Странице

петак, 19. август 2022.

Održavanje tek kupljene nekretnine

kupovina novog stana


Konačno ste uspeli da kupilte stan ili kuću. Čestitamo! Kupovina nekretnine je velika stvar, koja se većini ljudi dešava jednom u životu. Sam proces kupovine je mukotrpan, radi se o ogromnoj investiciji, sa mnogo neizvesnosti.

Ali, nije kraj, toj nekretnini je potrebno kvalitetno i redovno održavanje.

U nastavku je naš mali vodič kako da se brinete o vašoj novokupljenoj nekretnini.


Čuvanje dokumenata


Veoma je važno da posedujete sva dokumenta koja su u vezi sa kupovinom vaše nekretnine - ugovor o kupoprodaji (najvažnija stvar), sva rešenja, ugovori, odluke koja predstavljaju dokaz o legalnosti objekta, računi i dokazi o izvršenom plaćanju, izvodi iz katastra, rešenje notara, sudski spisi, bankarske garancije, dokumenti povezani sa stambenim kreditom i tako dalje, spisak je poduži.
Ova dokumenta se čuvaju ceo život i duže od njega, predaju se naslednicima i moraju da budu u dobrom stanju.
Najbolje je da se čuvaju u posebnom registru, na sigurnom mestu od vlage i prljavštine, van domašaja dece, ljubimaca i radoznalih očiju.

Nije obavezno, ali preporučuje se čuvanje evidencije o obavljenim radovima na održavanju i renoviranju stana, račune, garancije i uputstva za nameštaj, belu tehniku i ostale uređaje u kući.

Kada smo već kod dokumentacije, ne zaboravite da promenite adresu u starim dokumentima.


Upoznajte se sa novim komšijama

Biti u dobrim odnosima sa komšijama ima veliki uticaj na kvalitet života. Nemate bližeg od prvih komšija, oni se briu o vašem stanu,  vi se brinete o njihovom. Pre nego što počnete sa radovima, obiđite komšiluk, upoznajte se, popričajte malo, budite nasmešeni i prijateljski raspoloženi. Pozitivan prvi utisak i prijateljski gestovi su veoma važni.


Renoviranje


Većina novopečenih vlasnika koji su kupili starogradnju, odlučuje se na renoviranje. Šta će sve da se renovira, zavisi od stanja nekretnine, raspoloživog budžeta i želja i potreba novih stanara. Lista radova može da uključuje zamenu ili popravku instalacija, rušenje i pregrađivanje zidova, zamenu stolarije, p
ostavljanje novih pločica u kupatilu, gletovanje i moleraj zidova, zamena parketa, itd.

Zdravo razumsko razmišljanje kaže da pre uselenja treba da se uradi što je moguće više radova na renoviranju, farbanju, popravki, čišćenju. Kada se jednom uselite, biće teže da se kopa, buši, hiltuje.

Zamena brava 

Važna mera bezbednosti koja može da se uradi i pre renoviranja. Ako ste na prizemlju, i još u problematičnom kraju, razmislite o postavljanju rešetki na prozorima i terasi.

renovirano kupatilo

Održavanje nekretnina


Nekretnine treba redovno i kvalitetno da se održavaju. U protivnom stalno će nešto da vam se kvari, kvalitet življenja neće biti na optimalnom nivou.

Ove stvari moraju da se rade barem jednom u godini:
  • Pregled prozora. Ako osetite promaju u kući kao i povećanje računa za grejanje, treba da pregledate stolariju. Dihtunzi oko prozora i vrata prvi gube svoju elastičnost i moć zaptivanja. Pre početka hladnog vremena, proverite ih, i ako treba zamenite ih. Ako je stolarija stara zamenite je novom. Nemojte da štedite, dobri prozori i vrata brzo će vam vratiti investiciju.
  • Održavanje ulaza i dvorišta. Beton, behaton, cigla ili drvo zahtevaju stalnu zaštitu i održavanje. Povremeno treba popraviti ulaz, staze koje vode do njega, kao i ogradu oko kuće 
  • Na prozorima i terasi postavite tende ii suncobrane koji će da vas zaštite od jakog sunca
  • Ako imate veće dvorište možete da montirate letnjikovce, bazen ili trambolinu
  • Pregledajte drveće oko vaše kuće, možda ima neko staro, trulo, i slomljeno stablo ili poveća grana koja može da padne na kuću i da je ošteti
  • Redovno proveravajte podrume, tavane, potkrovlja, prostorije koje se retko koriste i kontrolištie da li se u njima skuplja voda, vlaga, buđ, insekti ili glodari
  • Čistite oluke. Sađe i prljavština u olucima smanjuju njihovu propusnost, a mogu i da se zapale. Ako se grejete na drva, morate jednom godišnje da ih očistite

Završna reč


Za kupovinu stana ili kuće se izdvajaju velika sredstva. Najgore što novi vlasnici mogu da urade je da ih prepuste svojoj sudbini i da potpuno zanemare njihovo održavanje.


Slike: https://www.pexels.com/photo/anonymous-lady-stacking-carton-boxes-after-relocation-7203838/
https://www.pexels.com/search/buyng%20new%20apartment/

Нема коментара:

Постави коментар