Странице

уторак, 4. јануар 2022.

4 najnovija trenda za 2022 godinu

Ako ste razmišljali o skorom renoviranju vašeg stana ili kuće, pogledajte našu listu od četiri najnovija trenda za 2022 godinu.

zelenilo u kuci

1. Unesite prirodu u svoj dom


Moderan čovak se sve više udaljava od prirode, posebno u velikim gradovima.

Kako bi se taj trend barem malo sprečio, potrebno je uneti u unutrašnjost prostorija što je moguće više zelenih biljaka, cveća, paprati, fikusa, kaktusa, malih i većih grmova pa i celih drveća (ikebane).

Odličan način za približavanje prirodi su i unutrašnji zidovi od prirodnih kamena koji su izidani tehnikom “suvog zida”, bez upotrebe maltera, betona i ostalih vezivnih materijala.

suvi zid
Suvi zid od prirodnog kamena
Osim saksija sa rastinjem, još jedan efektan način za uspostavljanje kontakta sa prirodom su velika klizna vrata. Radi se o izuzetno velikim kliznim vratima od stakla (nazivaju se još i višeklizna vrata), koja mogu da budu dugačka i desetinu metara.

Svojom veličinom ova vrata brišu granice između unutrašnjosti doma i dvorišta.

Ako ipak nemate uslova za ovako velika klizna vrata i standardna će završiti posao.


2. Veliki prozori i francuska vrata


Ne samo zbog pandemije, nego i zbog modernih trendova u organizaciji posla, danas mnogo ljudi radi od kuće i provodi mnogo vremena u njoj, ne izlaze dovoljno dugo i često u prirodi, što utiče i na njihovo zdravlje.

Veliki prozori, kao i francuska vrata su jedan efikasan način da se sunce unese u prostorije.

Oni propuštaju sunčeve zrake da u velikim količinama ulaze u unutrašnjost prostorija. Dobro se zna, a to je potvrđeno u mnogobrojnim naučnim radovima, da obilje sunčeve svetlosti pozitivno utiče na dobro raspoloženje i mentalno zdravlje.

Osim toga, veliki prozori omogućavaju i bolji panoramski pogled što dolazi do izražaja ako živite na obodu grada, blizu šume, pored mora, reke, jezera, planine i slično, što isto tako popravlja raspoloženje ukućana.

Na tržištu postoje prozori sa veoma tankim metalnim ramovima, koji omogućavaju još veću površinu za staklo.


3. Alternativne stambene jedinice


Radi se o malim kućicama koji se obično podižu u sopstvenom dvorištu. Mogu se koristiti kao kućice za goste ili pomoćne prostorije.

Ali najveću popularnost su stekli u aktuelnoj pandemiji korona virusa zato što se koriste kao male kućne kancelarije.

Ovakve jedinice su savršen hibrid između kancelarije i kuće, odvajaju radni od rezidencijalnog dela nekretnine, tako da kućne aktivnosti (čišćenje, kuvanje, dečja igra, itd) ne smetaju u radu, a putovanje na posao je postalo samo kratka šetnja do dvorišta.

Može se improvizovati tako što će se nastrešnica, terasa ili letnjikovac u dvorištu zaštititi providnom PVC folijom.


4. Neutralne boje


Pod neutralnim bojama se misli na osnovne boje u neutralnoj paleti kao što su bela, braon, smeđa, crna, bronzana.

Ove prirodne nijanse deluju umirujuće i smanjuju stres. Osim njih koriste se i teksture granita, mermera, kamena i drveta.

Neutralne boje koriste se za sve elemente stanova od zidova, nameštaja, drvenih stolova i stolica, podova, ormara, pa čak i za dekoracije.

Nijanse braon, crne i bronzane boje, danas se koriste i u završnim obradama prozorskih ramova, gde polako zamenjuju uobičajenu belu boju.Isto tako, sve više se koriste i kod spoljašnih i unutrašnjih vratiju.

Nadamo se da će vam ovi saveti i ideje pomoći da vaš dom u narednoj godini izgleda elegantno i moderno.





1 коментар:

  1. Odlične ideje. Planirala sam da menjam prozore i balkonska vrata, tako da ću posle toga morati da renoviram i ostalo.

    ОдговориИзбриши