Странице

петак, 8. јануар 2021.

Prednosti i mane ulaznih vrata od PVC-a


Polivnil hlorid (PVC), zahvaljujući svojim brojnim prednostima je veoma popularan materijal koji se u velikoj meri koristi u građevinskoj stolariji za izradu prozora, sobnih i ulaznih vrata.

Ulazna vrata od polivinil-hlorida možda nisu tako popularna, ali ipak nalaze sve veću i veću primenu. Širina primene je determinisana njihovim kvalitetom i prednostima ali istovremeno je limitirana i nekim nedostacima.

Da pogledamo koje su to prednosti i mane ulaznih vrata od PVC-a.



Prednosti

PVC ulazna vrata
PVC ulazna vrata


Niska cena


U poređenju sa drugima vrstama ulaznih vrata, ulazna vrata od PVC-a je najeftinija, što je verovatno njihova najveća predost.

Niska cena ne (treba da) znači slabiji kvalitet nego pružanje vrhunskih performansi za datu cenu.

Pod niskom cenom ne misli se samo na nabavnu cenu, nego tu ulazi i jeftino održavanje i manji troškovi za grejanje zbog bolje izolacije.


Dobra izolacija


PVC ulazna vrata imaju visoka izolaciona svojstva koja utiču na energetsku efikasnost stana i kuće.

Njihova građa je takva da iznutra imaju komore koje su ispunjene vakumom, vazduhom ili plemenitim gasom i zapečaćeni čvrstom gumenom zaptivkom.

Ukoliko na ulaznim vratima ima stakleni deo, on je izrađen od dvostrukog ili trostrukog staklenog panela, a između stakala isto tako je ubačen plemeniti gas.


Malo i jeftino održavanje


Ulazna vrata od PVC-a zahteva veoma malo održavanje za razliku od metalnih ili drvenih vrata koje traže redovno proveravanje i intervencije.

Njima je potrebno samo rutinsko brisanje nečistoće i prašine čistom i mekom krpom koja je natopljena blagim deterdžentom ili nekim sredstvom za čišćenje koje može da se nađe u svakoj prodavnici.


Trajnost


PVC je trajan materijal, tako da će i ulazna vrata dugo da vam traje barem nekoliko decenija.

Ulazna vrata od PVC-a su postojana na različitim vremenskim i temperaturnim uslovima, dobro podnose niske i visoke tepmerature, visoku vlagu, kišu, maglu, sneg i ostale padavine, ona su antikorozivna, otporna na hemikalije i napade insekata.


Težina


Vrata od PVC su veoma lagana, što znatno olakšava njihovu montažu i svakodnevnu manipulaciju.

Za montažu je potrebno manje radnika, a deca i stariji sugrađani mogu lakše da se nose sa njima.


PVC ulazna vrata

Mogućnost za reciklažu


Polivnil hlorid kao materijal je veoma zahtevan za recikliranje. Ulazna vrata može da se reciklira nekoliko puta.

Ukoliko kupite reciklirana PVC ulazna vrata, koja su znatno jeftinija, uštedećete a nećete izgubiti na kvalitetu, a doprinećete čistoj životnoj okolini i zdravom okruženju.



Nedostaci


Teškoće oko popravki i nadogradnje


Ukoliko se ulazna vrata od PVC-a oštete ili slome, skoro je nemoguće popraviti ih. I najmanja pukotina ili veća ogrebotina na vratima se teško sanira (za razliku od drvene ili metalne) i vi morate da razmišljate o kupovini nove.

Isto tako, na novim vratima ne možete da instalirate novu bravu, zaštitni lanac, špijunku ili neku drugu nadogradnju.

Razlog tome je krtost i lomljivost PVC-a koji ne trpi bušenje, rezanje i lepljenje.



Izlaganje sunčevoj svetlosti


Vrata od polivini-hlorida (PVC) se mogu oštetiti kada su izložena intenzivnoj sunčevoj svetlosti tokom dužeg vremenskog perioda.

Pod dejstvom UV zraka ona blede, dobijaju bledo žućkaste pege, gube boju i površina vrata postaje lomljiva.

Ukoliko je vaš ulaz okrenut prema suncu, morate da uzmete u obzir ovaj faktor.


Izgled


Ulazna vrata od PVC-a za veliki broj ljudi nisu lepa. Iako se proizvođači dovijaju i izbacuju na tržište različite dizajne, stilove i boje, ipak po izgledu ne mogu da se mere sa drvenim vratima.


Čvrstina


PVC ulazna vrata su trajna, izdržljiva, ali im nedostaje snage. Ona su lagana, što je sa jedne strane prednost, ali sa druge dovodi do ograničavanja čvrstoće.

Relativno lako se mogu slomiti što utiče na sigurnost i bezbednost kuće. Zbog toga moraju da budu ojačana ili metalnim polugama koji se ubacuju u unutrašnjost ili spoljašnim rešetkama.

Metalni delovi poskupljuju vrata, ona postaju teža, ima manji koeficijent izolacije, tako da se gube neke prednosti. Ali zbog dobijanja boljih bezbednosnih performansi neki kompromisi moraju da se naprave.


I na kraju...


Ukoliko razmišljate o kupovini ulaznih vrata razmotrite ove savete i vidite da li vam odgovara PVC vrata.

Ključna stvar je njihov kvalitet, pošto na tržištu postoje i veoma kvalitetna proizvodi koji ne zaostaju iza metalnih i drvenih ulaznih vrata, ali i dosta nekvalitetnih primeraka koji su ispod svakog standarda, a koji su atraktivni za kupce sa ograničenim budžetom.

Nemojte da dozvolite da vas niska cena povuče, bezbednost i sigurnost doma ne sme da se kompromituje, a nije nevažan i izgled vaših ulaznih vrata. Da ne zaboravimo da ulaz predstavlja ogledalo ukusa i stila vlasnika doma.

Нема коментара:

Постави коментар