Странице

среда, 30. децембар 2020.

Problem sa (pre)širokim ramovima kod PVC prozora

Širi ramovi kod PVC prozora sprečavaju pogled prema vani


Stolarija izrađena od polivinil hlorida (PVC) je najprodavanija vrsta stolarije, daleko ispred drvene i metalne, a očekuje se da će se ovaj trend nastaviti, barem u nekoliko sledećih decenija.

Zašto su PVC prozori i vrata tako popularni?

Postoje 4 glavna razloga:

  1. Smatraju se energetski najefikasnijom, posebno u poređenju sa drvetom i aluminijumom
  2. Traže najmanje održavanje
  3. Imaju najduži vek trajanja
  4. Najjeftiniji su

Kada znate ove podatake, očekivali biste da su PVC prozori besprekorni i da nemaju nikakvih mana.

Ali, postoji jedan skriveni, ali relativno uobičajeni problem, koji se ne prepoznaje sve dok se prozori ne montiraju.

A to je manji procent pod staklom kod PVC prozora.


Evo šta može da se dogodi:

Imate drvene prozore na koje ste navikli tokom godina i decenija njihovog korišćenja.

Ali oni su ostareli, počeli da se krive, da propuštaju promaju i rešili ste da ih zamenite, i to najprodavanijim prozorima današnjice – od PVC-a.

Lepo ste izmerili otvore i naručili ste iste dimenzije.

Kada su monteri završili posao, vi ste postali svesni da su PVC ramovi širi i da nemate više onaj panormamski vidik u veličini na koju ste navikli.

Ako je prozor dvokrilni ili trokrilni onda je površina pod staklom još manja.

Ako ste se rešili za troslojno staklo, koje ima najbolju energetsku efikasnost, onda su ramovi još širi, zato što je takav stakleni paket teži i traži veći statički oslonac.

Osim toga, savremeni PVC ramovi imaju 5, 6, a sada i 7, pa i 8 komora, koje se pune vazduhom ili plemenitim gasom. A te komore moraju da imaju odgovarajući volumen kako bi energetski bile maksimalno efikasne.

Širi ramovi znače da je površina pod staklom manja. 
široki pvc ramovi
Širi ramovi kod prozora znače manji procenat pod staklom


U ovom segmentu su aluminijumski prozori bolji od PVC-a. Ramovi kod njih su veoma tanki i zato ti prozori propuštaju dosta sunčeve svetlosti u prostorije i omogućuju nesmetan pogled prema vani.

Ali za ljubitelje lepih panorama nije sve izgubljeno - postoje rešenja koja maksimiziraju površinu pod staklom i kod PVC prozora.


1. Oblaganje ramova poliuretanom


Radi se o polimeru koji povećava izolaciju i koji ima oko 7 puta veću R-vrednost (izolacionu sposobnost) od klasičnog PVC okvira. To znači da ram može biti tanji a da ne gubi od svoje izolacione moći.


2. Povećanje čvrstoće i jačine ramova čeličnom armaturom


Prozorski ram mora da bude snažan kako bi izdržao sve statičke i dinamičke sile koje deluju na prozor. Ali debljina rama sama po sebi ne mora značiti i da je on jači. Važna je i konstrukcija. 

Zato se u ramove potavljaju čelične šipke koje daju veću čvrstoću. Ove šipke zbog većeg efekta mogu da imaju zavoje od 90 stepeni.


Ova dva konstruktivna rešenja mogu da povećaju korisnu površinu pod staklom za 27%.

Što nije malo, zar ne?


Umesto zaključka


Ukoliko volite sunce i dobar vidik onda budite oprezni kada kupujete prozore. Raspitajte se kod prodavaca o širini ramova, tražite da vam pokažu prozore u njihovim izložbenom salonu, i ako smatrate da će vam širi ramovi smetati, odmah to i kažite.

Kada se prozori proizvedu, isporuče i montiraju, onda vam je kasno da reagujete. Moraćete se zadovoljiti manjom površinom pod staklom, lošijem pogledu i manjom količinom sunca u vašem stanu.

1 коментар:

  1. Zanimljiva informacija, nikad mi nije palo na pamet. Trebalo bi da menjam prozore, najverovatnije ove godine, tako da ću obratiti pažnju jer sam na sunčanoj strani i savršeno mi odgovaraju ti koji su sa širim ramom. Hvala :)

    ОдговориИзбриши