Странице

уторак, 19. јануар 2021.

Za i protiv polovne PVC stolarije

Polovna stolarija


Već smo dosta toga napisali o prednostima PVC stolarije. Ona je energetski efikasna, izdržljiva, dugotrajna, lako se održava, jeftina je.

Postoji način da je nabavite po još nižoj ceni, a to je kupiti polovne, ali ispravne i dobro očuvane prozore i vrata.

Ali, postavlja se pitanje da li je polovna stolarija dobra investicija?


Donosimo razloge za i protiv:


Nedostaci polovne PVC stolarijeSve što je staro nosi u sebi određeni rizik. Koje su nedostaci polovne PVC stolarije: 
 • Slabiji kvalitet
 • Starost
 • Nema garancije
 • Nepoznato poreklo
 • Problemi pri demontaži 
 • Ograničen izbor


Kvalitet polovne PVC stolarije


Kvalitet stare stolarije može da bude veoma upitan. Kada se kupuje nova stolarija dobija se sertifikat i deklaracija o kvalitetu. Kod polovnih prozora i vrata to ne postoji.

Morate se uzdati u vaše znanje i sreću zato što nemate dovoljno informacija o kvalitetu, starosti i poreklu kupljene robe.

Ukoliko delovi prozora i vrata - PVC materijal, staklo, dihtunzi, metalne šarke, brave i ostali okov, nisu dobri, ona će veoma brzo da se pokvari, propadne, izlomi i ošteti.


Starost


Nije isto kupiti 10 ili 30 godina staru stolariju. Što je ona starija, više je amortizovana, izdržljivost materijala je slabija, okov ne funkcioniše kako treba.

Teško je po izgledu odrediti kolika im je starost, tako da morate verovati prodavcu. A često je to veoma rizično.Garancije


Sa novom stolarijom dobijate garanciju nekoliko godina, tako da će svaki kvar i oštećenje koje se desi biti sanirano na teret prodavca ili proizvođača. Kod polovne nemate nikakvu garanciju, sve što se desi morate samo da popravljate.

Opet se morate uzdati u sreću i vašu dobru procenu pri kupovini.


Nepoznato poreklo


Poreklo stolarije i samog materijala od koga je izrađena (polivnil hlorid), je veoma važan indikator o kvalitetu stolarije. Nije sbez razloga najtraženija nemačka PVC stolarija. Nemačka industrija ima veoma visoke standarde, visok stepen kontrole i njihovi proizvodi su najkvalitetniji.

Kada kupujete novu stolariju prodavac može (i treba) da pokaže i dokaže njeno poreklo, kod polovne to nije moguće. Kupac golim okom ne može da odredi da li su ramovi kvalitetni nemački ili loši kineski i turski.


Značaj demontaže


Ukoliko se demontaža radi nekvalitetno, onda je i stolarija nekvalitetna. Ukoliko se ona radi na silu i nepažlivo, dešavaju se lomovi ramova i stakla, oštećenja okova i dihtung guma.

Ovi delovi se popravljaju, ali popravljeni elementi nikad nemaju svojstva i funkcionalnost kao novi i neoštećeni.

Oštećenja mogu da budu nevidliva za oko, veoma male mikro-pukotine koje će se tekom vremena proširiti, i prozori će početi da propuštaju vodu i promaju.


Ograničen izbor


Kada kupujete novu stolariju vi možete da birate dimenzije, oblik, boju, dizajn.

Kod polovne stolarije to ne možete, kupujete gotov proizvod i nadate se da će da odgovara.Prednosti polovne PVC stolarije


 • Povoljna cena
 • Funkcionalnost
 • Dobra je kako prelazno rešenje


Cena


Verovatno najvažniji argument (za neke i jedini). Polovna stolarija je dosta jeftinija od nove. Dozvoljeno je i cenkanje, što je kod nove retkost, tako da cena može da ide još niže.


Funkcionalnost


Ukoliko su dobro održavani polovna vrata i prozori su dobro razrađeni i odlično funkcionišu. Svakako su bolji od dotrajale drvene stolarije


Prelazno rešenje


Polovna stolarija je odlična kao prelazno rešenje, kada se kupac žuri, na primer da zatvori vikendicu pre zime, dok ne skupi dovoljno para za novu, itd.Zaključak


Iz ovog teksta provejava mišljenje da pri kupovini polovne stolarije postoje više argumenata protiv nego za.

Što kaže narod, novo je novo, ali to novo sa druge strane je puno skuplje. Ukoliko nemate budžet za novu stolariju onda vam ne preostaje druga opcija nego da se opredelite za polovnu stolariju.

Kupovina korišćene stolarije ima rezona za objekte koje ne koristite stalno, kao što su vikendice, salaši, šupe i slično.

Polovnu stolariju možete da kupite direktno od vlasnika koji renovira svoju kuću ili od firmi koje se bave prodajom stare stolarije. Kod ovih drugih i možete da dobijete neku garanciju.

Da kažemo na kraju da se polovna stolarija, koja uopšte nije loša, uvozi iz Nemačke i ostalih EU država, zato što je oni menjaju i instaliraju prozore i vrata najnovije generacije a sve zbog novih strožih standarda vezanih za energetsku efikasnost.

Kod nas se ovi standardi još uvek ne primenjuju, tako da postoji šansa da kupite staru ali veoma kvalitetnu stolariju. Pogledajte malo na Internetu, možda ćete imati sreće. 2 коментара:

 1. Korisno je znati, trebace mi neka ulazna vrata, ova su mi stara vise d 30 godina.

  ОдговориИзбриши
 2. Nisam ni znala da se prodaje i polovna PVC stolarija, ali i da jesam, to nikada ne bih kupila. Stolarija se ne menja tako često, pa kad već rešim da menjam, stavila bih novu, kvalitetnu, sa garancijom.

  ОдговориИзбриши