Странице

среда, 2. фебруар 2022.

Kako odabrati pravu boju za fasadu?


Fasada je veoma važan element nekretnine, bilo da se radi o individualnoj kući ili kolektivnoj zgradi.

Njene uloge su značajne:
  • obezbeđuje termo i zvučne izolaciju,
  • vrši mehaničku zaštitu (od snega, vetra, hladnoće i ostalih vremenskih neprilika)
  • zaštita od provala
  • ima veliki uticaj na izgled, dizajn i stil kuće

Fasada treba redovno da se održava, popravlja i barem jednom u nekoliko godina da se okreči.


Spoljašnjost kuće, kao i stanje i izgled fasade mnogo govori o karakteru, životnom stilu, ukusima i vrednostima ljudi koji žive u njoj. Kuće sa lepom fasadom nose lepotu, privlačnost i radost ukućanima, posetiocima, ali i sliučajnim prolaznicima.

Osim toga, lepa spoljašnost utiče i na cenu nekretnine, naravno ukoliko gazde nameravaju da je prodaju.


Kako odabrati pravi boju za fasadu?


Prva stvar koja treba da se uzme u obzir je da se stil ili boja vaše fasade uklapa sa drugim kućama u ulici i kvartu.

Odvojite malo vremena i provozajte se kroz komšiluk. Pogledajte ostale kuće i zgrade, nije loše i slikati ili snimiti ih, i razmislite koja boja bi najviše odgovarala.

Ako su sve fasade u ulici u svetlim bojama, nema potrebe da odskačete i da eksperimentišete sa tamnim nijansama.

Ako su u komšiluku zastupljenije tradicionalne kuće, boje mogu da budu konvencionalnije; ako su zastupljeni savremeniji stilovi, onda boje mogu da budu oštrije i agresivnije.

Ako su većina fasada od fasadne cigle, nema smisla istračati se sa aluminijumskom fasadom. I tako dalje.

Da bi olakšali sebi, možete koristiti neki softver namenjen dizajniranju eksterijera.


Koje boje su danas u trendu?


Trendovi se menjaju, ali neke boje koje se koriste za krečenje fasada su “evergrin”: bela, crna, plava i sve nijanse sive.


Tople bele boje


Bela boja (zajedno sa kremastom pa i bež bojom) je, barem na našim geografskim širinama, zlatni standard. Ona je najpopularnija opcija zato što donosi toplinu, šarm, eleganciju i može da se koristiti za uljepšavanje eksterijera svakog doma.

Velika prednost je što razne nijanse bele boje mogu da se kombinuju sa maltene svim drugim bojama. Na primer, popularna je klasična kombinacija tople bele boje zidova sa sivim ili sivo belim prozorima, sa bledo zelenom ili suptilnom nijansom plavičaste, sa prirodnom bojom drveta, ali moguće su i veoma smele kombinacije sa crnim ulaznim vratima i prozorima.

fasada bele boje


Plava boja

Plava boja nudi dosta široku paletu nijansi koji mogu da se koriste za fasadu – od bledih vodenastih do dobokih plavo sivih tonova.

Plava boja fasade odlično izgleda na objektima koji su pored obala mora, reka i jezera (čak i pored bazena) ili na vikendicama u planini.

Za naše prilika plava fasada je ipak malo smeliji izbor.



50 nijansi sive do crne boje


Svetlo sive boje sa toplim nijansama su danas veoma popularan trend. U kombinaciji sa crnim prozorskim ramovima i rolatnama, kao i sa belim detaljima, izgled fasade može biti pravi klasik. Siva boja se često se koristi i u kombinacijima sa bojom prirodnog drveta.

Ako vam je siva previše turobna i dosadna, možete je “razbiti” sa ulaznim vratima koja su smelo obojena u roze, tirkizno ili u zeleno.

Što se tiče tamno sivih eksterijera, oni deluju hrabro i oštro. Odličan efekt i kontrast se dobija kada se na tamno sive zidove dodaju kremasto beli detalji koji poboljšavaju vizuelne karakteristike.

Kod crne ili tamno sive boje, potreban je poseban oprez kod krova kuće. U nekim slučajevima, u zavisnosti od njegove linije i visine, ukoliko se koristi previše crna boja, kuća (u vizuelnom smislu) može da nestane.


fasada sive boje

I na kraju...


Biranje prave boje za fasadu kuće nije jednostavno kao biranje boje za dnevnu sobu ili kupatilo. Tom poslu treba da se priđe veoma ozbiljno, da se izvrši dobra priprema, i što je najvažnije, da se zna šta se hoće.

Treba da se uzmu i obzir i drugi elementi kuće, kao prozori i vrata, veličina i oblik trema, terase, travnjaka, zelenila oko kuće, itd.

Ne treba da se zaboravi ni osvetljenje. Danas postoje spoljašni reflektori i druga rasvetna tela koja mogu od vaše fasade da naprave pravo remek delo.

fasada osvetljena rasvetom



1 коментар:

  1. Sviđa mi se ova siva. U mom kraju, sve su bile bele, dok zvezdini navijači nisu krenuli u akciju. Sad je sve crveno-belo i u grafitima i porukama. :(
    Lepa mi je i ona bledo žuta.

    ОдговориИзбриши