Странице

петак, 30. јун 2023.

Kako povećati vrednost nekretnine

kuća sa sredjenim dvorištem

Vrednost nekretnine zavisi od mnogo faktora, njenog stanja, lokacije, spratnosti, starost i stepena održavanosti, veličine i broja prostorija, stanja na tržištu nekretnina, itd.

Ali, svaki dobar agent za nekretnine zna da postoje neki postupci koji mogu da povećaju njenu vrednost. Da vidimo šta oni preporučuju:


Izgled eksterijera


Ukoliko prodajete kuću ili stan, obratite pažnju na izgled spoljašnosti. Pristojno održavana fasada, sveže ofarbani zidovi, uredno i sređeno dvorište sa popločanim stazama, pokošenim travnjacima i održavanim biljkama, dobro odabrana i postavljena spoljašna rasveta, i slično, mogu značajno da utiču na potencijalne kupce.


Unutrašnje uređenje


Posle spoljašnog izgleda, na redu su sređenost i izgled unutrašnjih prostorija. I tu ima prostora za pobolšanja koja će podići cenu. Preporučujemo angažovanje profesionalnog dekoratera. Oni imaju znanje i talenat i mogu u velikoj meri da transformišu i poboljšaju izgled enterijera kako bi se dobio lep i sofisticiran izgled koji privlači kupce. Dekorater enterijera će preporučiti pravu boju zidova, vrste i veličine tepiha, zavesa, da odaberu najbolji nameštaj, da predlože postavljanje dekorativnih elemenata ili umetničkih dela.

osvetljana kuća

Renoviranje kuhinje i kupatila


Kuhinje i kupatila su ključne prostorije koji svaki kupac pažljivo gleda i koje verovatno najviše utiču na vrednost nekog doma.

Kupovina kuhinjskih aparata, zamena radnih površina, dodavanje modernih ormarića, poboljšanje rasvete (posebno obratiti pažnju na LED trake) će dati svež i privlačan izgled kuhinji.

Što se tiče kupatila, preporučuje se postavljanje novih pločica, zamena starih sanitarija, lavaboa, WC šolje, tuš kabine, kade. Dodavanjem nekih luksuznih detalja, poput hidromasažne kade, može znatno da se poveća cena.


Povećanje energetske efikasnosti


Investiranje u energetsku efikasnost se uvek isplati. Instaliranje energetski efikasnih prozora, izolacija zidova, podova i tavanica, ugradnja solarnih panela, poboljšanje sistema za grejanje i hlađenje, smanjuje potrošnju energije, što utiče i na krajnju cenu.


Nova stolarija


Kada smo kod izolacije, stolarija je veoma bitna. I ne samo za energetsku efikasnost, već i sam izgled nove stolarije - lepa i sigurna unutrašna i ulazna vrata, PVC prozori sa dvostrukim ili trostrukim zastakljivanjem - privlači kupace i povećava vrednost kuće ili stana.

lepo sredjen enterijer stana

Ulazna vrata


Ulazna vrata su odgovorna za prvi utisak. A dobar prvi utisak, to znaju svi agenti nekretnina, je od neprocenjivog značaja. Ako postavite kvalitetna ulazna vrata, kupci će biti sigurni da će trajati nekoliko decenija i da ne moraju da ih skoro menjaju. Najcenjenija su vrata od punog drveta kojima je dodato dekorativno staklo i koja su ojačana metalnim umetcima, kao i bravama koje se zaključavaju na više tačaka i koje je skoro nemoguće provaliti.


Prozori


PVC prozori su najbolji izbor zato što su izdržljivi (mogu da izdrže sve vremenske nepogode), ne krive se i ne pucaju, mnogo su laki za održavanje (ne treba da se farbaju svake godine, sve što je potrebno je s vremena na vreme obrisati ih vlažnom krpom), poseduju veoma velike izolacione karakteristike (posebno ako imaju dvostruko ili trostruko niskoemisiono staklo), ne propuštaju vodu i vlagu, mogu da se recikiraju i što je najvažnije, nisu skupi.

Još veća vrednost se dobija ako se na prozorima nalaze komarnici, roletne i kapci.

Kako funkcioniše dvostruko i trostruko zastakljivanje
Prostor između dva stakla (koji može da bude ispunjen vazduhom ili plemenitim gasom) stvara toplotnu barijeru koja pomaže da hladan vazduh ostane izvan, a topao vazduh u prostorijama. Leti je suprotno, unutrašnjost je hladnija, a napolju ostaje topli vazduh.

Proširenje prostora


Ako je to moguće, treba razmisliti o proširenju stana ili kuće sa dodatnim sobama, kupatilom, terasom, baštom, garažom, pomoćnim prostorijama i slično. Dovoljno je pokriti terasu ceradom ili napraviti letnju baštu.

Slike: AI

Нема коментара:

Постави коментар