Странице

петак, 14. јануар 2022.

Kada zameniti prozore?

novi prozori


U svakom domu dođe trenutak kada prozore treba zameniti.

Kada i koliko često prozori treba da se menjaju zavisi od više faktora:

  • od njihovog kvaliteta,
  • od materijala od kog su proizvedeni,
  • od vremenskih prilika i klimatskih uslova,
  • od intenziteta i dužine eksploatacije, itd
U nastavku vam donosimo nekoliko saveta kako da znate kada su vaši stari prozori zreli za zamenu.


Provera prozora


Večina ljudi uzima prozore zdravo za gotovo, ne obraća previše pažnje na njih, neke prozore uopšte ne otvaraju (zabačeni deo kuće, potkrovlja, podrumi, pomoćne prostorije, hodnici u soliterima i većim zgradama i sl.), i ne znaju njihovo pravo stanje.

Zato naš prvi i najvažniji savet je da odvojite malo vremena, i da pažljivo i temeljito pregledate svaki prozor koji imate u kući. Pogledajte da li dobro duhtuju, da li ima ogrebotina ili pukotina na staklima i ramovima, da li dihtung gume dobro zaptivaju, da li okov dobro funkcioniše – otvorite i zatvorite prozore nekoliko puta u svim pravcima.

Prilikom provere treba utvrditi:


Da li prozori dihtuju


Proveru je najbolje uraditi po hladnom vremenu i kada duva vetar, tako ćete lakše osetiti promaju. Ako je propuštanje manjeg obima, možete ga rešiti zaptivnim trakama i silikonom. Ako se radi o većoj promaji, onda morate razmišljati o zameni prozora.Da li se javlja kondenzacija i vlaga


Kondenzacija i pojava vlage oko ramova prozora je odličan znak da se sa prozorima nešto dešava.

Ako su na prozorima postavljenja višeslojna termopan stakla proverite da li se između staklenih panela javlja kondenzacija i narušen i takvi prozori više nemaju dobre izolacione karakteristike.


Da li se prozori dobro otvaraju i zatvaraju


Stariji prozori mogu da se iskrive i da postanu nefunkcionalni. Neki se neće uopšte otvarati, neki će to raditi sa teškoćama uz škripanje, neki će samo malo zapinjati.

Prvo probajte da ih očistite i podmažete, ako problem ostane, onda su prozori zreli za zamenu.


Izgled


I najlepši prozori tokom vremena gube na izgledu. Pod dejstvom sunca, kiše, vetra, zagađenog vazduha, prozorski ramovi pucaju, požute, iskrive se, boja izgubi svoju nijansu i sjaj.

Ili jednostavno, stari prozori mogu da vam dosade. Kada ih pogledate izgledaju vam ofucano, bledo, smetaju vam, ne odražavaju više vaš karakter i životni stil.

prozori

Vi hoćete moderan dizajn, crne, sive ili ramove u nekoj drugoj boji (ranije su u prodaju dolazili samo beli), novi okov, lepe rešetke ili ogradicu na prozorskoj dasci za cveće, da po
stavite tendu, roletnu ili drvene kapke, mutno staklo na kupatilskom prozoru, itd.

Na primer, u današnjem savremenom dizajnu su popularni veliki prozori koji propuštaju dosta svetlosti ali koji su istovremeno i energetski efikasni. Ili velika balkonska klizna vrata koja u jednom potezu otvara kompletnu terasu. Ako hoćete nešto radikalno drugačije, nema drugog rešenja do zamene starih prozora.


Poboljšanje energetske efikasnosti


Ako prozori ne dihtuju dbro, prvo ćete to osetiti na svojim računima za grejanje. Energija više nije jeftina, dolaze vremena kada će postati još skuplja. A kroz prozore “otiće” najveća količina toplote.

Stari prozori imaju slabiju termo i akustičnu izolaciju, novi su opremljeni Low-E (nisko emisiono) dvo ili troslojnim staklom koje na svojoj površini ima tanak metalni sloj koji odbija toplotu nazad u prostoriju umesto da je absorbuje. Ovi prozori omogućavaju velike uštede, tako da ćete već za nekoliko godina moći da ih otplatite.


Održavanje


Stari drveni prozori koji su se masovno ugrađivali u objektima za stanovanje tokom minulih decenija traže veliko održavanje. Ako nemate vremena za vremenski zahtevno farbanje i bajcovanje, onda je vreme za kupovinu novih PVC ili aluminijumskih prozora kod kojih je održavanje minimalno (dovoljno ih je samo prebrisati vlažnom krpom).


Ne zaboravite na širu sliku


Pregledali ste sve prozore i zaključili da treba da zameniti samo jedan ili dva. Ali razmislite kako će novi izgledati u kombinaciji sa starim prozorima.

Ne baš tako skladno i lepo, zar ne?

Najbolje je da zamenite sve prozore, ali ako zbog finansija ne možete to da uradite, vodite računa da novi prozori budu u skladu sa starim.Na kraju je montaža


Još jednom da podvučemo značaj kvalitetetne montaže. Loša montaža može da vam upropasti sve dobre strane novih prozora. Zato dobro istražite i pronađite pouzdane i iskusne majstore, kako ne bi ste zažalili za starim prozorima.1 коментар:

  1. Sjajan članak!
    Moji su odavno zreli za zamenu, ali nikako da se nađe para i vremena. Mislim da će ove godine konačno i to da se desi, a onda ću ponovo da iščitam sve vaše blogove, jer sam ovde već toliko toga naučila.

    ОдговориИзбриши