Странице

уторак, 16. новембар 2021.

Crna unutrašnja vrata

crna unutrašnja vrata

Za trend crnih i tamnih unutrašnjih vrata, koji je sve više prisutan, može da se kaže da je upečatljiv, savremen i izuzetno sofisticiran.

Upotreba crne boje nije bila strana za neke delove enterijera (na primer za ormare, manje komade nameštaja, neke zidne i podne aplikacije, pa čak i za ulazna vrata), ali se danas koristi i kod untrašnjih sobnih vratiju, što ranije nije bio slučaj.


Neke prednosti crnih sobnih vratiju

 • Osim što su elegantna, crna unutrašnja vrata su odličan način da se unutrašnji prostor vizelno podeli i odvoje pojedini segmenti unutrašnjeg prostora
 • Ona daje iluziju da je tavan viši nego što stvarno jeste i daje utisak da je stan veći
 • Crna unutrašnja vrata dobro “kriju” prašinu i prljavištinu. Ko ima malu decu koja vole da šaraju unaokolo znače da ceni to.
 • Iskusnim agentima za nekretnine nije nepoznato da crna vrata deluju skuplje i utiču na cenu prodaje nekretnine.

Ali crna boja je veoma zahtevna i treba biti pažljiv sa njom. Treba dobro odabrati nijanse i dobro je izbalansirati i kombinovati sa ostalim delovima eneterijera. Ukoliko se pogreši, crna vrata će zračiti negatinom energijom, a prostor će izgledati zagušeno, previše tamno, depresivno i neprijatno.

U produžetku vam donosimo nekoliko malih trikova i saveta koji će naglasiti eleganciju i izgled crnih unutrašnjih vrata.


crna unutrašnja vrata
Crna unutrašnja vrata u kontrastu sa belim zidovima

Kako pravilno koristiti crnu boju kod unutrašnjih vrata

 • Ukoliko ste rešili da ofarbate vaša unutrašnja vrata u crno, za zidove i ormare odaberite čistu belu boju. Tako ćete podvući i istaći kontrast
 • Crna unutrašnja vrata se dobro slaže i sa neutralnim tonovima ostalih delova enetrijera (prigušeno siva, krem boja, svetlo roze, svetlo žuta, prljavo bela, svetlo zelena i slično)
 • Odličan efekt se postiže u kombinaciji crnih vrata sa drvenim parketom - efekat drveta dodaje lepu teksturu prostoru
 • Ofarbajte u crno lajsne na parketu
 • Delovi nameštaja kao što su sto, stolice, tabure, police, mogu da budu u crnoj boji ili tamno sivoj boji
 • Crni ramovi prozora. Ukoliko imate PVC prozore mogu se nabaviti folije u boji, a mogu se direktno iz fabrike naručiti prozori sa crnim ramovima
 • Snažan efekt se postiže ukoliko se i šarke i kvake sobnih vratiju oboje u crno
 • Nemojte se plašiti upotrebe crne preko druge tamne boje (tamnoplava, teget plava, tamno siva, maslinasto zelena, tamno braon, itd.). Paneliranje tamnim bojama je u trendu i dobro funkcioniše jer se dobija dodatni vizuelni efekat koji pomaže da se tamne boje razbiju i međusebno poboljšaju

crna unutrašnja vrata
Crna sobna vrata u kombinaciji sa svetlim bojama

Osvetljenost prostorija


Jedan od razloga zašto ljudi izbegavaju crna unutrašnja vrata je strah da će prostor biti previše mračan.

To može veoma efikasno da se reši upotrebom zastakljenih vrata. Prozirno staklo omogućava svetlosti da nesmetano ulazi i izlazi iz prostora.

Ukoliko je potrebna veća privatnost, onda i staklo može da bude u crnoj ili tamnoj boji.

Osvetljenost unutrašnjeg prostora može efikasno da se poveća pravilnom upotrebom unutrašnje rasvete. Posebno preporučujemo korišćenje LED sijalica, LED traka i malih reflektora koji usmeravaju svetlost. U svakom slučaju, gledajte da rasvetna tela ne budu centralno postavljena, nego difuzno raspoređena na više mesta u prostoriji.

Završna reč


Crna boja u enterijerima se danas smatra novom neutralnom. Koristi se u sve više komponenti koji grade eneterijer, pa i eksterijer nekog doma, i crna unutrašnja vrata nisu izuzetak. Unutrašnja crna vrata izgleda dobro u bilo kom stilu kuće i može da se kombinuje sa većinom boja.

Budite hrabri i nemojte da bežite od crnih sobnih vratiju. Ona će uzdignuti vaš dom i učiniti ga elegantnijim.

1 коментар:

 1. Pomalo ekstravagantna varijanta. Ali, može da bude zanimljivo. Ja sam ipak više za neke svetle nijanse, na primer crvena ili žuta vrata.

  ОдговориИзбриши