Странице

субота, 10. јун 2023.

Kako zima utiče na ulazna vrata?

kucica pored jezera zimi


Zimi je hladno, vlažno, pada sneg, javlja se led, ali ipak za mnoge ljude ona je prelepo godišnje doba u kome uživaju.

Ali, zima je takođe i godišnje doba koje može da bude veoma teško i izazovno za naše domove, a posebno za ulazna vrata koja su prva na udaru. Usled dejstva oštrih ziskih uslova, niskih temperatura, mraza, vlage i snega, na njima može da se javi kondenzacija, buđ, trulenje, pojava manjih ili većih pukotina i oštećenja, korozije na okovu i metalnim ramovima, krivljenje, propadanje materijala, itd.


Najčešći problemi na ulaznim vratima koji se javljaju zimi


Krivljenje


Ovaj problem je veoma čest kod drvenih ulaznih vrata. Niske temeprature izazivaju stezanje drveta (i drugih materijala, ali posebno je izraženo kod drveta). Kada dođe proleće i leto i temperature porastu, javlja se suprotan efekt, drvo počinje da se širi.

Ovo naizmenično stezanje i širenje uzrokuje promenu oblika i krivljenje vrata. Ona više ne funkcionišu kako treba, zaglavljuje se pri otvaranju i zatvaranju, šarke mogu da se olabave, oštećuje se i pod ispod vrata. Zbog pukotina koje se pojavljuju između okvira i krila, gubi se toplota koja “curi” kroz njih, smanjena je energetska efikasnost, kao i bezbednost doma.


Kondenzacija


Zimi kada su prostorije zatvorene, na staklenim površinama može da se skuplja vlaga. To se najčešće dešava na prozorima, a ako ulazna vrata ima staklene panele onda i na njima. Vlaga je štetna i treba da se što pre skloni kako ne bi oštetila zidove i ostale delove vrata. Na metalnim delovima (šarke, brave, kvake) ona prouzrokuje pojavu korozije.

Najbolji lek protiv kondenzacije je provetravanje. Kada je napolju suvo vreme, vrata i prozore treba otvoriti kako bi se napravila promaja i izbacila vlaga iz prostorija. Ako je napolju previše hladno i ne može se provetravati, kapljice vode treba da se obrišu suvom krpom.


Buđ


Direktna posledica kondenzacije i vlage u prostorijama je pojava buđi. Buđ je veoma štetna iz nekoliko razloga:

Zdravstveni problemi – izaziva alergije i iritacije dišnih puteva i očiju, kašalj, kijanje, pojavu simptoma astme.

Oštećenja na vratima – materijal od koga su izrađena ulazna vrata pod dejstvom fermenata koje ispušta buđ, propada, truli i gubi svoja svojstva. Na krilu i ramovima se pojavljuju tamne ili svetlije mrlje (u zavisnosti od vrste gliva mogu da budu od svetlo žućkaste, pa sve do tamno zelene i crne boje) koje narušavaju njen izgled i koje je teško ukloniti. Ukoliko vlasnik planira prodaju svoje nekretnine, onda buđ na ulaznim vratima će sigurno smanjiti interes kod potencijalnih kupaca.

Pojava neugodnih mirisa – neke vrste buđi uzrokuju pojavu specifičnih mirisa (tačnije rečeno smrada) ustajalosti i vlažnosti.

Prevencija od pojave buđi je redovno održavanje i kontrola vlažnosti u prostorijama. Kada se primete i najmanji tragovi gljive, treba odmah pristupiti njenom eliminisanju dok se još nije razvila. Što se više proširi, to će biti teže skloniti je. Postoje specijalna sredstva za uklanjanje buđi, ali dobro je i sirće rastvoreno u toploj vodi.


Kako smanjiti uticaj zimskih uslova na ulazna vrata?


Dobra izolacija će uveliko smanjiti uticaj niskih zimskih temperatura, kao i povećane vlažnosti u vazduhu, snega i leda. 

Pre dolaska zime treba obavezno proveriti da li ulazna vrata dobro dihtuju, da li su se pojavila oštećenja i pukotine (i najmanje pukotine su veoma opasne). Ako jesu, moraju se zatvoriti silikonom ili izolir trakom. Oštećene delove treba odmah zameniti.

Redovno čišćenje snega i leda koji se skuplja ispred vrata. Ako se na ulazu zadržava voda, treba hitno da se osuši kako se ne bi zamrzla tokom ledenih noći.

Postavljanje nastrešnice ili tende iznad ulaznih vrata zaštiti će je od padavina.


Završna reč


Zimi najviše stradaju ulazna vrata koja su izrađena od drveta. Kod metalnih se javlja korozija, rđa i kondenzacija, dok se sa oštrim zimskim uticajima najbolje nose ulazna vrata od PVC-a. Ako se vaša kuća ili stan nalaze na područjima gde vlada oštra i duga zima, razmislite koja ćete ulazna vrata nabaviti.

slika https://www.pexels.com/search/winter%20nad%20house/

Нема коментара:

Постави коментар