Странице

четвртак, 18. октобар 2018.

9 ideja oko renoviranja i adaptacije stambenog prostoraKada radite renoviranje i adaptaciju, bilo da se radi o novom tek kupljenom stanu, ili u stanu u kome već živite a hoćete da napravite manje ili veće promene, potrebno je da imate vizuju i da znate šta hoćete.

Pročitajte ovih 9 saveta i ideja:


 1. Srušite nepotrebne zidove


Nemojte da se plašite da rušite zidove koji vam se ne uklapaju u vašu koncepciju stanovanja (osim ako nisu noseći). Rušenjem zidova proširujete sobe, otvarate prostor i ostavljate mogućnost da ponovo pregrađujete u skladu sa vašim potrebama i željama.

Kod rušenja zidova treba biti pažljiv da se ne sruši noseći zid i da se ne prekinu instalacije. Veoma je korisno imati precizne građevinske planove tako da znate šta ima u zidovima.

kuhinsko ostrovo
Kuhinjsko ostrovo

2. Otvorite kuhinju


Kod stare gradnje, (i kod nekih novijih stanova) čest je slučaj da kuhinja bude mala i zagrađena sa svih strana. Savremeni čovek voli otvorene kuhinje koje predstavljaju je centar svih aktivnosti u stanu, i gde se okupljaju svi stanari i njihovi gosti. Otvaranjem kuhinje dobićete veći prostor i savremen izgled.  Posebno su atraktivni takozvana kuhinjska ostrova locirani na sredini kuhinje. Mala nezgodacija kod ovih ostrova je potreba premeštanja instalacija.

Da bi kuhinja izgledala još lepša i modernija potrebno je kupiti savremenu belu tehniku, koja osim funkcionalnosti ima lep estetski izgled.Ranije se nije mnogo polagalo računa na dizajn frižidera ili šporeta, važno je bilo da oni rade kako treba. Ali to se promenilo, izgled kuhinjskih elementata i bele tehnike je postao isto tako bitan i oni moraju da se ukolope u enterijeru kuhinje.

adaptacija stana
Rasvetna tela mogu da se rasporede na razne načine

3. Rasveta


Estetika u kuhinji i drugim prostorijama može da se pojača umešnim kombinovanjem i postavljanjem rasvetnih tela (pomoću LED sijalica ili manjih reflektora). Oni mogu da se psotavljaju na zidovima, na pafonima, iza zavesa, ispod radnog pulta ili iznad radnih površina, itd, granica je vaša kreativnost.. Da bi ste rešili rasvetu kako treba najbolje je pozvati stručnjake u ovoj oblasti. Oni treba da naprave šeme potrebnih instalacija i raspored sijaličnih mesta.

4. Tuš kabina umesto kade


adaptacija stana
Džakuzi
Ko danas koristi kadu? Naravno da i kade imaju svoje pristalice, ali sve više ljudi vole praktičnije tuševe i tuš kabine. Današnji život je brz i nema se puno vremena za izležavanje u kadi.

Dodatni razlog su nova rešenja za tuš kabine koje su opremenjene raznim aplikacijama kao što su masažeri vodom, tuševi sa svih strana, itd.

Postoji naravno i druga strana gde se kupatila opremaju velikim kadama i džakuzijima, ali to je više za apartmane koji se iznajmljuju na dan ili sat.5. Ugradni plakari i ormari


Glomazni i kabasti regali i vitrine odlaze u istoriju, na njihovom mestu dolaze ugradni palkari. Velika njihova prednost je to što mogu da se prilagode prostoru i da ga bolje iskoriste. Ukoliko imate neki nezgodan ćošak u stanu i ne znate šta sa njim, ugradite plakar, svakako će biti koristan. Ne zaboravite da montirate sijalice unutra kako bi unutrašnjost bila osvetljena.

6. Odaberite stolariju


Stolarija je odavno prestala biti samo kupovina vrata i prozora u prvom stovarištu građevisnkog materijala. Današnja stolarija nema ulogu samo da zatvori otvore, nego da pruža lep pogled prema vani a istovremeno da spreči radoznale poglede prama unutrašnjosti, da štedi toplotnu energiju, da pruža sigurnost i bezbednost… Ima nekoliko opcija – drvena stolarija, aluminijumska, PVC koja je možda najbolja od svih imajući u vidu cenu i kvalitet koji se dobija. Treba samo da imate ramove sa bar 5 komora ili dvostruke ili trostruke staklene panele između kojih se nalazi vazduh ili argon.

rušenje zidova
Srušiti zidove je možda najteže

7. Raspitajte se oko potrebne dokumentacije


Nažalost kod nas nisu rešene mnoge stvari pa ni i ova. Zakon kaže da ukoliko renovirate morate da imate određene dozvole, ali malo ko to radi, i malo ko to proverava. Dešava se obilazeći nadležne insitucije da se izgubi previše vremena, zbog njihove sporosti i neznanja, a da se ipak posao ne završi. Ipak, nemojte rizikovati, barem probajte da prikupite potrebnu dokumentaciju, možda vam može pomoći ovaj sajt.

8. Unajmite dizanjera


Malo ko hoće da prizna, ali nije svako dobar oko organizovanja i diznajniranja unutrašnjeg prostora. Nije sramota angažovati nekog koji se u to razume, a to su dizajneri enterijera. Radi se o stručnjacima koji imaju talent, koji su završili neke škole i imaju znanja i iskustva u adaptiranju i preuređivanju stanova. Nemojte da lutate, ukoliko vam nedostaju dobre ideje, otiđite u neko studio i popričajte sa njima, možda vam ipak pomognu.

9. Na vreme planirajte šta će da kupite od nameštaja


Pre nego što krenete u renoviranje, morate da imate ideju i plan kakav će nameštaj da kupite. Ukoliko je on prevelik za neku prostoriju to može da dovede do problema, rušenje već gotovih zidova i slično. Zato metar u ruke, premerite svaki komad i tek onda kupujte.  

 
ugradni ormar
Ugradni ormar

Stan je ipak vaš


Svako ko pogleda vaš stan imaće neko svoje zapažanje i daće vam svoj savet. Posebno to vole rođaci, kumovi i bliži prijatelji.  A i oni dalji, pa čak i nepoznati se neće stideti da vam dele lekcije. Što bi sportski novinari rekli - nemojte podleći atmosferi, zapamtite da je to ipak vaš stan, da ćete vi i vaša familija tu živeti i da vaša reč mora da bude poslednja.

Zato budite hrabri i nemojte da lutate i da menjate vaše planove pod uticajem ovih “dobronamernih” i sveznajućih persona. Ukoliko koristite profesionalnu pomoć, znajte da su oni tu da vam pomognu, da vam daju smernice, ali nemojte i njima dozvoliti da vas guraju u neka rešenja koja vam se ne sviđaju. Otvoreno im recite sa čim se slažete a sa čim ne, ako su pravi profesionalci oni će vas saslušati i dati adekvatno rešenje.


1 коментар: