Странице

петак, 12. мај 2023.

Da li volite svetlarnike na vratima?

ulazna vrata sa svetlarnicima

Stručniji nazivi za ugrađene staklene delove na ulaznim ili unutrašnjim vratima su stakleni umetci ili svetlarnici. Iako mogu da se postave u zasebne ramove i da se otvaraju i zatvaraju, uglavnom su fiksni i integrisani u samim vratima.

Sreću se u svim mogućim dimenzijama, oblicima, dizajnima, stilovima, bojama i kvalitetu. Mogu da budu ugrađeni u drvena, metalna ili PVC vrata. Najčešće su pravougaone forme i nalaze se sa jedne ili obe strane i u gornjem delu vrata. Veličina može da bude na pola, tri četvrtine ili preko cele dužine vrata, kombinacije su beskonačne.

Za njihovu izradu mogu da se koriste sve vrste stakala: jednostavna prozirna, jednoslojna, dvo ili troslojna, obojena, matirana, dekorativna, gravirana, sigurnosna sa ugrađenom metalnom armaturom, gravirana, niskoemisiona, itd. Za nekretnine koje se nalaze u krajevima gde vladaju nepovoljni vremenski uslovi (ali i tamo gde je veća stopa kriminala), ovi svetlarnici su od debljeg i ojačanog stakla koje može da izdrži veće nalete vetra, obilnije padavine snega i kiše, kao i ekstremne niske i visoke temperature.


Prednosti svetlarnika u vratima


Ugrađeni stakleni umetci u vratima imaju sledeće prednosti:
  • Daju poseban šmek i vizuelnu privlačnost kako samim vratima tako i ulazu kuće ili stana
  • Preko njih vlasnik nekretnine prezentira okolini svoj lični stil i ukus
  • Omogućavaju ulazak prirodnog svetla u prostorije
  • Energetski su efikasni zato što se za njihovu izradu koriste savremena niskoemisiona stakla
  • Preko njih (ako se otvaraju) se može vršiti provetravanje hodnika i ostalih prostorija
  • Utiču na veću bezbednost i sigurnost doma, tako što omogućavaju bolju vidljivost ulaza i ukućani mogu da vide ko stoji na vratima
ulazna vrata sa svetlarnicima
Ulazna vrata može još više da se istake ukoliko joj se pored ugrađenih svetlarnika dodaju još neki elementi:


Matirano staklo


Matirano staklo u svetlarnicima na ulaznim vratima se koristi kako bi se prigušilo prejako sunčevo zračenje i zaštitila privatnost ukućana (ono deluje kao svojevrsna barijera koja sprečava ljude da vide unutra), a da se ne izgubi u njenom izgledu, eleganciji i stilu.


Vitraži


Vitraži se izrađuju od obojenog stakla ili staklenih pločica. Proces izrade počinje odabiranjem komada obojenih stakala koja se režu i oblikuju prema željenom dizajnu da bi se zatim međusobno sastavili u sliku ili uzorak. Vitraži stvaraju snažne efekte i predivne vizualne prikaze. Stilovi mogu da variraju, od tradicionalnih do veoma savremenih.


Gravirano staklo


Gravirani stakleni umetci na ulaznim vratima treba da se koriste veoma pažljivo. Oni imaju taj neponovljiv elegantan, rustičan i privlačan izgled, ali ne treba preterivati. Potrebno je da se pronađe prava mera i dizajn koji neće pokvariti ceo doživljaj.


Rasveta


Izgled ulaznih vrata u kojima su ugrađeni stakleni umetci može u velikoj meri da se poboljša umešno postavljanom rasvetom. Za tu namenu mogu da se koriste zidne i plafonske lampe, usmereni LED reflektori i ostala rasvetna tela. Za njihovo postavljanje najbolje je pozvati stručnjake koji će najbolje znati koja jačina svetlosti i koji raspored daju najbolje rezultate.


Dekorativne rešetke od kovanog gvožđa


Dekorativne rešetke od kovanog gvožđa ili aluminijuma preko svetlarnika se koriste kako bi se dobio snažniji estetski efekt, unikatan izgled i dizajn, ali u isto vreme i da se poboljša bezbednost i privatnost objekta.


Umesto završne reči


Da bi u potpunosti mogao da se iskoristi potencijal ugrađenih svetlarnika u ulaznim ili sobnim vratima i postigli maksimalni vizuelni efekti, oni treba da budu u proporciji sa okolinom, prozorima, sa samim vratima, sa fasadom, ukratko sa celim arhitektonskim izgledom kuće.

Ukoliko vlasnici nemaju dovoljno isksutva i nisu sigurni koja kombinacija je najbolja za njihovu nekretninu, savetujemo im angažovanje profesionalnih dizajnera enterijera.

Нема коментара:

Постави коментар