Странице

понедељак, 29. новембар 2021.

7 saveta kako povećati cenu nekretnine

renoviranje


Zujanje bušilice, lupanje čekića, zvuci su koje se često čuju po soliterima, zgradama i kućama.

Ti neprijatni zvuci su zvuci renoviranja.

Ko kupi stan u staroj gradnji kreće odmah u renoviranje istog. Sređuje ga po “svojoj meri”, menja stare stvari, popravlja pokvareno.

Preduzimiljiviji prodavci vide malo dalje i sami preduzimaju neke radove kako bi što skuplje prodali svoju nekretninu. Zašto ne uložiti malo i dobiti daleko veću cenu?

U ovom tekstu donosimo vam par saveta kako i sa minimalnim ulaganjima može da se podigne vrednost doma.


1.Redovno održavanje


Najveću cenu postižu održavani stanovi. Ako planirate da ga prodate onda nemojte da zanemarite održavanje, čišćenje, brisanje prašine, farbanje, sitnije (i krupnije) popravke.

Zamenite neispravne slavine, sredite parket koji škripi, zamenite stare sijalice sa novim LED, ako imate problema sa kanalizacijom, a velika većina zgrada barem u Beogradu ih ima, preventivno provucite sajlu kroz njih, podmažite prozore i vrata ako škripe, obratite pažnju na vlagu, itd, itd.

Kod održavanje je bitno da bude redovno i na vreme. Tako nećete ni osetiti troškove, a stan će vam biti uvek uradan i ispravan.


2. Renoviranje kupatila


Kupci prvo gledaju kupatilo. Ukoliko je ono neodržavano, prljavo, vlažno i smrdljivo, pločice oštećene i musave, cena odmah ide dole.

Ako ne žeite da se to desi, onda idite ispred događaja i sami zamenite stare pločice, ako ima problem sa vodovodnim i kanalizacionim cevima zamenite i njih, zamenite kadu (zidanu kadu koje su prisutne u starijim setanovima zameniti tuš kabinom il manjom kadom za tuširanje), WC šolju, umivaonik, ormariće.

Kod kupatila čak i mala ažuriranja mogu da naprave veliku razliku.


popravka parketa
Popravka parketa

3. Renoviranje podova


Ako nemate dovoljno sredstva za zamenu starog parketa, možete da se odlučite da ga prepakujete, ishoblujete i prelakirate. Iznenadićete se kako će isti, ali osveženi i sjajniji parket, izgledati bolje.

Naravno to utiče i na veću početnu cenu stana.


4. Pretvaranje potkrovlja u sobu


Ukoliko imate potkrovlje, pretvorite ga u spavaću ili dnevnu sobu. Nemaju sva pokrovlja potencijal za ovakvu transformaciju, a i samo renoviranje zahteva dosta ulaganja i rada, ali u današnje vreme kada se traži kvadrat više, pravi su sretnici oni koji ga imaju.

Adaptirano potkrovlje može da podigne cenu i za 15%. Ukoliko sprovedete vodovodne i kanalizacione cevi, pa napravite još i kupatilo, ovaj procenat ide još više nagore.


potkrovlje
Renoviranje potkrovlja može podići vrednost stana preko 15%

5. Renoviranje garaže


Konverzija garaže u životni prostor podiže cenu nekretnine.

I sama po sebi, garaža  je veoma tražena i skupa.

Ako je ne koristite za njenu osnovnu namenu, razmislite da je pretvorite u sobu ili u apartman, koji možete da prodate ili da iznajmljujete. Svaki uložen dinar viešstruko će vam se vratiti.


6. Zamena vrata

Zamena vrata je sitan trik koji mnogo utiče na percepciju kupaca i diže cenu nekretnine.

Ulazna vrata je odgovorna za prvi utisak, ukoliko se vidi trag vremena na njoj, ako je stara, oštećena, ispucana, išarana, zamenite je novom. Preporuka je da ulazna vrata bude od punog drveta ili metala. Ako ne želite da ih zamenite, barem ih prefarbajte kako bi bila privlačnija.

Isto važi i za sobna vrata. Na tržištu postoje veoma jeftina ali i kvalitetna sobna vrata od PVC-a.


7. “Open space” prostor


Sve popularniji koncept u organizaciji životnog prostora je takozvani otvoren prostor (engl. open space) čija glavna karakteristika je da ne postoje unutražnji zidovi između prostorija.

Ovakvi stanovi deluju prostranije, svetlije i privlačnije. Agenti za nekretnine tvrde da ukoliko srušite unutrašnje zidove između kuhinje, dnevnog boravka i trpezarije, vrednost stana se povećava i preko 5%.

Naravno sa rušenjem zidova treba biti pažljiv, ukoliko su noseći, onda bolje ih ne dirati.


open space apartment
Open space koncept

I na kraju...


Šta i koliko će se renovirati naravno da zavisi od budžeta. Dosta vlasnika i ne razmišlja o renoviranju baš zbog toga i ostavlja radove za novopečenog gazdu.

Ali po našem mišljenju to je greška.

Bolje iskoristiti ušteđevinu, možda čak i podići kredit za renoviranje, odradite potrebne radove i na kontu toga postići daleko veću cenu. Nadamo se da se slažete sa nama. 



1 коментар:

  1. Da dodam još jednu ideju, a to je Suvi zid od prirodnog kamena. Dobija se izuzetno moćan efekat koji može da podigne cenu stana. Suvi zid može da se napravi u kuhinji, honidku, spavaćoj, dnevnoj sobi. Karakteristika je što se ne koristi malter za vezivanje kamena

    ОдговориИзбриши