Странице

среда, 9. фебруар 2022.

Opremanje stana za izdavanje

opremljenost stanova


Imate garsonjeru, manji ili veći stan i želite da ga iznajmljujete. Postavlja se pitanje na koji način opremiti taj stan kako bi privukao što više gostiju i kako bi se isti ti gosti stalno vraćali u njega.

Određivanje ciljne grupe


Pre nego što počnete da planirate enterijer stana koji planirate da izdajete, treba da odredite svoju ciljnu grupu.

Ko bi želeo da živi u stanu?

Svi vlasnici bi za zakupce želeli da imaju IT stručnjake ili bankarske menadžere sa neograničenim budžetom. Ali treba biti realan i dobro odvagati ciljnu grupu. Od toga zavisi dalje njegovo sređivanje i opremanje.


Lokacija


Pri određivanju ciljne grupe, veoma je važna lokacija stana – ako se nalazi blizu centru grada onda može da se nudi platežno sposobnijim podstanarima. Ukoliko je blizu univerzitetskim centrima, studenti su logičan izbor.


Veličina stana


Još jedna stvar koja determiniše ciljnu grupu je veličina i struktura stana.

Garsonjere i jednosobne stanove, više potražuju studenti i gosti koji se kraće zadržavaju u gradu (zbog posla, polaganja ispita, pregleda kod lekara i slično). Njih je bolje opremiti i nuditi za kraći najam.

Sa druge strane, namešteni višesobni stanovi su veoma traženi od strane porodica sa decom, poslovnih ljudi, studenata koji bi da dele stan i troškove. Ti stanovi su pogodniji za duže iznajmljivanje.

Veći stanovi dozvoljavaju razne kombinacije. Trosoban stan može da se podeli na:
  • dve spavaće i jednu dnevnu sobu;
  • sve tri sobe da budu spavaće;
  • jedna spavaća, jedna radna i jedna dnevna soba; itd.
Dve spavaće sobe sa većim krevetima su pogodnije za veće familije, dok jedna spavaća i jedna radna soba sa krevetom na razvlačenje i radnim stolom je više za studente i poslovne ljude na terenskom zadatku.

Ukoliko se stan izadaje na duži period, onda je bolje da bude opremljen sa većim i udobnim krevetima, jer višemesečno spavanje na garnituri koja se razvlači nije baš prijatno.


opremljenost apartmana

Opremanje stana


Osnovna stvar kod apartmana koji se iznajmljuju je da obavezno budu opremljeni posteljinom, posuđem, svim potrebnim kuhinjskim aparatima, televizorom, Hi-Fi opremom i (što bržom) Wi-Fi konekcijom za internet.

Obavezna je veš mašina dok je mašina za sušenje dobra opcija ako stan nema terasu gde bi se veš sušio.

Roletne, zavese, žaluzine - zavese i roletne štite od neželjenih pogleda, poboljšavaju akustiku i pomažu da stan izgleda prijatnije i udobnije. Prilikom izbora zavesa treba obrati pažnju na njihov deznen i boju. Treba izbegavati jake kontraste sa bojom zidova i da ne budu prekratke ili predugačke. Predugačke zavese treba skratiti, jer ne izgledaju dobro i lako se prljaju.

Televizor - osnovni i neophodni deo opreme. TV prijemnik ne sme da bude ni premali ni preveliki kako ne bi dominirao sobom.

Tepisi - u dnevnoj sobi su neophodni u ostalim su opcioni. Tepisi i tepisoni vizuelno dele sobu, poboljšavaju akustiku prostorije (guše odjek) i utičeu da se stanari i njihovi gosti osećaju udobnije. Parket, laminat, keramičke pločice ili ploče od prirodnog kamena bez tepiha često izgledaju sterilno i prazno.


Nameštaj


Krevet je najvažniji komad nameštaja u stanu. Ne mora da bude u nekom skupom i stilskom dizajnu, ali mora da je udoban a dušek kvalitetan.

Garniture, sofe, fotelje – preporučljivo je da budu u neutralnim prirodnim bojama i da mogu da se razvlače u krevet. Ako vam fale ideje, pogledajte u IKEA-u gde je izbor odličan. Garniture možete ukrasiti manjim ili većim jastucima.

Ormari - Koliko god stan bio mali, mora da sadrži ormare, ormariće, vitrine, police i drugi prostor za odlaganje odeće i obuće. Nema ništa gore od stana gde odeća visi naokolo, na stolicama, stolu ili na krevetu. Cena zakupa takvih stanova drastično pada.


Kuhinja


Za stanove koji se izdaju najprikladnije su ugradne kuhinje koje ne traže previše održavanja.

Kako će kuhinja biti opremljena zavisi i od ciljne grupe.

Porodice imaju drugačije potrebe od pojedinaca koji uglavnom jedu van kuće i dovoljno im je manji rešo i mikrotalasna peć.

Za veće porodice je potreban frižider, šporet sa rernom, mašina za pranje veša, veći sto sa stolicama, aspirator, itd.


Osvetljenje


Ne obraćati pažnju na osvetljenje je kardinalna greška. Dobro izabrana i raspoređena rasvetna tela ne samo da utiču na dobru osvetljenost prostorije, što je njihov primarni zadatak, nego i na stvaranje prijatne atmosfere.

Jedna sijalica na sredini sobe deluje tužno, depresivno i ne osvetljava dobro. Naš predlog je koncept difuzna svetlosti iz više izvora: radna lampa na radnom stolu, lampa za čitanje pored sofe ili fotelje, nekoliko zidnih i podnih lampi. Najbolje su LED sijalice koje daju takozvanu toplo belu ili toplo žutu svetlost.


Slike i umetnička dela


Po stanu na policama i na zidovima rasporedite slike, vazne, statuete i ostale ukrase, može i saksije sa cvećem (prethodno se samo dogovorite sa stanarima da vam ga zalivaju). Ne treba da budu skupa dela, samo da su lepa i prijatna. Treba izbegavati slike vas i vaše porodice, fotografije vaših proslava i mesta na kojima ste bili. To stanare ne interesuje.


Atmosfera i udobnost


Stan koji je namenjen za izdavanje treba da bude funkcionalan, lak za čišćenje i održavanje, i da poseduje atmosferu u kojoj će stanari da se osjećaju prijatno i udobno.

Stanari ne traže samo stan, već privremeni dom. Stan je njihovo utočište, mesto gde se mogu opustiti i napuniti baterije. Zato, prilikom opremanja stana, treba razmišljati o praktičnim ali i o njihovim emotivnim potrebama.


Нема коментара:

Постави коментар