili nenamerno ostavljene, i u kojima nema ničega - nameštaja, umetničkih dela, dekorativnih predmeta, rasvetnih tela, i slično.

Negativni prostori najčešće se događaju u zgradama sa puno oštrih uglova.

negativni prostor


Primeri za negativni prostor


Negativni  prostor postoji u svim prostorijama, a ovo su najčešći primeri kada on ne može da se izbegne:
  • stepeništa a posebno elegantna spiralna stepeništa - prostor između stepeništa i zida, kojem je teško da se nađe namena, se smatra negativnim prostorom
  • prostor iza unutrašnjih i spoljnih vrata, iza prozora i sl.
  • pogrešno postavljen nameštaj stvara dosta negativnog prostora - na primer veliki i okrugli sto za ručavanje u veoma maloj prostoriji, velika komoda koja je blizu prozora, puno manjih komada nameštaja koji su rastureni po prostorijama i otežavaju kretanje  
  • negativni prostor najviše je prisutan kod zgrada sa puno oštrih uglova.

Negativni prostor nije uvek loša stvar


Arhitekti pri dizajniraju stanbenog prostora imajuju na umu pre svega praktičnost, tako da se pri planiranju trude da minimiziraju i smanje negativni prostor unutar i oko zgrade.

Ali neka količina negativnog prostora je neizbežna, pa i neophodna. On se veoma često namerno koristi za postizanje određenih arhitektonskih efekata i postizanje pravog ritama u strukturi građevina (hodnici i prostori između stubova, nosećih greda i ostalih  struktura u zgradama, primeri su namerno postavljenog negativnog prostora).

Kod njega je bitno da ne bude raštrkan celom zgradom bez ikakvog reda, u kom slučaju je potpuno nekorisan, teško ga je maskirati, smanjuje korisnu kvadraturu, deluje negativno i emituje snažan osećaj nelagodnosti.

Pravilno i kreativno korišćenje negativnog prostora je presudno kada je u pitanju stvaranje estetski prijatnog okruženja.

Dizajneri enterijera kroz postavljanje nameštaja i dekorativnih elemenata mogu da vrate osećaj ravnoteže u zgradi koja sadrži mnogo negativnog prostora.

Negativni prostor treba da se koristiti kao fokusna tačka u prostorijama, a nameštaj da se postavlja na način da teče iz te tačke ka uglovima sobe.

Umesto da se negativni prostor prikriva i maskira, na ovaj način on igra bitnu ulogu u izgledu sobe.

negativni prostor

Kada se negativni prostor posmatra kao prilika za kreativnost, a ne kao prepreka, mogućnosti su bezbrojne. 


Primeri vraćanja funkcionalnosti negativnog prostora


Uski prostori koji imaju nepravilne oblike i gde ne može da se postavi nameštaj, mogu da se iskoriste na nekoliko kreativnih načina:

  • Vertikalno postavljenom konstrukcijom sa vazama i saksijama (vertikalni vrt)
  • Ugrađenim rasvetnim telima (najbolje su se pokazale male LED lampe, zidne lampe, plafonjerke)
  • Ugrađivanjem polica za knjige u uglovima prostorija (police koje su prilagođene na ovaj način se moraju praviti ručno i imaju veću cenu od polica koje se kupuju)
  • Korišćenjem što više ugradnih elemenata – posebno važno za kuhinje i kupatila
  • Postavljanjem ogledala kako bi se prostor osvetlio i učinio vizuelno većim
  • Korišćenjem gradijentnog farbanja


negativni prostor


Završna reč


Kada se pravilno radi sa negativnim prostorom, na način da se on koristi na jedan uravnotežen i kreativan način, sprečava se osećaj skučenosti, stvara se balans u ambijentu i prostorije se koriste na veoma funkcionalan način.


2 коментара:

  1. Iskreno nisam do sada cula za taj termin, kod mene nema negativnog prostora, sve je popunjeno i vise nego sto treba. Uvek fali mesta za neku sliku ili knjigu.

    ОдговориИзбриши
  2. Zanimljiv članak. Odavno nisam čula za ovaj termin, pa sam i zaboravila na njega. A kad se kreativno iskoristi, može da postane veoma upečatljiv detalj, a ponekad i najlepši deo neke prostorije, iako je prvobitno bio negativni prostor.
    Još jedna ideja je, ako je moguće, napraviti neki kutak za opuštanje ili čitanje, tzv. "reading nook".

    ОдговориИзбриши