Странице

среда, 31. мај 2023.

Kako ulepšati svoj dom i dvorište

održavanje dvorišta


Održavanje i čišćenje


Da krenemo od najlakšeg najjednostavnijeg i najjeftinijeg načina da se ulepša enterijer i eksterijer kuće ili stanaredovno čišćenje i održavanje. Imaćemo razumevanja za prezaposlene vlasnike koji nemaju ni vreme ni energije za to, ali temeljito čišćenje prostorija, podruma, podkrovlja, dvorišta, bašte, travnjaka i okoline će samo po sebu učiniti da dom izgleda lepo, blistavo i privlačno.

Nema ništa gore od prljavih zidova, nakupljena buđ po čoškovima, zapušenih oluka, opalog lišća, đubreta, plastičnih i ostalih ostataka po dvorištu, nepokošene trave, itd. Ne mora da se radi generalno čišćenje, dovoljno je da se za vikend odvoji koji sat i očisti jedan deo. Ako baš nemate vremena ni snage, možete da unajmite nekog da vam očisti kuću.
staza od behatona u dvorištu

Male promene


Male promene ne koštaju mnogu a imaju veliki efekat na izgled doma i dvorište. Što je najvažnije, može svako sam da ih izvede i nije potrebno zvati majstora.

Na primer, mogu se ofarbati ulazna i unutrašnja vrata, popraviti ograda, promeniti zavese, ugraditi venecijanere, postaviti saksije ili žardinjere, napraviti letnjikovac u dvorištu, pregraditi terasu PVC folijom, i slično.

Ma koliko da su pojedinačno gledano ove promene male i neprimetljive, one se zbrajaju i bez previše muke, gubljenja vremena i novca, izgled će se promeniti nabolje.


Ozelenjavanje dvorišta i terase


Zelenilo, biljke, cveće i travnajaci su isproban metod da se poboljša izgled i stvori privlačna atmosfera. Ko živi u stanu i nema dvorište može da ulepša i ozeleni svoju terasu.

Ozelenjavanje prostora zahteva više vremena i truda nego para. Potrebno je imati osnovno poznavanje fiziologije i anatomije biljnog sveta, kao i malo smisla za estetiku.

Nije dovoljno samo posaditi cveće u saksijama ili u lejama, podići živu ogradu, zasaditi dekorativno žbunje i drveće, ili napraviti travnjak ispred kuće. Zelene površine moraju redovno da se održavaju, zalivaju, okopavaju, đubre, podrezuju, šišaju, voditi računa o zaštiti biljaka od štetnih insekata i bolesti, itd. Prilikom izbora biljaka, potrebno je uzeti u obzir lokalne klimatske uslove.

Za toplije i vlažnije vreme izbor biljaka je drugačiji nego za podneblja gde je malo hladnije. Neka biljke traže mnogo zalivanja, druge uspevaju i u sušnijim uslovima, neke više vole da su na suncu, neke najbolje uspavaju u zaseni. O svemu tome treba da se vodi računa. Ako ne poznajete dobro vrste, možete da se informišete kod hortikulturnih stručnjaka. Kao dodatak zelenim površinama u dvorištu se mogu napraviti staze, ivičnjaci, ako se ima veći budžet može i fontana od prirodnog kamena.

Ako vlasnik nema dovoljno vremena i energije za održavanje zelenih površina možda je bolje da prekrije svoje dvorište behatonskim pločama koje ne zahtevaju previše posla, a isto lepo izgledaju. Njihov izgled se još više može poboljšati ugradnjom baštenske rasvete. 

baštenska rasveta

Nova stolarija


Nova stolarija je malo veća investicija, ali će se vrlo brzo isplatiti. Novi prozori, ulazna i sobna vrata ne samo što će poboljšati izgled, nego imaju veliki uticaj na energetsku efikasnost. Domaćinstvo sa novom stolarijom imaće znatno manje račune za grejanje i zagrevanje prostorija.

Ponekad je za osveženje izgleda dovoljno na prozorima postaviti nove rolete, kapke ili tende.

Završna reč


Svaki stan, kuća i dvorište su odraz karaktera i stila njegovog vlasnika. Ako su zapušteni, prljavi i neodržavani, velika verovatnoća je da su takvi i vlasnici. Uredni, vredni i pažljivi vlasnici će imati i lepa dvorišta i sređene prostorije. Da bi se to postiglo nije potrebno mnogo para, potrebno je uložiti malo truda, vremena i ljubavi.


Нема коментара:

Постави коментар