Странице

четвртак, 18. фебруар 2021.

Kratak istorijat prozora


Prozori su jedan od najvažnijih elemenata u jednoj kući i zgradi. Imaju više uloga, najvašnije su:

  • pomažu u termo i akustičnoj izolaciji
  • zaštita od atmosferskih uticaja (kiša, sneg, hladnoća, vetar,...)
  • regulišu propuštanje sunčeve svetlosti,
  • učestvuju u regulisanju provetravanja i prirodne ventilacije
  • imaju estetsku ulogu
Istorija prozora je istovremeno i istorija arhitekture, a njihov dizajn je evoluirao paralelno sa napretkom arhitekture ali i napretkom materijala od kojih su pravljeni ramovi, stakla i okov.

Prozor iz srednjeg veka - gotski stil

Praistorija


Od naših najranijih vremena potreba za svetlošću bila je vrlo važna. Prva staništa nisu imali nikakve otvore preko kojih bi svež vazduh i svetlost ulazile u pećinu. 

Puštanje svetlosti u pećinu omogućilo je prvim ljudima da bolje obavljaju svoje zadatke, diktirajući njihov dnevni ciklus – što je od vitalnog značaja za ljudsko blagostanje i emocionalno zdravlje.


Srednji vek


Do 16-og veka, većina prozora bila je od kamena ili od drveta bez stakala, pokriveni tkaninom, papirom, životinjskom kožom ili čak tankim listovima roga. Retki ostakljeni prozori su bila ustvari mala staklena okna postavljena u rešetkama od olovnih letvi.

U 16-om veku dolazi veći stepen prosperiteta društva i do porasta upotrebe ostakljenih prozora koji su postali veći.

Bogatija domaćinstva su koristila veličinu prozora kao sredstvo za prikazivanje svog bogatstva, dok su ostakljeni prozori još uvek bili retki u manjim, skromnijim kućama.

17 vek je vreme renesanse koja je imala snažan uticaj i na oblik i veličinu prozora. Prozori su imali veću visinu od širine, a okna su bila podeljena na 4 dela. Ramovi su drveni i tanji a staklo je postavljeno u ravni sa spoljnom stranom prozora - omogućavajući veće zastakljene površine sa manje vidljivim okvirima. U ovom veku se prvi put koristi krilo prozora

Tokom 18-og veka dizajn krila je evoluirao, a ramovi i rešetke koje su držale staklo su postali još tanji.

19 vek je sa sobom doneo napredak u izradi stakla, što je značilo da je veličina prozora takođe počela da raste. Otkrivanje tehnike izrade pločastog stakla značilo je da je potrebno manje rešetki da drže staklo. Poboljšana tehnologija proizvodnje stakla je dovela i do toga da su zastakljeni prozori sada pristupačniji i za “obične” ljude, a ne samo za vladajuću klasu.

U 20-om veku dešava se dalji uspon modernističkog dizajna prozora, koji je pojednostavljen „oštar“ i funkcionalan.



istorija prozora
Prozor srednji vek

Savremeni prozori - materijali i vrste zastakljenja


Današnji prozori su dizajnirani sa fokusom na energetsku efikasnost. Koriste se razni materijali za ramove i više vrste zastakljenja u zavisnosti od klime i namene prozora kao i preferencije i stila vlasnika nekretnina.


Prozorski ramovi


Za prozorske ramove se koriste sledeći materijali:


Drvo

Drveni okviri se koriste vekovima, imaju lep izgled i pružaju prilično pristojnu termo izolaciju. Međutim, drvo ima tendenciju da se skuplja i širi a pod dejstvom vlage bubri i krivi se što može dovesti do problema.

Isto tako, drvo zahteva veliko održavanje i redovno farbanje, što poskupljuje eksploataciju prozora.



Polivinil hlorid (PVC)

PVC ramovi su otporniji na vlagu od drveta, energetski su efikasni i ne zahtevaju farbanje, a od održavanja je potrebno samo povremeno ih obrisati od prljavštine i prašine.

Ramovi od PVC-a su napravljeni od komora koje se mogu ispuniti vazduhom, argonom ili nekim drugim plemenitim gasom što pospešuje njihove izolacione karakteristike.


Aluminijum

Prednost aluminijumskih i drugih metalnih prozora je što su lagani, veoma jaki i praktično ne zahtevaju održavanje.

Loša strana im je loša toplotna izolacija. Zbog toga prozori sa okvirom od aluminijuma moraju imati termičke prekide - plastične trake postavljene između okvira i krila.


Zastakljivanje


Vrsta zastakljivanja koje se koristi za prozore zavisi od: klime, orijentacije prozora, dizajna zgrade, potreba i želja vlasnika, itd.

Postoje sledeća zastakljivanja:


Dvoslojni ili troslojni stakleni paket

Radi se o sistemu od dva ili tri staklene ploče koja su hermetički zatvorena. Između njih se stvara izolacioni vazdušni prostor. U ovaj prostor se može ubaciti i plemeniti gas (najčešće argon) koji pruža vrhunski otpor protoku toplote.


Zatamnjena i reflektujuća stakla

istorijat prozora
Savremeni prozor
Zatamnjena stakla smanjuju koeficijente prolaska sunčeve toplote, propustljivost svetlosti i odsjaj, međutim ne povećavaju energetsku efikasnost prozora.

Zatamnjeno staklo mora da bude biti termički obrađeno - mogu se dodati unutrašnji slojevi stakla i naneti posebni premazi na staklo kako bi se smanjio toplotni stres, koji može da dovede do lomljenja stakla.

Negativna strana zatemanjenog stakla je što sa aposorbcijom toplote blokira i sunčevu svetlost


Reflektujuće staklo ima na površini tanku metalnu prevlaku koja pomaže u kontroli solarnog dobitka toplote, tako što odbija deo svetlosti.

Reflektujuće staklo blokira više svetlosti nego toplotu, i koristi se u prozorima koje imaju posebne primene u zaštiti od UV svetlosti.


Low-E staklo (niskoemisiono staklo)

Ova stakla na površini imaju veoma tanak premaz koji kontroliše prenos toplote. Na ovaj način se dobija veoma velika energetska efikasnost i male vrednosti U-koeficijenta.

Ovi premazi se mogu nanositi tokom proizvodnog procesa ili naknadno na već ugrađene prozore.

Mogu da traju oko 10 do 15 godina i mogu da filtriraju i do 70% toplote koju obično propuštaju standardna stakla, a da ne blokiraju količinu svetlosti koja ulazi u unutrašnji prostor.


Inteligentno zastakljivanje

Današnje IT tehnologije pružaju mnogo mogućnosti.

Na primer, neke vrste pametnih stakala reaguju na uslove okoline, i automatski se prilagođavaju intenzitetu sunčeve svetlosti.

Drugi prozori mogu u roku od nekoliko sekundi da pređu iz prozirne u potpuno neprozirne pružajući po potrebi viši nivo privatnosti.

Postoje i inteligentna stakla koja ublažavaju buku, pružaju veću bezbednost i sigurnost, otpornost na vatru, ublažavanje kondenzacije, imaju mogućnost samočišćenja, mogu da proizvode električnu energiju, itd.


Umesto zaključka


Iz ovog veoma kratkog istorijskog pregleda može se videti koliko su prozori napredovali. Put je išao od običnog zatvaranja otvora na pećini ili primitivnoj kući, pa do današnjih veoma sofisticiranih prozora. Za očekivati je njihova dalja evolucija, zato što su prozori bili i ostali veoma važan deo građevinarstva i ljudskog življenja.

3 коментара:

  1. Sve se menja pa i klima treba se znati prilagoditi novim uslovima.Ko zna sta nas sutra ceka mozda cemo morati da menjamo sistem gradnje kuca i zgrada.

    ОдговориИзбриши
  2. Da mogu, vratila bih se u renesansu. :) volim arhitekturu, a ovi savremeni stilovi su mi nezanimljivi.

    ОдговориИзбриши
  3. Veoma informativan tekst. Bilo bi lepo da ima malo više slika. Nisam ni znala za sve ove vrste. A prozori i vrata jesu najažniji delovi svake građevine.

    ОдговориИзбриши