Странице

петак, 28. април 2023.

5 trendova za eksterijere u 2023

lepo sredjeno dvorište
Eksterijeri toliko mnogo govore o karakteru, preferencijama i stilu vlasnika nekretnina. Na primer, svetle boje otkrivaju njegov životni optimizam i radost, dok su tamnije znak ozbiljnosti i suzdržanosti. Moderni stil uređenja oko kuće ukazuje na njegova savremena shvatanja i ideje, dok umetnički detalji, postavke i skulpture u dvorištu otkrivaju interes za umetnost, Uredno i održavano dvorište znači da vlasnik ceni red i organizaciju, dok zapuštena okolina kuće ukazuje na nemarnost i nedostatak brige za okolinu.

Najnoviji trendovi u uređenju eksterijera omogućavaju vlasnicima da njihova dvorišta izgledaju moderno i atraktivno, da se povežu sa prirodom, da od svojih dvorišta stvore oaze u kojima će moći da uživaju i da se opuste, ali i da znatno povećaju vrednost svoje nekretnine.

Iako ne insistiramo na strogom praćenju trendova, u produžetku vam donosimo neka od najpopularnijih u 2023 godini.


1. Bašte, travnjaci, žive ograde i zelene površine


Zelenilo oko kuće je stalno u modi i u trendu. Ali, posledice globalnog zagrevanja, sve duži periodi suša, sve manje kišnih dana, zime bez snega, i veoma vrela leta otežaju navodnjavanje i održivo održavanje cveća, travnjaka i sadnica. Nećemo reći da treba odbaciti zelene površine i popločati celo dvorište, ali treba imati u vidu potrebu od štednje vode, koja je postala veoma vredan resurs.

Za dvorište treba birati biljke koje ne zahtevaju previše vode i koje dobro podnose visoke temperature i dugačke toplotne talase. Leje sa cvećem treba prekriti malčom koji štiti zemjište od isparavanje vode.

Kada smo već kod zelenih površina, ne treba zaboraviti ni baštensku rasvetu. Usmereni reflektori i druga ukusno odabrana rasvetna tela treba da ističu detalje na fasadi i u dvorištu.


baštenska rasveta

2. Fasada i ulazna vrata


U 2023 za fasade se koriste nežne i pastelne boje: krem, bela, bež, svetlo zelena. Dozvoljena je i upotreba malo jačih boja (crvena, ljubičasta, narandžasta) kako bi se naglasili uglovi, erkeri, prozorski kapci i drugi delovi fasade.

Ulazna vrata je od masivnog drveta u smeloj i izražajnoj bolji. To može da bude klasična smeđa, crna ili tamno plava. U trendu su vrata s jednostavnim i modernim dizajnom, s minimalističkim linijama, bez previše staklenih i metalnih detalja.


klizna balkonska vrata

3. Energetska efikasnost


Osim klimatskih promena, savremeni svet je suočen i sa rastom cena energenata. Živimo u vremenu kada je energija skupa i kada treba što racionalnije da se koristi.

Za tu namenu se preporučuje ugradnja energetski efikasne stolarije i fasade (demit fasade, ventilisane fasade), korišćenje stiropora, stirodura i ostalih materijala koji poseduju dobre izolacione karakteristike za potkrovlja, podove i podrume.

Teži se i ka energetskom nezavisnošću tako da se sve više i više instaliraju sunčevi (PV) paneli i baterije koji omogućavaju domaćinstvima da mogu sami da proizvode i skladište električnu energiju.


4. Korišćenje prirodnih materijala


Prirodni materijali kao što su kamen, drvo, cigla, se sve više koriste umesto asfalta, betona, plastičnih materijala. Umešno kombiniranje ovim materijalima stvara osećaj dubine oko kuće i daju nekretnini stil i karakter.


5. Otvoreni prostori


Već neko vreme trend u arhitekturi je spajanje unutrašnjeg i spoljnog prostora i stvaranje veze između prostorija u kući i dvorišta. Koriste se velika klizna balkonska vrata, prozori velikih dimenzija, povećanje prostora za sedenje na otvorenom - terase, letnjikovici i verande koje mogu da se pokriju PVC providnim folijama koje se lako skidaju kada je vreme lepo, zidovi od stakla koji se mogu otvarati, otvaranje velikih ptvora na zidovima i slično.

terasa zagradjena pvc folijom


Nabrojani trendovi za 2023 godinu pomažu vlasnicima nekretnina da stvore atraktivnu, funkcionalnu i ekološki prihvatljivu okolinu koja će poboljšati kvalitet života, ali i povećati vrednost njihove nekretnine.

Нема коментара:

Постави коментар