Странице

субота, 1. април 2023.

Kupovina PVC stolarije

kuće sa PVC stolarijom


Polivinil hlorid (skraćeno PVC) se u velikoj meri koristi u proizvodnji vrata i prozora zbog svoje izdržljivosti, čvrstoće, otpornosti na koroziju i na oluje, kišu, vetar, sneg i led i ostale vremenske nepogode, male težine, velike trajnosti i povoljne cene. Osim toga, PVC stolarija ima visoku energetsku efikasnost i zahteva minimalno održavanje.

Ali, ove atribute ima samo kvalitetna stolarija koja dolazi od renomiranih i odgovornih proizvođača. Tržište PVC stolarije je veoma konkurentno, postoji mnogo kompanija koje se bave izradom prozora i vrata od PVC-a, pa je dosta često kupcima teško da izaberu kome da ukažu poverenje.

Za one neodlučne donosimo najznačajnjih 6 faktora koje treba obavezno uzeti u obzir pri kupovini kvalitetne PVC stolarije.


1. Kvalitet


Treba kupovati samo onu stolariju koja je proizvedena korišćenjem kvalitetnih sirovina i najnovijih tehnologija. Samo tada kupci mogu da budu sigurni da njihovi prozori i vrata neće promeniti svoju konsistentnost, boju, oblik i sjaj i nakon nekoliko decenija upotrebe.

Treba voditi računa o sledećem:
  • da ramovi imaju više komora (5, 6 pa i 7) i standardnu debljinu zidova,
  • profili su dobiveni procesom koji se zove ekstruzija, a na uglovima su spojeni korišćenjem tehnologije toplotnog ili hemijskog zavarivanja,
  • dvostruki ili trostruki stakleni paneli sa Low-E premazom
  • između stakala da se nalazi ispuna vazduha, argona ili nekog drugog inertnog gasa,
  • okov i silikonski zaptivači moraju da budu najvišeg kvaliteta
  • prozori i vrata da se prodaju kompletno sa roletnama, komarnicima, zaštitnim rešetkama...

2. Široka ponuda i mogunost personalizacije proizvoda


Jedna od glavnih prednosti PVC prozora i vrata je ta da mogu da se proizvode u skoro svim dizajnima veličinama, bojama, stilovima i oblicima. Prodavci moraju da ispune sve zahteve kupaca - od jednostavnijih rešenja pa sve do nasuptilnijih.

Personalizacija znači izrada i prilagođavanje proizvoda prema zahtevima kupca. Dobri prodavci kvalitente stolarije u svojoj ponudi nemaju samo standardizirane prozore i vrata, nego i mogućnost da ispune njuhove specifične želje i potrebe.

Znači, kada kupac poseti izložbeni salon, u ponudi mora da vidi širok dijapazon svih mogućih vrsta i tipova vrata i prozora. Ako je izbor sužen, treba pogledati druge kompanije.


3. Kompletna usluga


Kada se kupuje stolarija, treba planirati unapred i gledati malo u budućnost. Nije dovoljno što brže kupiti to što vam treba ili vam se na prvi pogled najviše svidi. Kao i druge kapitalne investicije i ovu kupovinu treba ispratiti neko vreme. Veoma je važno odabrati firmu koja nudi kompletnu uslugu – demontažu i odvoženje stare stolarije, isporuku i ugradnju nove, redovno servisiranje, kao i postprodajne usluge.

Od proizvođača se zahteva:
  1. da ima sopstvenu proizvodnju, i
  2. da ima obučene radnike i timove za održavanje koji su dežurni i dostupni 365 dana u godini

PVC stolarija

4. Sigurnost


Sigurnost i bezbednost su glavna briga i neophodan kriterijum za svaki proizvod ili uslugu, a posebno je važna kod stolarije.

Od vrata i prozora se očekuje da budu jaki, da ne mogu lako da se slome i saviju, da su brave i okov otporni na provale (najbolje da imaju sistem zaključavanja sa više tačaka). Ako je potreban još veći stepen bezbednosti, treba tražiti ojačane PVC ramove sa ugrađenim metalnim polugama, i metalnim rešetkama na prozorima.


5. Visoka termo i akustična izolacija


Danas je energetska efikasnost veoma važna. Generalno stepen energetske efikasnosti PVC stolarije je dosta veliki, ali 
varira kod zazličitih proizvoda. Prozori i vrata koji imaju najbolju termo i akustičnu izolaciju su najskuplji, ali ovde ne treba štedeti, zato što će se početna investicija veoma brzo vratiti preko daleko manjih računa za grejanje i hlađenje objekta.


6. Ekološka prihvatljivost


Polivinil hlorid je veoma zahvalan materijal za recikliranje. Može da se reciklira u nekoliko ciklusa (iako se sa svakim ciklusom kvalitet pomalo gubi), tako da su deponije puni odbačenih proizvoda stvar prošlosti. Ako ste ekološku svesan kupac, PVC stolarija je odličan izbor.


Završna reč


Za naše uslove nabavka stolarije predstavlja veliku investiciju koja zahteva veliku pažnju šta i gde se kupuje. PVC prozori i vrata imaju svoje prednosti, ali treba znati da na tržištu postoji širok dijapazon proizvoda različitog kvaliteta. Odabrati najbolje prozore i vrata ponekad nije nimalo lako. Nadamo se da će vam ova naša 6 indikatora pomoći u izboru.

Slike https://www.pexels.com/search/doors%20nad%20windows/

Нема коментара:

Постави коментар