Странице

уторак, 15. јануар 2019.

10 razlika između PVC i aluminijumske stolarije


Konačno ste rešili da zamenite svoje dotrajalu stolariju. Postavlja se pitanje koju vrstu odabrati. Imate tri opcije:
  • Aluminijumska
  • PVC
  • Drvena stolarija


Sa dužnim poštovanjem, u ovom tekstu nećemo razmatrati drvenu stolariju, fokusiraćemo se na 10 glavnih razlika između PVC i aluminijumskih prozora i vrata, razlike koji imaju uticaja na vaš izbor:

PVC stolarija

1. Životni vek aluminijumske i PVC stolarije


Prozori i vrata od aluminijuma su veoma izdržljivi i dugo traju, ali izdržljiva je i PVC stolarija. Ipak aluminijumska stolarija ima duži rok trajanja, oko šezdeset godina, dok je životni vek PVC stolarije  trideset godina do četrdeset godina. Znači, po ovom pitanju mala prednost ide na strani aluminjumske stolarije. 

2. Cena


Aluminijumska stolarija je dosta skuplja za razliku od  PVC-a. Od svih vrsta stolarije, PVC je najeftinija. Ukoliko morate da budžet držite pod kontrolom, onda definitivno idite na PVC stolariju. To što je ona jeftina, ne znači da je kvalitet loš, samo morate da imate dobre informacije da ne biste kupili škart (koga ima na tržištu).

alu stolarija

3. Da li su energetski efikasniji aluminijumski ili PVC prozori i vrata?


Izolacione karakteristike PVC stolarije su veoma visoke i definitivno po ovom pitanju je ona bolja opcija. Aluminijumska stolarija pokušava da drži korak preko ugradnje takozvanih termo prekida, ili kombinacija drvo-aluminijum, PVC-aluminjum, itd, ali na kraju, i po ovom pitanju prednost ima PVC. 

4. Šta je ekološki prihvatljivije?


Ne može da se eksplicitno da se kaže obe ove vrste stolarije ugrožavaju životnu sredinu, ali ipak smatra se da je aluminjumska stolarija za nijansu bolja u tom pogledu. Kod PVC-a, kao i kod svih ostalih plastičnih predmeta postoji problem šta posle njihove eksploatacije. Kod aluminijuma, ovo nije tako izraženo. Vrata i prozori od aluminjuma mogu lakše da se recikliraju, dok kod PVC-a to ide malo teže.

PVC stolarija

5.  Ko ima bolju zvučnu izolaciju?


I po ovom pitanju PVC stolarija je bolja od aluminijumske. Aluminijumski prozori i vrata imaju veoma malu zvučnu izolaciju (metali vrlo dobro prenose zvučne zalase).


6. Izdržljivost i jačina?


Izdržljivost je jedna od glavnih briga prilikom izbora vrata i prozora, a u tom kontekstu i aluminijska i PVC stolarija dobro stoje. Ako se gleda po prirodi materijala, aluminijum je metal i on je čvršći i izdržljiviji na razne spoljne i unutrašnje sile i uticaje, ali moderni PVC prozori i vrata imaju na sredini ojačanje od čelika, tako da ni oni ne zaostaju u ovoj kategoriji. Zaključak - aluminijska stolarija je ipak jača ali je i skuplja, dok PVC ne zaostaje mnogo, ali je daleko jeftinija. Tako da konačan sud ostaje na ličnim željama i potrebama kupca.


7. Koji prozori ili vrata imaju bolje okvire (profile)?


Ramovi (profili) kod aluminijumskih vrata i prozora su veoma tanki, pošto je aluminijum metal ikoji je veoma čvrst i izdržljiv u odnosu na PVC. Zbog toga je ukupan izgled aluminijumskih vrata veoma elegantan i otmen.

 
aluminijumska stolarija


8. Šta je modernije, aluminijumski ili PVC prozori?


Po ovom kriterijumu možemo da kažemo da je nerešeno. Obe vrste mogu da se proizvedu u svim bojama, oblicima i stilovima. sve zavisi od arhitekte i od vašeg ličnog ukusa.


9. Otpornost na koroziju?


PVC prozori i vrata su otporni na koroziju, na trulež, napada insekata i mogu izdržati sve klimatske pojave i nepogode, dok je aluminijum veoma sklon koroziju i pojavljivanju rđe. Jasna prednost na strani PVC-a.


10. Održavanje


PVC prozori i vrata skoro da i ne traže održavanje, dok je kod aluminujmske stolarije ona potrebna i skoro neophodna.



Zaključak:


I aluminijumska i PVC stolarija su odličan izbor, tako da izbor zavisi od specifičnih i ličnih zahteva, budžeta i potreba svakog kupca. 



1 коментар: