Странице

недеља, 31. јануар 2021.

Prednosti dvostrukog stakla


Prozori mogu imati jedno, dva ili tri stakla. Oni sa jednim staklom skoro da se više i ne prodaju, najviše se traže prozori koji imaju dva stakla – dvostruko zastakljeni prozori.

Koje su prednosti takvih prozora? Da nabrojimo najglavnije.

dvostruko staklo
Dvostruko staklo za prozore

Prednosti dvostrukog stakla


  • Energetska efikasnost
  • Dobra izolacija od buke
  • Eliminišu kondenzaciju
  • Omogućavaju veliku sigurnost i bezbednost

Energetska efikasnost


Dvostruko zastakljeni prozori imaju veliku energetsku efikasnost. A energetska efikasnost je danas veoma važna, kako zimi tako i leti. Energija je skupa i ne može se rasipati naokolo.

Zna se da se preko prozora gubi oko 11% -20% topline zimi i oko 25% - 35% hladnoće preko leta.

Dvostruko ostakljenje kod prozora funkcionište tako da zimi sprečava da topolota pobegne napolje, dok leti sprečava neželjenu toplotu da uđe u prostorije.

Rezultat toga je smanjena potreba za dopunskim grejanjem kada je hladno i manja upotreba klima uređaja kada je toplo.

Najbolji rezultati se postižu kombinacijom dvostrukog stakla od kojih je jedno niskoemisiono staklo premazano specijalnim metalnim filmom, i ubačenim plemenitim gasom (obično se radi o argonu) između njih.

Nisko emisiono staklo koristi veoma tanki providni premaz od metalnog oksida (titanijum oksid i dr.) koji omogućava prolazak sunčevih zraka i svetlosti, a odbija i sprečava ulazak infracrvenih zraka koji su nosioci toplote unutar prostorije.

Kako bi se dobila optimalna efikasnost važno je i rastojanje između stakala. Eksperimentima je utvrđeno da ona treba da se postave na udaljenosti od 10 do 20 mm, minimalno 23 mm.


Akustična zaštita


Što veći broj stakala u prozorskom paketu, to je bolja zaštita od buke. Ukoliko su vam prozori okrenuti prema bučnoj ulici, dvostruka, a možda i trostruka stakla će u velikoj meri smanjiti broj decibela. Još veća zaštita se postiže upotrebom laminiranog stakla.

Da bude jasno, buka se ne može u potpunosti eliminisati, ali može se značajno umanjiti.


Kondenzacija


Kondenzacija na prozorima ne samo da je neprijatna, zato što sprečava pogled i smanjuje vek trajanja metalnim delovima prozora, nego je i nezdrava. Vlaga pogoduje razvoju raznih mikroorganizama, bakterija i plesni koje mogu da deluju alergogeno na stanare.

Ukoliko neko od stanara ima astmu ili drugu repiratornu bolest ne sme se dozvoliti skupljanje vlage na prozorima i zidovima. Za te domove dvostruko ostakljenje je rešenje.

Kod dvostrukog stakla vlaga se ne prozorima ne zadržava, a ukoliko se desi da se pojavi, onda nešto nije u redu sa tim prozorima. Naime, prostor između dva stakla mora da bude u potpunosti zaptiven, na način da molekuli gasova iz vazduha ne mogu da prelaze u taj prostor. Ako se taj vakum samo malo naruši, pojaviće se magla na prozorima, a to je znak da treba da zovete majstore.


Bezbednosni aspekti


Dva stakla je mnogo teže polomiti od jednog. Dvostruka stakla su strukturno jaći od klasičnih prozora. Ukoliko je potrebno dodatno ojačanje mogu se upotrebiti ojaćana laminirana stakla.



Prozorski ramovi


Dvostruko ostakljenje ide zajedno sa adekvatnim ramovima. Ovi ramovi imaju nisku U-vrednost, imaju više komora i širi su od klasičnih ramova kako bi mogli da nose dvostruki stakleni paket koji može da bude dosta težak.

Najviše se koriste PVC ramovi, ali dobre rezultati se postižu i aluminijumskim, samo što oni moraju da imaju termo prekide zbog velike termopropustljivosti metala.



I na kraju


Dvostruko ostakljenje je postalo standard (iako eksplicitno nije propisano od strane nadležnih državnih organa) u građevinarstvu i skoro da nema prozora koji nije sa dva a ponekad sa tri stakla.

Dvostruki prozori su skuplji ali se kroz nekoliko godina investicija isplati zbog njihove energetske efikasnosti.

Potrebno je samo voditi računa o kvalitetu prozora kada se kupuju, pošto u prodaju dolaze loši proizvodi.


2 коментара:

  1. Mi koji zivimo u kosavskom podrucju dobro znamo koliko je vazno imati dobre prozore i izolaciju.

    ОдговориИзбриши
  2. Veoma koristan tekst. Ove godine nameravam da menjam prozore, tako da mi je svaka informacija dragocena. Hvala :)

    ОдговориИзбриши