Странице

субота, 30. октобар 2021.

Popravljati ili menjati oštećene prozore


Da li ste zadovoljni vašim prozorima? Da li vam se oni čine starim, oštećenim ili jednostavno, ružnim. Da li mislite da je vreme da ih zamenite?

Kupovina novih prozora nije mala investicija, ne kaže se badava da se stolarija kupuje jednom u životu.

Treba znati da je veoma često moguće popraviti oštećene prozore. Zato, pre nego što krenete u obilazak stovarišta i magacina firmi koji se bave proizvodnjom stolarije, pažljivo pogledajte i procenite stanje vaših prozora.

Menjaje i popravka šarke kod prozora
Popravka i zamena šarki

Prozorski ram je truo i propao


Ako imate drvene prozore, godine zanemarivanja i neodržavanja mogu da dovedu do njihovog prodadanja i trulenja. Boja počinje da se ljušti, drvo da puca, ramovi da se krive, prozori da propuštaju promaju i toplotu. A to ćete prvo osetiti na računima za grejanje.

Ukoliko su prozori mnogo oštećeni, uklanjanje stakla i obnova ramova može da košta skoro kao novi prozori.

U tom slučaju, zamena prozora je nužan izbor.


Međutim, ako na vreme uočite problem, možda ćete moći da da im produžite životni vek. Ponekad je dovoljno izbrusiti i prefarbati ramove, očistiti deo koji je počeo da truli i popuniti sitnije pukotine lepkom, epoksidom ili kitom. Prozori neće biti kao novi, ali služiće još nekog vreme


Oštećeno staklo


Kada se prozorsko staklo ošteti, napukne ili razbije, svaki vlasnik nekretnine se prvo uhvati za glavu i zapita šta da radi, da promeni samo staklo ili ceo prozor?

U većini slučajeva, ako su ostali delovi prozora i dalje u dobrom stanju, isplatljivije je zameniti samo napuklo, izgrebano ili slomljeno staklo. Međutim, ako su prozori previše stari i već oštećeni, možda je bolja njihova potpuna zamena.


Narušen vakum


Prozori sa dvostrukim i trostrukim staklom imaju u sredini hermetičku zatvoren prostor koji se ispunjava vakumom ili nekim plemenitim gasom. Ovakav paket omogućava visok stepen izolacije.

Ukoliko se ovaj prostor naruši i vazduh uđe u njega, dolazi do kondenzacije i unutrašnjeg zamagljivanja. Ovo stanje je veoma teško popraviti. Postoji oprema koja to može da reši ali troškovi su veoma često daleko veći od nabavne cene novih prozora.

U dosta slučajeva je dovoljno zameniti samo stakleni paket ili krilo prorozora, a ne celu jedinicu.

menjanje prozora
Zamena prozora

Prozor ne funkcioniše pravilno


Tokom vremena prozori malo pomalo gube svoju funkcionalnost. Najčešće se radi o tome da se teško otvaraju i zatvaraju. Da li je potrebno da se zameni kompletan prozor ili su dovoljne sitnije popravke zavisi naravno od veličine problema.

Ako se u šarkama zavukla prljavština, pesak ili farba, dovoljno ih je samo očistiti ili eventualno ih zameniti. Ako je polomljena i oštećena kvaka, brava ili neka druga komponenta prozora, treba kupiti novu i zameniti je.

Novi prozor je neophodan samo ako ne mogu da se nađu rezervni delovi ili ako je on potpuno izobličen.


Prozori propuštaju promaju


Manje promaje mogu da se reše lepljivim trakama ili kitom. Ali ako je razlog za nju labavo krilo, truo drveni ram ili oštećeno staklo, bolje je izvršiti zamenu prozora.

A kada već kupujete nove, tražite prozore sa niskoenergetskim staklima koji su daleko efikasniji od starih jednostrukih prozora.


Završna reč


Ako je cilj vlasnika da poboljša efikasnost svoje nekretnine koja ima staru stolariju, onda je najbolje da se zamene svi prozori. Ukoliko je problem manji, onda se to može rešiti i popravkama.

Nemojte odmah žuriti i menjati prozore, prvo pogledajte o čemu se radi i da li je moguće izvršiti popravku koja će ga ponovo vratiti u dobro stanje.


Kao što smo već rekli, prozori nisu jeftini i kupuju se jednom u životu.

1 коментар: