Странице

уторак, 30. август 2022.

Biranje prozora za različite sobe

 

prozor u spavaćoj sobi

Većina vlasnika kuća i stanova obično kupuje iste prozore za svaku prostoriju. Ali treba biti svesan da je svaka soba različita i zahteva posebno rešenje.

Danas na tržištu ima mnogo vrsta prozora, različitih veličina, oblika, stilova, ramovi mogu da budu od različitog materijala (drveta, aluminijuma ili PVC-a), različita su i stakla (dvostruko, trostruko, Low-E, itd). Ova raznolikost i bogatstvo ponude omogućava vlasnicima nekretnina da odaberu idealno rešenje za svaku prostoriju.

Pa da pogledamo:


Prozori za dnevnu sobu


U dnevnoj sobi se preporučuje unos veće količine svetlosti, tako da se preporučuje da prozori budu što je moguće veći. Veliki prozori omogućavaju i bolji pogled prema vani. U obzir dolaze klizni prozori ali i klasični, krilni.

Dizajneri eneterijera podvlače da pri biranju prozora treba uzeti u obzir nameštaj i njegov raspored u dnevnoj sobi. Prozori ne smeju da smetaju u obavljanju dnevnih aktivnosti.

Na primer, ako imate sto ili garnituru za sedenje ispred prozora, onda krilno otvoranje kod prozora može da smeta. Ili, ako imate malu decu koja se igraju ispod prozora, treba da obratite pažnju da se ne udare dok je on otvoren. U ovakvim slučajevima bolje rešenje su klizni ili prozori sa vertikalnim otvaranjem i zatvaranjem.


Prozori za kuhinju

I za kuhinju je preporučljivo da prozori budu veći. Tako nećete morati da uključujete svetla dok spremate obroke. Najbolja opcija je da ih bude dva ili tri manja na različitim zidovima, ili jedan veliki od poda do tavana (francuska vrata), naravno ako je to izvodljivo.

Ako je kuhinja manja, preporučljivo je vertikalno otvaranje i zatvaranje kako krila ne bi smetali dok radite.


Prozori za kupatilo


Po pravilu prozori na kupatilima su manji pošto nije potrebna veća količina svetlosti. Današnje novogradnje i nemaju kupatilske prozore, što je velika šteta. Ni jedan sistem za ventilaciju ne može da izbaci vodenu paru posle kupanja kao široko otvoreni prozor.

Ako ste među onim srećnicima koji imaju prozore na kupatilu, onda morate da se pobrinete za svoju intimnost. Obično se na kupatilske prozore montiraju zamagljena, mat stakla kroz koja ne može da se vidi unutrašnjost. Zbog velike količine vlage, preporučuju se prozori sa PVC ramovima koji su veoma izdržljivi na vlagu.


prozor u dnevnoj sobi

Prozori za spavaću sobu


Za spavaće sobe je potrebno napraviti kombinaciju unosa veće količine svetlosti, umirujućeg ambijenta i privatnosti.

Preporuka dizajnera eneterijera je imati više prozora, tri ili četiri manja krilna prozora ili dva manja s strane, a jedan veći u sredini, itd. U obzir dolaze i klizni prozori, posebno ako spavaća soba izlazi na balkon ili francusku terasu.

Važno je da spavaća soba ima dobru akustičnu izolaciju, a za to su najbolji prozori sa dva ili čak tri staklena panela.


Kako odabrati adekvatne prozore


Planiranje kakve prozore nabaviti počinje još pre nego što počnu građevinski radovi. Vlasnik treba da ima u glavi raspored soba, na kojoj su ekspoziciji, spratu. Osnovna načela pri izboru prozora su sledeća:
  • Utvrdite pravac ulaska sunčeve svetlosti i dužinu insulacije u svakoj sobi.
  • Zimi vam je potrebna veća količina svetlosti, leti manja.
  • Ako vam je dnevna ili radna soba na severnoj ekspoziciji trebaju vam veći prozori
  • Za prostorije na južnoj ekspoziciji morate da mislite kako ćete da smanjite količinu svetlosti, pošto leti može da vam bude prevruće. Na te prozore obavezno montirajte roletne ili tende koje su veoma efikasne u sprečavanju ulaska “viška” sunčeve svetlosti.
  • Ako želite više svetlosti uz istovremeno čuvanje privatnosti, odaberite prozore sa zatamnjenim staklima. Ovi prozori propuštaju svetlost i pogled prema vani, ali ne i prema unutra

Završna reč


Odluka kakvi prozori su najbolji za vaš dom nije ni malo laka. Ako ne možete sami da odlučite, pogledajte kakve prozore imaju vaši susedi.

Izbegavajte da kupujete iste prozore za svaku prostoriju, iako je tako lakše i jeftinije. Dobro razmislite pogledajte ponude i odaberite one koje vam najviše odgovaraju.

Slike https://www.pexels.com/photo/empty-bedroom-for-rent-7546638/
         https://www.pexels.com/photo/architecture-chairs-contemporary-curtain-265795/

Нема коментара:

Постави коментар